Translate

vrijdag 20 maart 2020

Het Vale Paard

En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was de dood; en de hel volgde hem na.
Deze opwekkende zin komt uit de Bijbel (Openbaringen 6:8) en verwijst naar de Vier Ruiters van de Apocalypse. En Agatha Christie heeft een van haar boeken ook een titel meegegeven die daarnaar verwijst (The Pale Horse). En onlangs heeft de BBC deze detective roman bewerkt tot een tweedelige serie, The Pale Horse (2020) We waren al aardig onder de indruk van Dracula, dus dit wilden we ook graag zien.


In de serie zitten bekende Britse acteurs als Rufus Sewell (Pillars of the Earth, Abraham Lincoln: Vampire Hunter) en Sean Pertwee, maar ook veel frisse nieuwe gezichten, waar we nog wel het een en ander van zullen horen.

Spoilers 

Het oorspronkelijke verhaal van Agatha Christie is uit 1961, maar met dit nieuwe verhaal zijn zoveel nieuwe vrijheden genomen, dat een waarschuwing wel op zijn plaats is. 

Het verhaal opent met een overduidelijk zieke vrouw (haar haar valt uit), die wanhopig probeert een boodschap naar buiten te krijgen. Eenmaal buiten, sterft zij alsnog. Maar in haar schoen vindt de politie een lange lijst met achternamen, waaronder die van Mark Easterbrook. 

Ondertussen heeft Mark Easterbrook (Sewell) het ook zwaar. Een jaar geleden overleed zijn (veel) jongere vrouwe Delphine (Campbell), wan wie hij veel hield. Inmiddels is hij hertrouwd met de eveneens veel jongere Hermia (Scodelario) en heeft hij een affaire met (wederom veel jongere ) Thomasina Tuckerton (Gilbert). 
(Ik zie een patroon hier)

Na een nacht vol wilde passie met Thomasina wordt Mark Easterbrook wakker naast haar dode lichaam. Omdat hij geen problemen wil, sluipt hij weg. Het lichaam van Thomasina achterlatend. Eenmaal thuis aangekomen wil hij zijn kleding wegmoffelen, maar zijn vrouw Hermia ziet dat. Hij liegt meteen ook tegen haar over een aanrijding met een kat. Hermia gelooft er niets van, maar houdt haar mond. 

De politie onder leiding van Inspecteur LeJeune (Pertwee) onderzoekt de moord op Jesse Davis en de vreemde lijst met namen. Hij ontdekt al snel dat een flink aantal namen op de lijst de laatste tijd overleden zijn. Maar wel aan natuurlijke omstandigheden. Degenen op de lijst lijken elkaar ook allemaal vaag te kennen. Mark Easterbrook wordt opgeroepen voor verhoor, aangezien zijn naam op de lijst staan. Hij herkent bijvoorbeeld de naam van een vriend en een oud-tante. Ook herkent hij de naam van zijn inmiddels overleden minnares, maar daar zegt hij wijselijk niets over. 
Mark besluit om zijn eigen onderzoek te starten. Dat brengt hem naar Much Deeping, een klein dorpje, waar onder andere drie heksen wonen. Deze heksen voorspellen de toekomst. Langzaam wordt duidelijk dat iedereen die een bezoek brengt aan de heksen, uiteindelijk sterft. 

Het onderzoek brengt Mark steeds verder, maar steeds meer namen op de lijst overlijden ook, wanneer is hij aan de beurt. En iedere keer blijkt er toch iemand te zijn die baat heeft bij het overlijden. Heeft iemand dan ook baat bij het overlijden van Mark Easterbrook? Hermia, zijn diep gefrustreerde vrouw misschien? Iemand anders? En uiteindelijk blijkt dat Delphine ook een bezoek heeft gebracht aan de heksen in Much Deeping. Wilde zij Mark dood hebben? Of juist Hermia? Of net andersom?

Uiteindelijk volgt er een ontknoping natuurlijk en is niets wat het lijkt of leek te zijn. De motivaties van mensen lijken toch net iets anders te liggen dan gedacht. 

Conclusie

Dit is een hele goede serie! De acteurs zijn prima en de aankleding is fantastisch. Daarnaast wijkt het verhaal voldoende af van het oorspronkelijke boek om interessant te zijn. En verder liggen er ook nog wat achterliggende thema's die zo lichtjes aangestipt worden. Dat tilt het verhaal meteen weer naar een hoger plan.
Zo wordt er veel aandacht besteed aan de bevoorrechte positie van (rijke) mannen in dit verhaal. Mark en zijn vriend Ardingley (Lloyd - Hughes) zijn volledig overtuigd van hun eigen gelijk. Zij kunnen zich letterlijk niet voorstellen dat iemand plannen zou hebben om hen te vermoorden en dat die plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd zouden kunnen worden. Wanneer Mark die mogelijkheid wel gaat overwegen, leidt dat bij hem tot een soort mentale ineenstorting. 
Daarnaast zit Mark ook nooit zonder (veel jongere, bloedmooie) vrouw, eerst is hij met Delphine, dan met Hermia en Thomasina heeft hij er nog naast. En in de loop van de serie blijkt dat Mark toch iets minder tragisch is dan hijzelf denkt. Delphine is erg afhankelijk van zijn goedkeuring, maar Mark is ook erg jaloers. Wanneer hij te weten komt dat ze een lift heeft gehad van een andere man, wordt hij zo boos, dat een radio in het bad valt waar Delphine in zit. Dat leidt tot haar dood. Dan hertrouwt Mark met Hermia, die hij ook volledig overheerst en manipuleert. Als zij allemaal terechte vragen stelt over zijn vrije tijdsbesteding (nog voordat de moorden plaatsvinden), slaat hij terug met suggesties dat zij psychisch niet helemaal in orde is. 
En ondertussen heeft Mark een affaire met Thomasina, maar wanneer zij sterft, sluipt hij weg. Hij licht de politie niet in, hij licht haar familie niet in. Alles om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen en zijn image als betrouwbare steunpilaar van de samenleving in stand te houden. 

Alle vrouwen zijn afhankelijk van de mannen in hun leven. Delphine en Hermia van Mark, Yvonne Tuckerton kan alleen het geld van haar overleden man krijgen, als stiefdochter Thomasina eerder overlijdt. De onafhankelijke vrouwen zoals Thomasina sterven vroeg of leiden een leven als heksen. 

Een boeiende en intrigerende serie, vooral kijken wanneer je (nog eens) de kans krijgt.

Andere Agatha Christie - verfilmingen die ik al eens zag:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten