Translate

donderdag 1 juli 2021

A Farewell to Arms

Onlangs heb ik A Farewell to Arms van Ernest Hemingway gelezen. Het is mijn tweede Hemingway, nadat ik eerder al The Sun Also Rises heb gelezen. Door Corona is de bieb een van de weinige uitlaatkleppen die ik nog heb. 


Spoilers

In dit verhaal volgen we Frederic Henry, die tijdens WOI een ambulance rijdt voor het Italiaanse leger. Hij leert een Britse verpleegster, Catherine Barkley kennen en ze beginnen een affaire. Wanneer Frederic gewond raakt tijdens een mortieraanval, wordt hij verplaatst naar een ziekenhuis waar ook Catherine werkt. Tijdens zijn herstel verdiept hun relatie zich. 
Na zijn herstel keert Frederic terug naar het front. Maar het gaat slecht met de oorlog en het moreel van Italiaanse troepen. Uiteindelijk weten de Duits - Oostenover de Alpen te komen en de Italianen vluchten weg. In de chaos die daarop volgt raakt Frederic al zijn collega's kwijt. En de Italianen hebben het niet op officieren, omdat die de slag verloren hebben. 
Frederic worden gevangen genomen en weet weg te vluchten. Hij vlucht naar Milaan, waar hij Catherine weer vindt. Catherina is inmiddels in Stresa. Wanneer hij haar daar vindt, wil hij met haar verder vluchten naar Zwitserland, aangezien hij nu gezien wordt als een deserteur. 
Inmiddels is Catherine zwanger van Frederic, hoewel ze nog niet getrouwd zijn. De bevalling verloopt beroerd en zowel het kind als Catherine overleven het niet. 

Conclusie

Dit is een wel heel deprimerend boek. Lees alleen bij zonnige dagen en niet voor het slapengaan. 
Frederic is dan wel betrokken bij de oorlog, maar hij vindt het eindelijk maar zinloze onzin. En hij heeft gelijk. Links en rechts gaan goede mensen dood en raken ze gewond. Ook Frederic raakt ernstig gewond, terwijl hij bezig is met het koken van (een zeer mager) avondmaal voor zijn team. Wanneer hij eenmaal hersteld is van zijn verwonding, moet hij terugkeren naar het front, waar het slecht gaat met de strijd. De overwinning van de Oostenrijkse troepen komt als een verrassing en de terugtocht wordt een zooitje, waar ook weer de nodige slachtoffers bij vallen. Uiteindelijk vlucht hij gewoon maar weg. 

De relatie met Catherine hangt ook van tragedies aan elkaar. Catherine heeft een verloofde al verloren aan de oorlog en heeft nu moeite met welke relatie dan ook. Frederic en Catherine proberen hun relatie lang oppervlakkig te houden, maar wanneer zij eenmaal zwanger is, moeten er toch wat keuzes gemaakt worden. En wanneer ze dan eindelijk gelukkig zouden moeten zijn, in Zwitserland, blijkt het leven samen toch ook saai. En dan gaat ze dood. 

Dus er is eigenlijk geen uitweg te vinden voor Frederic. Het leven in de mannelijke wereld van oorlog en strijd vindt hij zinloos en is gevaarlijk. Maar een leven in een vredige samenleving, met vrouw en kind, biedt hem ook geen rust en uitdaging. Uiteindelijk blijft er niets anders over dan alcohol, leven in hotels en regen. 

Erg deprimerend, maar wel mooi geschreven.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten