Translate

zaterdag 30 juli 2022

Salterton

Veel te lang geleden alweer was ik jarig en toen kreeg ik een mooi boek. En ik kreeg zoveel mooie boeken, dat ik niet eens de tijd heb gehad om het te lezen. Sander las het wel en vond het fantastisch. En nu ben ik er dan ook aan toegekomen. Het gaat om The Salterton Trilogie van Robertson Davies. Van Robertson Davies heb ik al vaker boeken (The Deptford Trilogy, The Cornish Trilogy) gekregen en gelezen en ik vind ze altijd leuk.  


Het zijn drie boeken, die allemaal spelen in hetzelfde Canadese stadje, Salterton. En de mensen die daar wonen. En er zijn iedere keer gebeurtenissen die de bestaande verhoudingen overhoop gooien en mensen moeten zich weer op een nieuwe manier tot elkaar verhouden. 


Tempest-Tost

Het begint met Tempest-Tost, waarbij de lokale amateur-toneel vereniging dit jaar een opvoering organiseert van Shakespeare's The Tempest. En dit keer hebben ze het grote geluk dat ze Valentine Rich, een professionele regisseur kunnen strikken om het toneelstuk dit keer naar een hoger plan te tillen. En al snel begint er een carrousel van intriges te draaien. De rijkste man van het dorp heeft ook de mooiste tuin. Als zijn dochter nou de hoofdrol krijgt, mag de toneelvereniging vast wel een opvoering geven in de tuin. Dan worden er drie belangrijke mannen allemaal verliefd op deze hoofdrolspeelsters, en zij ziet geen van hen staan. 
Verder heeft Valentine Rich er ook geen enkel probleem mee om bestaande verhoudingen in het dorp en de toneelvereniging onder druk te zetten, zij vertrekt toch weer na afloop van het toneelstuk. Zo worden muzikanten uit hun functie gezet en een ander aangetrokken en worden andere mensen die zichzelf belangrijk vinden aan de kant gezet. 

A Leaven of Malice

Enige tijd na de opvoering van het toneelstuk uit het eerste deel, verschijnt er een aankondiging van een huwelijk in de krant. Maar deze aankondiging klopt niet en de genoemde bruid en bruidegom weten van niets. De vader van de bruid is hiermee enorm op zijn teentjes getrapt en wil genoegdoening van zowel de beoogde bruidegom als van de krant. Maar ook die weten van niets en willen de hele zaak zo snel mogelijk weer vergeten. 
Maar wie zit er dan achter deze foute advertentie? En waarom? Achterdocht grijpt om zich heen in het kleine dorp. 

A Mixture of Frailties

In dit verhaal wordt de wereld van Salterton losgelaten. Een belangrijke speler uit de eerste boeken gaat dood, maar zij probeert over haar graf heen te regeren en dat lukt haar aardig. Met de erfenis krijgt een eenvoudige, religieuze, jonge vrouw de kans om naar Groot Brittannië te gaan en een echte zangcarrière te starten. 
In Groot Brittannië leert zij een nieuwe wereld kennen, waarin zij zich staande moet houden en waar haar ervaringen in Canada haar niet veel helpen. Maar ook de achterblijvers hebben het niet makkelijk, de erfenis beïnvloedt nog steeds het leven van veel mensen. 

Conclusies

Al weer een trilogie van superleuke boeken van een humoristisch schrijver. Met eenvoudige beschrijvingen schetst hij een prachtig beeld van de wereld van het (amateur)toneel, de pers en de academische wereld. En dat combineert hij met het kleinsteedse leven in Canada in de jaren '50 van de vorige eeuw. 
Pak dit boek zeker eens mee uit de bieb of boekwinkel. En als je daar dan toch bent, pak alles mee van Robertson Davies. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten