Translate

vrijdag 2 april 2021

Cyrano de Bergerac

Afgelopen weekeinde was het weer tijd voor een mooie film. En deze sprak direct tot het romantische, dertienjarige meisje dat nog steeds in mij leeft (al ligt die tijd alweer 30 jaar achter me). Het gaat om de film Cyrano de Bergerac (1950) van Michael Gordon en met José Ferrer (Dune), Mala Powers en William Prince in de belangrijkste rollen. 



Cyrano de Bergerac begon als een toneelstuk van Edmond Rostand uit 1897, gebaseerd op het leven van Cyrano de Bergerac (1619 - 1655). Dit toneelstuk was indertijd een enorme hit en is meerdere keren verfilmd (in 1925, 1945, 1950, 1987 en 1990). Een populair verhaal dus.  

Spoilers

De film begint in een theater, waar een paar toneelspelers proberen een toneelstuk te spelen, maar ze worden de hele tijd belachelijk gemaakt door Cyrano de Bergerac (Ferrer), een legerleider en dichter met een enorme neus. Dit leidt tot een duel met een andere aanwezige gast. Na afloop wordt Cyrano gewaarschuwd dat hij met zijn scherpe tong links en rechts vijanden maakt, dat kan alleen maar slecht aflopen. 
Cyrano had zichzelf niet in de hand, omdat zijn uitdager flirtte met Roxanne (Powers), het nichtje van Cyrano en het object van zijn affectie. Dan blijkt ook dat Cyrano, ondanks al zijn praatjes, eigenlijk diep onzeker is, vanwege zijn enorme neus. Hij zal nooit liefde kennen, zeker niet van een vrouw als Roxanne (Snif snif)
Maar door vriend Le Bret (Carnovsky) wordt hij aangemoedigd om toch werk te maken van Roxanne. Hij heeft meer te bieden dan alleen een lelijke neus. En dan vraagt Roxanne nog om een afspraakje ook! Cyrano is in de wolken. 

Dan vraagt Ragueneau (Corrigan) om hulp. Hij durft niet alleen naar huis, vanwege een geschil met een edelman, die nu zijn manschappen heeft ingezet om Ragueneau aan te vallen op weg naar huis. Ragueneau is ook de uitbater van de banketbakkerij waar Cyrano heeft afgesproken met Roxanne. Een date staat op het spel! De mannen worden inderdaad aangevallen op weg naar huis, maar Cyrano is zo een goede zwaardvechter, dat hij iedereen overhoop steekt. 
De volgende dag heeft Cyrano dan zijn afspraakje met Roxanne en hij is bloednerveus. Maar Roxanne heeft dat allemaal niet door. Zij wilde Cyrano juist spreken omdat zij zo verliefd is. En terwijl Roxanne eromheen draait, denkt Cyrano dat zij verliefd is op hem! Maar nee, ze is verliefd op Christian (Prince), een junior lid van de legereenheid waar Cyrano ook deel van uitmaakt. Een diep gekwetste Cyrano belooft dat hij een oogje op Christian zal houden (Snif snif). 

Christian blijkt nog best een geschikte knul te zijn, die ook die verliefd is op Roxanne. Maar Christian is ook onzeker. Hij heeft dan zijn uiterlijk wel mee, maar hij heeft lang niet zoveel humor en een scherpe tong als Cyrano. En dat terwijl Roxanne alleen valt op mannen die woorden naar hun hand kunnen zetten. Kan Cyrano hem niet wat tips geven over wat je tegen een vrouw van de wereld als Roxanne moet zeggen? Een gekwelde Cyrano zegt toe, om Roxanne gelukkig te maken (Snif snif). 
Cyrano schrijft in naam van Christian liefdesbrieven aan Roxanna, waardoor zij helemaal verliefd wordt op Christian. Dat leidt tot een afspraakje, waarbij Christian natuurlijk niet uit zijn woorden kan komen. Gelukkig fluistert Cyrano hem van onder het balkon van alles in. En dat werkt, Christian krijgt zelfs een kus. Roxanne pakt door en trouwt met Christian (Snif, snif)

Dan worden Cyrano en Christian naar Arras gestuurd en daar heeft het Franse leger het zwaar. Ze worden ernstig belaagd en leiden honger. Maar dan komt Roxanne met een hele hoop voedsel. Ze wilde graag haar man zien. Ze vertelt Christian hoezeer ze geniet van alle liefdesbrieven die ze van hem ontvangt, waar haalt hij de tijd vandaan, aan het front? Christian realiseert zich dat de brieven van de hand van Cyrano zijn. Roxanne is nu diep verliefd op de persoonlijkheid van Cyrano, maar denkt dat die huist in het lichaam van Christian. Dit is ook Christians eer te na. Als Roxanne eigenlijk van Cyrano houdt, dan horen zij twee samen te zijn (Snif, snif).
Christian zet Cyrano onder druk om te bekennen dat hij inderdaad al die liefdesbrieven schreef en elke dag zijn leven riskeerde om door de linies heen die brieven gepost te krijgen. Dan zet hij Cyrano ook onder druk om zijn liefde aan Roxanne te bekennen, zodat samen verder kunnen. Maar voor het zover kan komen, worden de soldaten weer aangevallen. Hierbij wordt Christian geraakt en even later sterft hij in de armen van Roxanne. Cyrano vertelt maar niet hoe het werkelijk zat (Snif, snif).  

Jaren later rouwt Roxanne nog steeds om Christian en zij woont in een klooster (maar is geen non geworden). Cyrano bezoekt haar trouw elke week, maar vertelt haar nooit over zijn gevoelens. Dan beledigt Cyrano op een dag de verkeerde edelman en wordt hij bruut overreden door een paard en wagen. Gewond ligt hij op straat. Hij wordt door zijn vrienden gevonden en moet bedrust houden, maar zijn afspraak met Roxanne is belangrijker en hij sleept zich erheen. Roxanne heeft totaal niet door dat Cyrano ernstig gewond is en op instorten staat (Snif, snif).
Roxanne laat Cyrano de laatste brief zien, die zijn van Christian kreeg. Cyrano leest hem zo aan haar voor, tot haar grote schrik. In de loop der jaren is de inkt volledig vervaagd, hoe kan hij weten wat er staat, tenzij hij die brief zelf geschreven heeft. En als Cyrano een brief geschreven heeft, heeft hij alle brieven geschreven (Snif, snif)?!

Terwijl Roxanne tot die conclusie komt, sterft Cyrano aan zijn verwondingen (Weeeeeh).
  

Conclusie

Whew, wat een film! Het was een emotionele rollercoaster voor mij. Alle drama, de onbeantwoorde liefdes, de onmogelijke driehoek! En de twee mannen waren beiden ook zeer ok. In romantische comedies of drama's is er vaak een False Romantic Lead, die eigenlijk een eikel is, zodat het acceptabel is dat de Echte Romantic Lead de vrouw inpikt. Maar in dit geval is Christian niet alleen knap, maar ook oprecht verliefd op Roxanne, alleen zo verlegen in het gezelschap van vrouwen dat hij geen zinnig woord uit kan brengen. Uiteindelijk is hij de enige die doorheeft dat Cyrano ook verliefd is op Roxanne en dat dit twee beter bij elkaar passen. Ook is hij bereid om een stapje terug te doen. Een Spaanse kogel maakt een einde aan zijn opoffering, maar hij wilde het wel. 

Al met al een film en een verhaal dat aan elkaar hangt van misverstanden en onuitgesproken verwachtingen. Als een van de drie spelers nou eens een keer vertelde wat hij/ zij op zijn/ haar hart had en als Roxanne nou eens een hint oppikte, die van grote hoogte gedropt wordt, dan was dit allemaal niet nodig geweest. 

Voor wat romantische catharsis, een grote aanrader. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten