Translate

woensdag 28 april 2021

Percival en de Graal

Dit keer heb ik een echte klassieker uit de hele oude doos gelezen, Parsival of de Geschiedenis van de Graal van Chrestien de Troyes. Chrestien (soms ook Chretien) was een schrijver uit de twaalfde eeuw, die als eerste de verhalen rondom Koning Arthur en zijn ridders in een roman-vorm opschreef. Ook introduceerde hij met dit verhaal het thema van de Graal in de verhalen rondom Koning Arthur. Hoog tijd om eens te lezen natuurlijk, gelukkig bood de bibliotheek weer uitkomst. 


Spoilers

Het verhaal begint met Parsival, die door zijn moeder in Wales wordt opgevoed en weggehouden wordt van de rest van de beschaving. Uiteindelijk leert hij ridders kennen en wil hij dat ook worden. Hij krijgt adviezen van zijn moeder en later ook van een bevriende ridder, Gornemant. En de onschuldige en naïeve Parsival neemt al hun adviezen zeer letterlijk, wat hem bij vlagen in de problemen brengt, als hij in contact komt met beschaafdere mensen. 

Uiteindelijk komt Parsival terecht bij een koning, die alleen maar vist in een rivier. In zijn kasteel aanschouwt Parsival de wonderbaarlijke gebeurtenissen met de Graal. Maar de adviezen van zijn mentor en vriend Gornemant in gedachten, durft hij geen vragen te stellen. Daarmee faalt hij de test van de Graal. Parsival leidt daarna een zwervend bestaan, waarbij hij niet langer de voorschriften van het Christelijke geloof aanhangt. 

Het verhaal stapt dan over naar Gawain, die in tegenstelling tot Parsival een ervaren ridder is, met vele wereldlijke connecties. Ook hij beleeft allerlei avonturen die de tegenpool van de avonturen van Parsival zijn. Ook Gawain heeft dingen te leren en te bewijzen en mensen trekken keer op keer zijn goede naam in twijfel, tot zijn frustratie. Maar uiteindelijk weet hij ook tegenstand te overwinnen en te groeien als ridder. 

Uiteindelijk keert Parsival terug naar het Christelijke geloof en lost Gawain zijn problemen ook op. 

Conclusie

Het is erg leuk om eens van de oorspronkelijke bronnen achter het Pendragon rollenspel te lezen. En het verhaal kan ook op verschillende niveaus gelezen worden. Op het eerste gezicht lijken het twee avonturenverhalen van twee dappere ridders, die niet zo heel veel met elkaar te maken hebben. Maar als je beter kijkt, zie je al snel verschillende lagen. 
Zo zijn Parsival en Gawain twee hele verschillende ridders en vertegenwoordigen zij twee verschillende idealen. Parsival als zeer onschuldige en gelovige ridder. Terwijl Gawain veel wereldser is, maar daarbij ook goede werken verricht, met name op het gebied van het beschermen van (de rechten van) vrouwen. 
Maar als je verder kijkt, gaat het ook om de ervaring van het Christelijke geloof. Parsival is een zeer gelovige ridder, vandaar dat hij in staat is om het Graal kasteel te benaderen. Maar na zijn mislukking, valt hij van zijn geloof. Maar door goede adviezen van een heremiet, weet hij, ouder en wijzer, weer terug te keren naar het geloof. 

Deze versie is uit de jaren '80 en inmiddels is dat ook wel aan het taalgebruik af te zien. Desondanks mag deze toch niet ontbreken wanneer je je wil verdiepen in de mythen rondom Koning Arthur en zijn ridders. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten