Translate

maandag 2 maart 2020

Vikingvrouwen en de Zeeslang

De laatste tijd kijk ik de ene film na de andere. Onlangs zag ik nog The Vikings en die vond ik erg leuk. Dus Viking Women and the Sea Serpent (1957) ofwel The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent van Roger Corman (The Raven) kon toch niet heel verkeerd zijn? Dat had ik mis.


Deze film is met Abby Dalton, Susan Cabot, Bradford Jackson, Richard Devon, Jonathan Haze en Jay Sayer en stelt heel erg weinig voor. We hebben wel veel gelachen, maar dat was niet de bedoeling van de makers.

Spoilers

Het verhaal gaat over Viking vrouwen, die alleen leven, want hun mannen zijn na een lange Viking - rooftocht 3 jaar geleden niet teruggekeerd. De vrouwen onder leiding van Desir (Dalton) zetten nu de stap om zelf ook op reis te gaan en hun mannen terug te vinden. De enige Viking vrouw met zwart haar, Enger, (Cabot) wil de mannen ook terughalen, maar alleen omdat zij een oogje heeft op de man van Desir. 

De vrouwen bouwen een schip en varen weg, op zoek naar hun mannen. Hun schip wordt aangevallen door een Zee-serpent (hilarisch slechte special effects, zelfs voor '57). Zij spoelen aan (allemaal in een keurig rijtje) in het land van de Grimolt. Al snel worden de verzwakte vrouwen gevangen genomen door de mannen van Stark, Koning van de Grimolt (Devon). Deze Stark kan niet beslissen over de vrouwen nu geëerde gasten zijn, of nieuwe gevangenen. Dus het ene moment krijgen ze te eten en mogen ze aan tafel zitten, het volgende moment worden ze afgeranseld met zwepen. Beiden laten de vrouwen maar een beetje gelaten over zich heen komen. 

Wel gaan de vrouwen op onderzoek uit. Zij vinden hun mannen, die al drie jaar getekend in de mijnen van de Grimolt doorbrengen. Een streng dieet van hard werken en mishandeling doet de mannen kennelijk goed, want zij zien er gezond en gespierd uit. 

Enger wordt meteen ambitieus en probeert Stark voor haar karretje te spannen. Zij verraad de plannen van haar vriendinnen. Desir en Vedric (Jackson) worden geofferd aan de goden. Enger komt tot inkeer en smeekt Thor om genade. Deze god laat het gelukkig regenen. De vrouwen weten te ontsnappen met hun mannen, passeren nogmaals het Zee Serpent en keren weer terug naar huis. 

Conclusie

Lekker laten zitten deze film. Als je een film wil zien over Vikingen, kijk dan die ene met Kirk Douglas. De film moet je alleen kijken wanneer je een compleet overzicht van het werk van Roger Corman wil hebben. Het acteerwerk was slecht, de vrouwen waren ongeloofwaardig, de sets waren saai. Het enige pluspunt aan deze film is dat het tempo er lekker inzit. Na een uurtje is het alweer voorbij.
Tijdens het kijken kreeg ik het gevoel dat ze eigenlijk een soort exploitation film wilden maken, maar het net niet aandurfden. Alles zit erin. Mooie vrouwen die vechten om een man (designated cat fight), wrede mannen die vrouwen gevangen houden, vrouwen die hun lichaam moeten gebruiken om vrij te komen, mannen die vrouwen met de zweep afranselen. Maar het leidt allemaal tot niets. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten