Translate

zaterdag 14 november 2020

Pendragon LXXXVI - Het Huwelijk van Marcus en Alis

Nadat we vorige keer eindelijk het Avontuur van de Gouden Cirkel hebben afgerond, is het nu tijd om wat losse eindjes op te ruimen. Zo kan Sir Marcus eindelijk zijn prinses Alys huwen. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Edna van Burcombe
Marcus Livius van Broughton

Woud van Broceliande, Bretagne, vroege lente 543

Een jonge vrouw, Edna van Burcombe stapt uit een elfenring de wereld van de mensen in. De afgelopen 20 jaar heeft zij doorgebracht in het land van Faerie, nadat haar vader Edward van Burcombe had besloten dat hij niet meer onder de mensen wilde zijn. Zij wil kennisnemen van haar voorvaderlijke landen in het verre Salisbury en gaat op weg. Als eerste stop wil zij naar Maidstone gaan, daar woont een halfbroer van haar vader, Octa, Cynning van Kent. 

Edna van Burcombe



Maidstone, Kent, zomer 543

In Maidstone is het een drukte van belang. Want na een romance van vele jaren zal Prinses Alis, adoptie - dochter van Guinevere eindelijk trouwen met haar geliefde Sir Marcus Livius van Broughton. Dus Cynning Octa en Cwene Guinevere zijn druk met het voorbereiden van het huwelijk. Alle uitnodigingen zijn de deur uit. Alle vooraanstaande ridders van Salisbury zijn uitgenodigd, net als die van Kent. Daarnaast zijn natuurlijk ook Hoge Koning Arthur en zijn Koningin Ysolde en hun kinderen uitgenodigd, net als hoogwaardigheidsbekleders uit Bretagne. Langzaam druppelen deze bekende personen Kent binnen. 

Wanneer Edna in aanwezigheid van Cynning Octa is, brengt zij de groeten van Sir Edward, haar vader. Cynning Octa vraagt Edna om zich te bewijzen. Gelukkig kan Edna een zegelring overhandigen van haar vader en weet zij over haar familie te vertellen. Edna heeft Faerie verlaten en wilde meer weten over haar afkomst en wil haar voorvaderlijke landen in Salisbury bezoeken.
Wanneer Edna zo opgewekt vertelt over haar verblijf in Faerie, dit leidt tot schrik onder de Saksische hofhouding. Maar Cynning Octa is een man van de wereld en houdt zich in. Net als zijn Goderes. Octa accepteert Edna als zijn nicht en verwelkomt haar als familie en gast en laat haar aanzitten aan een belangrijke tafel. 
Edna heeft nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien, zulk eten gegeten en zoveel geluid gehoord. Zij wordt helemaal wild en stelt overal vragen over, probeert mee te zingen en te dansen en trekt aan alle kanten aandacht met haar onvrouwelijke gedrag (Critical Energetic)
De volgende morgen probeert Edna de omgeving van Maidstone te verkennen en zij voelt met haar zintuigen, aangepast door het lange verblijf in Faerie, de aanwezigheid van verschillende belangrijke heilige plaatsen, zowel van de volgers van Wotan als de volgers van Christus (Geomantic lore succes)

Het huwelijk van Sir Marcus en Alis

Sir Marcus en Vrouwe Alis gaan eindelijk trouwen. Vrouwe Alis is de dochter van Sir Elgin de jongere (geboren in 487), een bastaardkind van Sir Roderick, Earl van Salisbury en vrouwe Alis van Burcombe. Daarmee is Elgin de jongere een halfbroer van Sir Eliot de Wispelturige van Burcombe, een oom van Sir Edward en Cynning Octa en een oudoom van Vrouwe Edna van Burcombe. 

Sir Roderick, 
Earl van Salisbury
Vrouwe Alis
Prinses van Cameliard
Sir Elgin
de Jongere

Het was Sir Elgin de Jongere, die het brandpunt was voor de Rebellie van Salisbury in 503. Dit leidde tot een jarenlange strijd tussen de manschappen van Earl Robert, legitieme zoon van Earl Roderick en de manschappen van Sir Eliot de Wispelturige, die de belangen van zijn jongere broer, Sir Elgin wilde behartigen. Uiteindelijk leidde dit tot de dood van Sir Eliot en Sir Benno van Steeple Langford, als leiders van der Rebellie. Ook Sir Garnish van Berwick St. James kwam hierbij om. Sir Elgin de Jongere vertrok als balling naar het Koninkrijk van Malahaut en huwde daar zijn achternicht Vrouwe Gilda van Burcombe. In 515 leidde dit tot de geboorte van Vrouwe Alis van Burcombe. 
In 516 valt Eburacum aan een Saksische invasiemacht. Sir Elgin de Jongere en zijn Vrouwe Gilda komen om bij de Slag om Eburacum. Maar hun dochter Alis hadden zij al toevertrouwd aan Sir Eric van Burcombe. Sir Eric nam Alis op in zijn huishouden, maar dat betekende wel het einde van zijn prille relatie met Prinses Guinevere van Cameliard. Zij geloofde dat hij een bastaard had verwerkt, terwijl hij haar het hof maakte. Een echte prinses kon dat niet accepteren natuurlijk. 
Uiteindelijk wist Sir Eric uit te leggen hoe hij zorg draagt voor de dochter van zijn neef, maar toen viel hij in de Slag van Badon in 518. Een intens verdrietige Guinevere besluit dan om Alis in haar huishouden op te nemen en op te voeden als de dochter die zij met Eric gehad had kunnen hebben, als zij niet zo stijfkoppig was geweest. In 521 huwt Guinevere met Octa, Cynning van Kent en halfbroer van haar geliefde Eric. Alis groeide op aan het Saksische Hof in Kent, waar zij in 535 de aandacht trekt van Sir Marcus Livius van Broughton.   

Sir Marcus wil nog een huwelijkscontract sluiten. Hij blijft tenslotte een echte Romein, die alles vast wil leggen. En ook Cwene Guinevere wil het een en ander vastleggen. Zij is nooit dol geweest op Sir Marcus als schoonzoon, hij is te arm. En zij wil de belangen van Vrouwe Alis beschermen. Met het huwelijk kan Sir Marcus regeren over Cameliard, maar hij zal het nooit kunnen erven. Als Alis sterft zonder nageslacht, zal het terugvallen aan Cwene Guinevere en haar kinderen. Hetzelfde geldt voor Kent, mochten Cynning Octa en Cwene Guinevere overlijden zonder mannelijk nageslacht, dan zal Kent toekomsten aan Alis, maar Sir Marcus zal nooit meer worden dan een Prins-gemaal. 
En dan een bruidsschat. Sir Marcus kon dat eerder niet opbrengen. Maar met vrienden als Sir Turquine, die hem het kasteel in Quinqueroi Forest heeft doen toekomen, is een bruidsschat voor een Saksische prinses geen probleem meer. 

Canterbury 

Dit huwelijk moet het desastreus verlopen toernooi van twee jaar geleden doen vergeten. Iedereen die ook maar de minste connectie heeft met Salisbury, Sir Marcus of Vrouwe Alis wordt uitgenodigd. En iederen komt ook. Sir Turquine verlaat zijn magische Koninkrijk om het huwelijk van zijn beste vriend bij te wonen. Ook Vrouwe Caelwina en Koning Radiger komen helemaal uit Varna om te zien hoe de man die hun huwelijk mogelijk maakte, nu ook in het huwelijksbootje stapt. 

Sir Parcival
Sir Turquine, 
Koning van de Gouden Cirkel
Cwene Caelwina 
van Varna


Cynning Octa en zijn Cwene Guinevere zijn er natuurlijk met hun families om Alis te zien trouwen. Ook Hoge Koning Arthur en zijn Vrouwe Ysolde en hun gevolg komen. De in ballingschap levende Sir Tristan en Vrouwe Ysolde zijn ook aanwezig, met als Percival en Guinefach en haar man Mordred. Zelfs de teruggetrokken Sir Oberon van Botley en zijn Vrouwe Adora Livius komen. Het huwelijk wordt gesloten in Canterbury, in de Christelijke Kathedraal aldaar, onder leiding van Bisschop Augustinus. Sir Marcus is een Romeins Christen en Vrouwe Alis is net als Guinevere een Brits Christen. 
Maar om recht te doen aan de Saksen in Kent, die jarenlang voor Vrouwe Alis gezorgd hebben en haar een tweede thuis hebben bezorgd, trekt het gelukkig paar daarna naar een Wotanisch heiligdom en slachten daar ook nog een hengst, om dank te zeggen. Tijdens deze ceremonie gebruikt Vrouwe Edna haar magische krachten om een boom om te vormen tot een soort bloeiend prieel, als een geschenk voor het jonge paar. Maar deze openlijke vertoning van magische gaven komt niet goed aan bij de rest van het gezelschap. 

Dan is het tijd voor feest. De Saksen laten zich voorstaan op hun gastvrijheid, dus twee dagen lang worden alle gasten van het huwelijkspaar onthaald op drank, voedsel en andere festiviteiten. Vrouwe Edna kijkt haar ogen uit. Zij wil zich ook voorstellen aan Sir Turquine, die natuurlijk getrouwd was met een halfzuster van haar vader Edward. Maar Sir Turquine heeft nooit heel veel contact gelegd met de Burcombe - kant van de familie van zijn vrouw en hij kan haar niet plaatsen. Wanneer Edna dan ook nog op een heel ongelukkig moment laat ontvallen dat vrouwen ook veel op elkaar lijken, heeft zij het verbruid bij Sir Turquine, die nog altijd rouwt om de mooiste en beste vrouw van allemaal, Ygritte.  

Vrouwe Benna
van Norgales
Sir Benno
van Steeple Langford














Die avond wil Vrouwe Edna een ridder oppikken (Love knights passion succes, flirting critical). Ze flirt echter met Sir Benno van Steeple Langford. Maar deze is niet geïnteresseerd (Love Wife succes). Hij weet wanneer hij met vrouwen uit Faerie te maken heeft, en het leidt altijd tot problemen. Sir Benno en zijn vrouw Benna nodigen Edna wel uit om bij hen te zitten. Benno wijst haar op zijn peet-tante Vrouwe Morgana le Fay, die ook een familielid is van Edna. Edna is erg onder de indruk van haar krachten. Sir Benno laat zijn grote magische speer zien aan Vrouwe Edna. Vrouwe Edna had geen echte speer verwacht.
Sir Benno en Vrouwe Morgana lichten Vrouwe Edna ook voor over de regels van het Hof der Liefde, dat steeds populairder wordt aan de Hoven in Camelot en Maidstone. Als zij de regels uitgelegd krijgt, ziet Vrouwe Edna dan ook in dat zij Sir Turquine diep heeft beledigd. Het zou haar passen wanneer zij haar excuses zou aanbieden. Zij heeft diep gezondigd tegen regel 31 (De Dood is niet het einde van Liefde), regel 27 (Een Ware Minnaar is constant in beslag genomen door gedachten aan zijn Geliefde), regel 24 (Een Ware Minnaar heeft nooit genoeg van zijn Geliefde), regel 22 (Bij elke Daad denkt een Ware Minnaar aan zijn Geliefde), regel 21 (Hij die lijdt aan liefde, eet en slaapt weinig) en regel 12 (Wanneer liefde makkelijk is, is zij weinig waard)

Ysolde
Koningin van Cornwall
Sir Mordred
van Cornwall

Sir Cador
Koning van Cornwall



Als de avond voortschrijdt, maakt de drank de tongen los. Sir Mordred zegt iets naars over Koning Cador van Cornwall en zijn Koningin Ysolde, die nu in zonde samenleeft met Sir Tristan in Kent. Hij vraagt zich af of haar naamgenote, Hoge Koningin Ysolde van Brittannië niet ook zo een situatie zou willen. Sir Benno wil meteen ingrijpen: "Zo snotneus, zitten we te stoken?!" 
Sir Benno vraagt: "Mordred! Wil je dat wil herhalen? Ik geloofd niet dat Sir Tristan, Sir Turquine en Hoge Koning Arthur je goed gehoord hebben! Om het nog maar niet te hebben over de twee Ysoldes, die ook aanwezig zijn vanavond". 
Sir Mordred is niet onder de indruk van dit dreigement en hij blijft maar doorgaan. Ondertussen beledigt ook zijn eigen moeder, Morgana Le Fay. Er valt een pijnlijke stilte en alle aanwezigen luisteren met gespitste oren. Roddel over de koninklijke families is altijd leuk, natuurlijk. Net wanneer deze dronkemans-praat lijkt te eindigen in een groot gevecht in de troonzaal van Cynning Octa, roept deze op tot rust en vrede. 
Octa: "Heren, heren, dames ook! Dit is een dag van samenkomst, geluk en een mooi huwelijk! Dit is geen tijd voor ruzies! Meer bier!" Onder het aanbod van het uitstekende Saksische bier kalmeert iedereen weer een beetje.

De volgende morgen biedt Vrouwe Edna haar excuses aan aan Sir Turquine en hij accepteert die (Courtesy succes). Als zijn verre achternicht mag zij in zijn naam zijn landgoederen in Salisbury beheren. Sir Marcus zet zijn bediende Brian in als spion om Kent en Cameliard beter te leren kennen.

Camelot

Nu iedereen samen is in Maidstone, vertrekken zij ook gezamenlijk naar Camelot. Sir Turquine is nu Koning van de Vallei van de Gouden Cirkel. Hij hoopt door trouw te zweren aan Hoge Koning Arthur dat de betovering, die tegelijk een vervloeking is op de Vallei eindelijk wordt opgeheven. Hoge Koning Arthur wil maar al te graag een van de steunpilaren van zijn familie ook op deze manier aan zich binden. In de grote zaal van de Ronde Tafel zweert de Koning van de Gouden Cirkel dan ook trouw aan Hoge Koning Arthur en zijn rijk wordt onderdeel van Brittannië. Vrouwe Edna is de enige die zit dat er toch iets verandert aan Sir Turquine en zijn gevolg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten