Translate

dinsdag 10 november 2020

Troje

Enige tijd gelden was ik jarig en hoewel Corona het feestje de grond in boorde, was er toch een flink lichtpunt. Een week later werd Troy van Stephen Fry bezorgd. In het verleden heb ik al Mythos en Heroes gelezen. Dus ik was hier heel benieuwd naar. Ook omdat ik een tijdje geleden natuurlijk De Stilte van de Vrouwen en The Song of Achilles heb gelezen. 



En Stephen stelt niet teleur. Net als in Mythos en Heroes vertelt hij duidelijk en met humor over de Belegering van Troje. Er wordt ingegaan op het verleden, hoe de belangrijkste spelers in het verhaal tot hun standpunten zijn gekomen en wat hun relatie is tot de Goden van het Griekse Pantheon. Iedere vooraanstaande familie kan bogen op afstamming van deze of gene Godheid. Dat geeft voordelen natuurlijk, maar vaak ook grote nadelen. De zegeningen en vervloekingen van de Goden blijven ook na verschillende generaties nog van kracht. 

Maar de Goden zijn niet de enigen die hun invloed laten gelden. Ook de verschillende koningen en generaals in de oorlog zijn van invloed op het verloop ervan. Mannen en vrouwen, die beledigingen niet over hun kant kunnen laten gaan, die gemaakte beloften niet kunnen vergeten en die zich laten leiden door hun emoties. 

En zo sleept de Trojaanse oorlog maar voort, om te eindigen in een bloedbad dat de wereld tot die tijd nog niet had gezien. De Trojanen werden verslagen, de mannen en kinderen gedood en de vrouwen in slavernij weggevoerd. 

Als je ook maar een beetje interesse hebt in de Trojaanse oorlog is dit het boek om te beginnen. Het is vlot en toegankelijk geschreven en er wordt iedere keer even terugverwezen naar ieders afkomst en samenhangende Goddelijke bijstand. Dus, begin hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten