Translate

dinsdag 7 juli 2020

The ABC Murders

Het was weer tijd voor een Agatha Christie verfilming, The ABC murders (2018). In de hoofdrol zagen we John Malkovich als Hercule Poirot. Verder zag ik ook nog Rupert Grint (Harry Potter) en Christopher Villiers (First Knight). De laatste tijd heb ik meer Agatha Christie gekeken natuurlijk, The Pale Horse en And then there were none maakten veel indruk. 


Spoilers

De serie begint met het leven van Hercule Poirot (Malkovich). Hij leeft alleen en zijn glorie-dagen liggen achter hem. In Groot Brittannië komt het nationalisme ook weer sterk op en hij voelt daar als Frans-sprekende Belg ook de gevolgen van. Ook krijgt hij nog steeds brieven, soms van fans, soms van mensen die hem haten. Maar een ervan is vreemd, hierin wordt een moord aangekondigd in Andover. Hercule Poirot gaat met deze brief naar de politie (Grint), maar daar wordt hem ook duidelijk gemaakt dat de wereld verder is gegaan en dat niemand meer naar hem luistert. Dan gaat hij maar naar zijn oude vriend Japp, die hem wel gelooft, maar kort daarna doodgaat. 
Dan gaat Hercule zelf maar naar Andover, om te kijken wat hij kan vinden. Er is inderdaad iemand dood, een vrouw genaamd Alice Asher. Nu heeft Hercule wel de aandacht van de politie, maar als verdachte. 

Maar de brieven blijven komen en de moorden gaan door. Betty Bernard wordt vermoord in Bexhill en even later ook Carmichael Clarke in Churston. En nu heeft Hercule eindelijk een doorbraak. Hij kende Carmichael Clarke (Villiers) persoonlijk. En als hij nadenkt heeft bij ook banden met Andover en Bexhill. Dan wordt er een moord aangekondigd in Doncaster en even later weer in Embsay. Hercule en de politie zitten de dader steeds dichter op de hielen. 

Ondertussen volgen we ook het deprimerende leven van Alexander Bonaparte Cust, een eenzame jongeman, die zijn geld verdient als handelsreiziger. Hij woont in bij een hospita in een zeer viezig huurhuis. Zijn hospita verkoopt haar dochter aan de even viezige huurders. Verder heeft hij last van toevallen en lijkt hij moeilijk contact te kunnen maken met mensen. En zijn handelsreizen brengen hem naar Andover, Bexhill, Churston, Doncaster en Embsay...

Hercule Poirot weet de complexe zaak gelukkig goed op te lossen en alles komt weer op zijn pootjes terecht. 

Conclusie

Verdorie, die moderne BBC verfilmingen van de Agatha Christie verhalen zijn wel diep deprimerend (hetzelfde gold ook voor The Pale Horse en And then there were None). Hercule Poirot is helemaal alleen (geen Hastings als sidekick), al zijn vrienden zijn dood of ziek, hij wordt aan alle kanten gediscrimineerd, zijn geschiedenis als detective is door iedereen vergeten en hij wordt nog bedreigd ook. 

Met een groot deel van de bevolking van Groot Brittannië gaat het ook niet goed. Mensen leven in diepe armoede, zijn gedwongen zichzelf te prostitueren, hebben nare ziektes en viezig eten. En meer problemen dreigen aan de horizon. Het fascisme is in opkomst en de voorbodes van een (nieuwe) oorlog zijn al te zien.  

Verder ziet de film er wel oogstrelend uit (in al zijn viezigheid) en is Malkovich altijd fantastisch om naar te kijken. Grint doet het ook niet verkeerd en laat Ron Weasley achter zich. Dus ga vooral kijken, wanneer je eens de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten