Translate

maandag 9 maart 2020

De avonturen van Robin Hood

Via via heb ik de DVD van The Adventures of Robin Hood (1938) op de kop kunnen tikken. Deze oude film van Michael Curtiz en William Keighey en met Errol FlynnOlivia de Havilland (Gone with the Wind) en Basil Rathbone (The Court Jester) in de hoofdrollen is met recht een klassieker.


De eerste verhalen over Robin Hood ontstonden in de 14e eeuw, hij was toen een volksheld die stal van de rijken en gaf aan de armen. Pas later werden de activiteiten van Robin Hood in verband gebracht met een conflict tussen Koning Richard Leeuwenhart en Jan Zonder Land aan het einde van de 12e eeuw.

Spoilers

De film opent met het nieuws dat Koning Richard Leeuwenhart (Hunter) gevangen is genomen in Oostenrijk, toen hij terugkeerde van de Kruistochten naar Engeland. Zijn jongere broer, Prins John (Rains), maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de macht te grijpen, samen met Sir Guy of Gisbourne (Rathbone) en de Sheriff van Nottingham (Cooper, ook in Rebecca). Dit leidt natuurlijk onmiddellijk tot wrede onderdrukking van de (Saksische) bevolking door de wrede (Normandische) elite!

Maar er is een dappere man die weerstand biedt! Sir Robin of Locksley (Flynn), een van de weinige Saksische edelmannen, verzet zich tegen Prins John en zijn schrikbewind. Het begint ermee dat hij een arm boertje redt van de aanklacht van stroperij door Sir Guy of Gisbourne. Daarna geeft hij tijdens een feest van Prins John aan dat hij zich zal blijven verzetten tegen de regering van Prins John en dat hij altijd trouw zal zijn aan Koning Richard. Daarna volgt een spectaculaire ontsnappingsscene, met veel gezwier aan kandelaars. Maid Marian (de Havilland) vindt Robin een vreselijke blaaskaak, natuurlijk.

Sir Robin trekt zich terug in het woud van Sherwood en verzamelt al snel een groepje dappere mannen om zich heen. Aangezien de onderdrukking van de bevolking door blijft gaan, is er geen tekort aan mensen die zich bij Robin willen aansluiten.
Tijdens een overval weten Robin Hood en zijn mannen een transport van goud en goederen buit te maken, begeleid door Sir Guy of Gisbourne, de Sheriff van Nottingham en Maid Marian. De buit wordt ingepikt, de edelen gegijzeld en Robin Hood maakt van de gelegenheid gebruik om aan Maid Marian te laten zien wat voor een wrede daden de Normandische overheersers begaan. Maid Marian is onder de indruk van de dapperheid van Robin Hood en ontdooit wat.

Sir Guy of Gisbourne en de Sheriff van Nottingham worden weer vrij gelaten en zinnen op wraak. Samen met Prins John bedenken zij een boogschiet-wedstrijd met een gouden pijl uit handen van Maid Marian als prijs. Hier moet Robin Hood toch zeker op afkomen, waarna hij gevangen genomen kan worden. Het gemene plan verloopt naar wens. Maar Maid Marian staat de mannen van Robin Hood bij en helpt bij zijn bevrijding en ontsnapping.

Prins John en Guy van Gisbourne hebben door welke rol Maid Marian heeft gespeeld en zij zetten haar gevangen. Het ziet er somber uit voor onze helden. Maar gelukkig heeft de ware koning zich weten te bevrijden en in vermomming treft hij Robin Hood. Robin Hood en Koning Richard Leeuwenhart weten Prins John en de zijnen te verslaan en alles komt weer goed.

Conclusie

Dit is een fantatische film en ik begrijp waarom deze film het genre van de Swashbuckling hero zo op de kaart heeft weten te zetten. Robin Hood is knap, heldhaftig en grappig. Hij levert een nobele strijd en iederen kan zich achter hem scharen. Bovendien is het tempo van de film hoog. De gevechten, intriges en romantische stukken wisselen elkaar in snel tempo af, waardoor er voor iedereen wat wils is. 
Verder zijn de acteurs goed, Robin en Marian zijn knap en nobel, Rathbone als Guy van Gisbourne is gemeen en gelikt. 
De aankleding is ook erg mooi. De film is in Technicolor en om dat goed te laten zien zijn de kleding van de edelen en mooie dames in veel verschillende kleuren, wat de film leuk maakt om naar te kijken. Verder wordt de film ook ondersteund door goede muziek, wat het geheel naar een hoger plan tilt. 

Geen wonder dat dit een enorme hit was en als voorbeeld diende voor veel latere films. Gaat dat vooral eens zien als je de kans krijgt. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten