Translate

maandag 5 april 2021

Pendragon XCI - Chaos: "You called?"

Met twee spelers die niet mee konden doen, speelden we dit keer met alleen Ridder Benno en Vrouwe Edna. Zonder de rustgevende invloed van een Ridder uit Broughton ben ik bang, dat dit alleen maar tot chaos in de campagne kan leiden. 

Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Brent van Dinton (afwezig)
Edna van Burcombe
Romulus Livius van Broughton (afwezig)

Herfst 546, Het Graalkasteel

Vrouwe Edna is voor het eerst in het Graalkasteel en maakt daar een Graal ceremonie mee (net als Benno dat eerder heeft gehad in 539). Er is een processie van een jongen die een speer draagt, waar steeds bloed vanaf druipt. Hij wordt gevolgd door twee jongens die elk een tienarmige kandelaar dragen. En daar achter komt weer een maagd met een kussentje en dan een maagd met een schaal. Vrouwe Edna denkt dat dit de Ketel der Inspiratie van Ceridwen is. Door deze ervaring is zij zo van haar stuk, dat zij geen woord uit kan brengen (religion succes). 

Winter 547, Old Sarum

De hele winter lang heeft Sir Bohort de Jongere, Prins van Bretagne overal verteld dat hij een jongen heeft gezien, die het evenbeeld is van zijn neeft Sir Lancelot du Lac, Galahad, zoon van Elaine van het Graalkasteel. Dit creëert een storm aan roddels. Sir Lancelot lijkt altijd zo perfect volgens de regels van het Hof der Liefde te leven. Heeft hij dan toch aan de verleiding toegegeven en heeft een bastaard verwekt? Maar hoe zit het dan met alle gedichten die hij heeft opgedragen aan de Hoge Koningin? 
Sir Benno heeft al eens eerder aangegeven niet al te veel te geven om het Hof der Liefde (in 537, aan de vooravond van het huwelijk tussen Sir Tristan en Ysolde van Cornouailles). Vrouwe Edna weet nauwelijks wie al deze mensen zijn en geeft bovendien toch niet veel om een huwelijk. Iedereen moet vooral doen waar hij of zij zin in heeft. 
Wel horen Sir Benno en Vrouwe Edna dat dit jaar Vrouwe Elaine, Prinses van het Graalkasteel en moeder van Galahad, een bezoek zal brengen aan Camelot. Sir Benno is natuurlijk een ridder van de Ronde Tafel. Dus hij zal zodra het weer het toelaat, zeker naar Camelot vertrekken om dit te zien. Vrouwe Edna denkt dat dit een uitgelezen kans op een hoop drama is, daarbij wil ze op de voorste rij zitten! 
Sir Lancelot du Lac
Sir Bohort de Ganis
De Jongere















Lente 547, Camelot

De echte activiteiten en drukte van de zomer zijn nog niet begonnen, maar de belangrijkste adviseurs en familieleden van Hoge Koning Arthur zijn al naar Camelot gekomen. Wanneer Elaine van het Graalkasteel arriveert, wordt zij met alle egards ontvangen door Hoge Koning Arthur. Elaine heeft de jongeman mee die Sir Benno en Vrouwe Edna vorig jaar ook al zagen. Hij lijkt inderdaad op Lancelot. Lancelot kijkt nauwelijks naar Vrouwe Elaine, wat haar kennelijk verdriet doet (Awareness succes)

Na afloop van een formeel diner om Vrouwe Elaine en haar zoon Galahad aan het hof te verwelkomen, nemen Sir Benno en Vrouwe Edna haar op sleeptouw, om daar haar de wonderen van Camelot te laten zien. Vorig jaar deed zij tenslotte hetzelfde voor hen. Sir Benno en Vrouwe Edna laten de Ronde Tafel zitten, met de zetels voor alle ridders. Ook de Siege Perilous wordt haar getoond. Vrouwe Elaine is gepast onder de indruk. Maar zij blijft verdrietig. 
Vrouwe Edna probeert haar wat op te vrolijken. Zij vertelt over haar ervaringen in de mensenwereld en hun gekke beloften van eeuwige trouw. Vrouwe Elaine kikkert enigszins op, maar zegt dat een gedane, maar niet nagekomen belofte soms zwaar kan wegen. Sir Benno en Vrouwe Edna begrijpen dat zij op Lancelot doelt, die haar een jaar of dertien geleden heeft laten zitten, met een zoontje op komst. Sir Benno vermoedt moeilijkheden, maar Vrouwe Edna heeft geen weet van de affaire tussen Lancelot en haar tante Hoge Koningin Ysolde. 

Die avond slapen Sir Benno en Vrouwe Edna ieder in hun eigen bed. In de avond worden zij wakker van stemmen op de gang (Energetic Succes). Vrouwe Edna denkt dat er een ridder naar haar op zoek is (Recognize fail, Proud succes). Zij doet haar deur open en ziet dan dat Sir Lancelot de kamer van Vrouwe Elaine binnengaat. Ze is enigszins teleurgesteld dat er geen bezoek is voor haar, maar is blij dat haar vriendin wat succes in de liefde lijkt te boeken. Sir Benno weet wel heel zeker dat dit niets met hem te maken heeft en draait zich nog eens om (Hij is getrouwd en is Chaste, Moderate, Temperate en Generous).
Net als iedereen weer ligt te slapen (of tenminste stil is), zijn er weer stemmen te horen in de gang. Dit keer is het een boze vrouwenstem, die staat te schelden op iemand anders. Sir Benno en Vrouwe Edna rennen de gang op. Zij zien een woedende Ysolde voor de kamer van Vrouwe Elaine staan. Ze is Sir Lancelot aan het uitmaken voor een ontrouwe ridder. Sir Lancelot staat in zijn nachthemd in de deuropening en lijkt enorm in verwarring. Vrouwe Elaine is niet te zien. 
Sir Benno en Vrouwe Edna schrikken enorm. De Hoge Koningin mag niet aangetroffen worden in de gastenverblijven, scheldend als een viswijf en ruziënd om de affecties van een man die niet de hare is. Dit kan ernstige politieke gevolgen hebben! Als iemand een affaire heeft met de Koningin, komt de regering van Arthur meteen onder druk te staan. Bovendien is Elaine de Prinses van een vreemde mogendheid!
Vrouwe Edna denkt snel na en gooit een glamour van een slonzige keukenmeid over de Koningin heen. Nieuwsgierige blikken zullen een keukenmeid zien. Ook genant, maar niet zo genant als een kijvende Koningin. Als andere gasten de deuren opendoen, zien zij hoe Sir Benno een hysterische keukenmeid terugbrengt naar haar eigen slaapvertrekken. 


Ondertussen heeft de scheldkanonnade van Vrouwe Ysolde een verschrikkelijke emotionele schok teweeggebracht bij Sir Lancelot. Krankzinnig van verdriet springt hij in zijn nachthemd uit het raam en verdwijnt in de nacht. 

De volgende morgen vertrekt een beledigde en verdrietige Vrouwe Elaine meteen. Een huwelijk tussen haar en Lancelot zal er waarschijnlijk nooit inzitten. Hoge Koning Arthur is van streek. Dit kan allerlei diplomatieke consequenties hebben. En niemand wil hem vertellen wat precies het probleem is met Vrouwe Elaine. 
Vrouwe Edna probeert de zaken ook te kalmeren, door uit te leggen dat Lancelot jaren geleden eens betoverd is, door een wrede tovenares, Vrouwe Brisen. De restanten daarvan spelen soms nog op. Vandaar dat hij zich vervoegde in de kamer van Vrouwe Elaine. Hoge Koningin Ysolde interesseert dit allemaal niets. Als Lancelot echt van haar zou houden, zou zo een toverspreuk niets uitmaken. 
Ondertussen begint Mordred ook meteen te stoken. Sir Lancelot is toch zo een perfecte ridder? Maar hij verwekt kennelijk links en rechts bastaardjes. Bovendien, hij was toch zo verliefd op de Hoge Koningin? Hij schreef toch allemaal gedichten voor haar? En wat betekent dat nu? Vrouwe Edna ziet het gevaar voor haar tante en probeert deze roddels meteen de neutraliseren, door de aanwezigheid van de "keukenmeid" te blijven benadrukken. Lancelot wordt kennelijk makkelijk verliefd, op alles behalve de Hoge Koningin!

Ondertussen geeft het vertrek van Lancelot wel meteen verdere problemen. Zo regeert hij al jarenlang over The Joyous Garde in het noorden van Brittannië. Daar regeert hij ook over een groep Saksen, neven van de Saksen in Kent. Ida, een bijzonder ambitieus exemplaar, roept zichzelf meteen uit de tot Cynning van Nohaut en bouwt een fort. 

Ida van Nohaut,
Zoon van Ossa van Kent, 
Zoon van Octa van Kent, 
Zoon van Hengest van de Saksen


Midzomer, 547

Vrouwe Edna gaat met midzomer naar een heilig bos, in de buurt van Camelot. Op deze heilige dag zijn haar krachten sterker. Zij probeert daar met magie Sir Lancelot terug te vinden. Een visioen komt tot haar. Sir Lancelot zwerft als een waanzinnige door Brittannië. Hij lijkt in de Wastelands te zijn. Een gevaarlijke plek, zelfs voor competente ridders. Hoe zal het Lancelot vergaan? Hij lijkt naar het Graal Kasteel te trekken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten