Translate

dinsdag 12 juli 2022

Rowena

Onlangs las ik Rowena: De Sage van een Friese Prinses van Pieter Winsemius. Ook dit boek kon ik zonder problemen uit de Bieb krijgen. En de Rowena uit de titel is de dochter van Hengist, die met haar vader meekwam naar de Britse Eilanden en daar huwde met Vortigern. 


 

De schrijver, Pieter Winsemius, was een minister voor milieu, die zich na zijn politieke carrière op het schrijverschap stortte. En een van de verhalen die hij schreef was gebaseerd op de Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant van Pierius Winsemius (Pier van Winsem, latinisering van achternamen was een tijdje zeer populair). 

Spoilers

In dit verhaal zijn Hengistis en Horsus twee zonen van de Friese Koning Udolphus Haron. In hun jonge jaren is door de druïde Mesir voorspeld dat de broers voor vreemde Koningen zouden strijden. Zij erven dan ook niet het Koninkrijk van hun vader, maar reizen rond in de wereld en leren het krijgsbedrijf. In die periode rooft Hengist een prinses van de Hunnen, bij haar krijgt hij Rowena. 

Op een gegeven moment komt er een oproep van Vertigerno, Koning van de Britten, die in een zware strijd tegen de Schotten en Galliërs verwikkeld is. Van de Romeinen hoeft hij niet veel meer te verwachten. Hengistus en Horsus begrijpen dat de voorspellingen van Mesir eindelijk uitkomen en geven gehoor aan de oproep. Rowena reist mee met haar vader, als dochter van Hunnenprinses is zij ook een krijgster. Vortigerno stuurt zijn zoon Vortimero naar Ynis Ruym (Thanet) om daar Hengistus, Horsus en hun gevolg te ontvangen. Onder leiding van de Hengistus en Horsus en hun manschappen weten de legers van Vortigerno verschillende overwinningen te behalen en de ster van Hengistus en Horsus is rijzende.
Nu het eerste gevaar van de Schotten en Galliërs is afgewend, brengt Vortimero Hengistus en Horsus en hun gevolg naar zijn vader Vortigerno in Viroconium Cornoviorum. Daarbij is hij inmiddels hevig verliefd geworden op de mooie Rowena. Zij beginnen een affaire. Maar wanneer Vortigerno de mooie Rowena ziet, wordt ook hij verliefd op haar. En Rowena begrijpt waar haar plicht ligt, als dochter van een prins en kleindochter van een Koning. Zij huwt Vortigerno en wordt Koningin van de Britten. En zij beïnvloedt haar echtgenoot, Koning Vortigerno om steeds meer rechten te verlenen aan haar vader en zijn volk. Al snel schenkt zij hem een zoon, Arthur. 
De Friezen horen van het succes van Hengistus en Horsus in de vreemde eilanden en zij trekken en masse naar het nieuwe land. Later volgen ook de andere Germanen. Deze instroom van landgenoten zet Hengistus aan het denken. De Britse eilanden zijn rijk, de Britse leiders zijn verzwakt door de Romeinse overheersing. Zij waren niet in staat om zich te verdedigen tegen de Schotten en de Galliërs. Zullen zij zich wel kunnen verdedigen tegen de Friezen en de Germanen?
De zonen van Koning Vortigerno bevalt het niets dat er nu een buitenlandse Koningin is en dat zij steeds meer buitenlandse krijgers het land binnenhaalt. Vortimero en zijn broer Cattigernus en hun vriend Ambrosius beginnen een opstand. Ze zetten Vortigerno af en Vortimero regeert de Britse eilanden in naam van zijn vader. Tijdens vredesbesprekingen met de Friezen, laat Vortimero hen in de val lopen, en Horsus komt hierbij om. 
Vortimero staat zijn ex-geliefde Rowena veel vrijheden toe, maar zij kan niet vergeten dat Vortimero verantwoordelijk is voor de dood van haar oom Horsus en de ernstige verwonding van haar vader Hengistus. Hun jeugdige liefde is inmiddels verzuurd. Vortimero is daar blind voor, zeker wanneer Rowena hem laat weten dat Arthur eigenlijk zijn zoon is, en niet die van zijn vader 

(Dit vond ik wel erg onwaarschijnlijk, Vortigerno is bereid om een veel jongere, buitenlandse prinses te huwen, die vrij opzichtig een affaire heeft gehad met zijn zoon, de hele tijd dat zij en zijn zoon bezig waren de Schotten en Galliërs uit de Britse Eilanden te verdrijven. Dus of Vortigerno kan niet tellen (en accepteert een veel te vroeg geboren kind als het zijne), of Vortimero kan niet tellen (en weet niet dat een zwangerschap maar negen maanden duurt)). In ieder geval, Vortimero overleeft een nacht met Rowena niet. 
Wanneer Vortimero dood wordt aangetroffen, staat Hengistus voor de poort en die wil de rechtmatige koning Vortigerno en zijn dochter, Koningin Rowena zien. En zo herwint Vortigerno zijn troon en Hengistus en de zijnen verstevigen hun greep op de Britse Eilanden. Koningin Rowena organiseert een feestmaal, waar zowel de Britse als de Friese en andere Germaanse leiders worden uitgenodigd. Op het hoogtepunt van het feest pleegt Hengistus een gruwelijk verraad en alle Britse edelen worden vermoord in wat later het Verraad van de Lange Messen gaat heten.
Maar nog keert de rust niet weer. Ambrosius was met enkele Britse leiders in Gallië in ballingschap gegaan. En hij bereidt nu een terugkeer voor. De laatste Britse leiders en het vele Britse en Gallische krijgers trekken ten strijde tegen de Friezen en andere Germanen. En uiteindelijk moet Hengistus het onderspit delven. Wanneer Hengistus gevallen is, maakt Rowena het in het laatste bastion van de Friezen ook niet lang meer. Maar gelukkig heeft zij eerder al Arthur en de Kroon van de Friezen en het Zwaard van Hengistus naar Merlijn gebracht, waar zij zullen wachten, tot Arthur de troon van de Britse Eilanden weer kan claimen. 


Conclusie 

Een leuk boek om eens te lezen. En het deed ook wel denken aan de daden van de Koningen van Brittannië van Geoffrey van Monmouth. Er is weinig ruimte voor het innerlijk leven en overwegingen van de belangrijkste personen en het hele verhaal wordt beschreven als een intieme geschiedenisles. 

Verder vond ik het verhaal wel redelijk waarschijnlijk beschreven, ambitieuze prinsen van een klein koninkrijk reizen rond in Europa en leren van de krijgskunst wat zij kunnen. Als er dan een kans komt om een heel koninkrijk naar hun hand te zetten, doen zij dat ook meteen. En daar zetten zij hun krijgskunst en hun dochter/ nicht voor in. 

Het enige wat ik te onwaarschijnlijk vond was de affaire tussen Rowena en Vortimer en het huwelijk met zijn vader Vortigerno en dan dat Arthur eigenlijk de zoon van Vortimer zou zijn. Dat lijkt qua tijdsverloop niet te kunnen. Rowena zou zichtbaar zwanger moeten zijn geweest tijdens het huwelijk met Vortigerno en moet veel te kort na het huwelijk een levensvatbaar kind op de wereld hebben gezet (in de pre-couveuse periode redden te vroeg geboren kinderen het gewoon niet mensen). Of Vortimer is zo een beïnvloedbare sukkel dat Rowena hem alles op de mouw kan spelden. Dat of Vortigerno of Vortimer hier in zouden trappen is gezien hun verdere karakterisering gewoon te onwaarschijnlijk. 

Bovendien, waarom zou Hengistus geen huwelijk tussen Rowena en Vortimer voorstellen? Hij is de kroonprins, dat huwelijk zou de banden tussen de Friezen en Britten ook verstevigen en bovendien zijn Vortimer en Rowena al verwikkeld in een affaire. Een huwelijk met Vortigerno kon alleen maar tot problemen leiden. 

Ik krijg de indruk dat de Vortigerno - Rowena - Vortimer driehoek alleen geïntroduceerd is omdat Arthur geboren moest worden en er onduidelijkheid moest zijn over zijn afkomst. 

Pak het er eens bij als je eens een ander verhaal wil horen over de vroege conflicten in de Britse Eilanden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten