Translate

woensdag 7 april 2021

The Sun Also Rises

Met al dat thuiswerken heb ik wel heel veel tijd over om te lezen. En ik verslind de ene klassieker na de andere. Dit keer was het tijd voor deprimerend drama. Ik las The Sun Also Rises (1926) van Ernest Hemingway


Ernest Hemingway was een echte mannen-man die een hele rits boeken heeft geschreven over zijn ervaringen in WOI en WOII en tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Verder was hij meerdere keren getrouwd, versierde alles wat los en vast zat, had een drankprobleem en ernstige problemen met zijn mentale gezondheid. En dat is allemaal in dit boek ook wel terug te zien. 

Spoilers

Het boek beschrijft de avonturen van een groepje buitenlanders in Parijs, Amerikanen, Britten en Schotten. Ze hebben allemaal WOI meegemaakt en zijn getekend door hun ervaringen. Ze brengen hun dagen door met drinken in het Parijse nachtleven en onderling kibbelen.
De hoofdpersoon is Jake Barnes. Hij is impotent geraakt, als gevolg van een verwonding opgelopen in WOI. Hij is hevig verliefd op de gescheiden Lady Brett Ashley. Brett vindt Jake ook leuk, maar heeft veel behoefte aan seks, wat Jake haar niet kan geven. Dus zij zoekt haar heil elders. 

De promiscue activiteiten van Brett zetten de verhoudingen in de vriendengroep op scherp en de verschillende vrienden gaan hun weegs. Later zullen ze elkaar weer treffen in Pamplona, op tijd voor de feesten van San Fermin. Jake reist vooruit en gaat vissen met een vriend in Burguete. In het vredige Spaanse landschap komt hij een beetje tot rust. Brett heeft eerst een affaire met Robert Cohn, maar voegt zich daarna toch bij haar verloofde, Michael Campbell. 

Uiteindelijk komt iedereen samen in Pamplona. De aanwezige spanningen worden verergerd door alle drank (mijn god, wat drinkt iedereen veel), door het feit dat iedereen in hetzelfde hotel verblijft en dat Robert niet kan accepteren dat hij door Brett aan de kant is geschoven en dat zij verder wil met Michael. Terwijl de mannen ruziën, valt het oog van Brett op Pedro Romero, een piepjonge, getalenteerde torero. 
Na de feesten van San Fermin gaat iedereen weer zijns weegs. Jake blijft nog een tijdje in San Sebastian, Brett gaat met Pedro Romero naar Madrid en de rest keert terug naar Frankrijk. Als Jake op het punt staat ook naar Frankrijk terug te keren, krijgt hij bericht van Brett. Ze is in Madrid en zit in de problemen. Pedro is weg en haar geld is ook op. Jake haalt haar op en brengt haar terug naar Parijs.

Conclusie

Geen wonder dat dit boek insloeg als een bom. Ondanks de zeer onderkoelde stijl van Hemingway, spat het drama en dysfunctie van het papier af. Iedereen is alcoholist en probeert iets anders te verdrinken. Jake zijn oorlogservaringen en het feit dat hij niet langer seksueel actief kan zijn. Brett probeert haar slechte huwelijken te vergeten. En de andere mannen hebben ook zo hun problemen met oorlogstrauma, slechte relaties en discriminatie. Verder is Jake zo een beetje de enige die werk heeft en daarmee een redelijk regelmatig inkomen. De rest leeft van het familiefortuin of maakt overal schulden (er is een reden dat ze zoveel rondreizen). 
Maar dit boek gaat niet alleen over een paar uitgebluste oorlogsveteranen, de personages staan ook symbool voor de toestand van de wereld en omwentelingen die volgenden op WOI. Jake en zijn verwondingen staan symbool voor een generatie van mannen die diep getraumatiseerd de oorlog uitkwamen en hun draai niet konden vinden in een nieuwe wereld. Deze nieuwe wereld zat niet te wachten op hun oude normen en waarden. De vrouwen hadden het zelfs in hun hoofd gehaald om een seksuele bevrijding na te streven, door middel van echtscheidingen en het aangaan van verschillende (korte) relaties. Daar heeft Jake geen plaats meer. Zijn gevoelens voor Brett (hoewel wederkerig) leiden dan ook tot niets. 
De andere mannen in de kring van Jake zijn er niet veel beter aan toe. Ze teren op erfenissen en leningen en dragen zelf niets meer bij aan de samenleving. Ze zijn allemaal hard op weg om een afgrond in te storten. 

De enige man die echt nog iets voorstelt, is Pedro Romero, die op regelmatige basis zijn krachten meet met woeste stieren in de Arena van Pamplona. Hij heeft zijn lichaam perfect onder controle, meet zijn krachten met een woeste stier en overwint alle tegenslag. Maar ook hij is nauwelijks bestand tegen de corruptie van de moderne tijd, wanneer hij zich laat verleiden door Brett en zijn carierre in gevaar brengt. 

Hoe meer je leest, hoe meer lagen er in zitten. Voor een vrij kort verhaal kun je erg diep gaan. Zeker een aanrader.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten