Translate

zondag 26 januari 2020

De Vikingen komen!

Onlangs keek ik weer een film uit de oude doos: The Vikings (1958), van Richard Fleischer (Ashanti, 20.000 Leagues under the Sea) en met Kirk Douglas (20.000 Leagues under the Sea, Paths of Glory) en Tony Curtis (Spartacus) in de twee hoofdrollen. Verder nog Janet Leigh (Prince Valiant (1954), Psycho), als vrouw, waar alle mannen om vechten. En in wat fijne bijrollen zagen we Ernest Borgnine (The Dirty Dozen) en Alexander Knox (Tinker, Tailor, Soldier, Spy).

Stoere mannen, mooie vrouwen,
wat wil je nog meer?

Spoilers

De film opent met een stukje (Hollywood) geschiedenis. De woeste, heidense, barbaarse vikingen roven en plunderen heel Engeland leeg. Dit wordt mooi weer gegeven met wat beelden van het Tapijt van Bayeux (dat wij in het verleden ook nog wel gezien hebben) en verteld door Orson Welles. Maar dan zien we hoe dat in de praktijk uitpakt. Een woeste Ragnar (Borgnine) leidt zijn mannen bij een overval. Daarbij komt de Koning van Northumbria om en zijn vrouw Enid (Audley) wordt verkracht door Ragnar. Later wordt zij gevonden door geestelijke Godwin (Knox). 

Alleen de tekst is anders.

Aangezien de koning geen kinderen had, wordt zijn neef AElla (Thring) de nieuwe koning van Northumbria. Maar Enid weet dat zij nu zwanger is van Ragnar. Voor haar ongeboren kind, maakt zij een plan met Godwin, zodat het kind een veilig heenkomen kan krijgen. Hij krijgt wel een versiering van het zwaard van de Koningen van Northumbria mee. De Vikingen roven het schip met de baby van Enid. Baby Eric wordt door Ragnar en zijn Vikingen opgevoed als een krijgsgevangen slaaf. Hij groeit op tot een stoere jongeman (Curtis) en heeft ambities die voorbij zijn leven als slaaf gaan. 

Een jonge Tony Curtis,
focus op het plot mensen. 

Inmiddels heeft Ragnar nog een zoon gekregen, die hij opvoedt als zijn erfgenaam. Deze woeste  Einar (Douglas) is alles wat een leider van Vikingen voor zijn opvolgers zou wensen. Hij is stoer, dapper en wreed. Geen van de drie beseft dat Eric ook een zoon is van Ragnar en dat Eric en Einar halfbroers zijn.

Ondertussen in Northumbria wil AElla huwen en heeft daarvoor Morgana, een Christelijke Prinses van Wales (Leigh) uitgekozen. Ondertussen is hoveling Egbert (Donald) niet tevreden over de koers van AElla. AElla verbant Egbert en hij gaat naar het hof van Ragnar. Daar ziet hij Eric en de steendie hij nog altijd om zijn nek heeft. Egbert realiseert zich dat hij Eric kan gebruiken in zijn machinaties tegen AElla. Egbert houdt voorlopig zijn mond. 

Na een gevecht tussen Eric en Einar, waarbij Einar een oog verliest, wordt Eric gestraft. Maar men is bang voor de wraak van Odin. Dus ze besluiten om Eric maar vast te binden bij de zeekust, in de verwachting dat hij bij vloed zal verdrinken. Eric wordt gered door het aanroepen van Odin en met wat hulp van Egbert, die hem vertelt over zijn afkomst.

Op advies van Egbert ontvoeren Einar en zijn mannen Morgana. Een prinses en de verloofde van AElla,die kunnen zij verkopen voor losgeld. Maar Morgana is beeldschoon en Einar en Eric worden beiden verliefd op haar. Wanneer Einar het met zijn vader Ragnar over zijn gevoelens heeft voor de mooie prinses, geeft Ragnar zijn plan voor losgeld op. Als Einar de prinses wil verkrachten, moet hij dat vooral doen. Einar heeft wel zin in een vrouw die zich gepassioneerd verzet en voegt meteen de daad bij het woord (Nee, ik verzin dit niet, het was echt heel creepy). Maar Morgana heeft geen zin in een vechtpartij met Einar en gedraagt zich als een willoos slachtoffer, wat Einar totaal niet opwindend vindt (Brrrr!). Ondertussen komt Eric haar redden. Samen ontsnappen zij. 

Het was echt onaangenaam. 

De Vikingen zetten onder leiding van Ragnar en Einar natuurlijk de achtervolging in. Eric durft met een primitief kompas de mist in te zeilen. Ragnar en Einar wagen het erop, maar de Drakar van Ragnar raakt de rotsen en zinkt. Eric weet Ragnar uit het water te vissen. 

Wanneer Eric aankomt bij AElle, wordt hij ontvangen met alle egards, hij brengt de verloofde van de Koning terug en ook nog de ergste aartsvijand als krijgsgevangene. Maar al snel slaat de situatie weer om natuurlijk. Ragnar zal voor de hongerige wolven gegooid worden. Maar Eric, opgevoed als Viking, kan dat niet aanzien. Hij geeft Ragnar een zwaard, waarna Ragnar blijmoedig in de wolvenkuil springt en zijn dood tegemoet gaat met een zwaard in de hand. Uit woede hierover laat AElle de hand van Eric afhakken. (De paralellen tussen de broers worden sterker, beiden verliefd op dezelfde vrouw, beiden permanent gehandicapt, hoe zal dit zich verder ontwikkelen?)

Eric keert terug naar de Vikingen om te vertellen hoe Ragnar is gestorven en hoe zij met behulp van het kompas naar Northumbria kunnen varen om wraak te nemen. Einar en Eric bundelen hun krachten bij deze missie en nemen het kasteel van AElle in. Eric gooit AElle in dezelfde wolvenput als Ragnar. Ondertussen vindt Einar Morgana. Hij claimt haar als zijn bruid, maar zij wil liever Eric en vertelt over de afkomst van Eric. 

Het komt natuurlijk tot een gevecht tussen de twee broeders, maar Eric weet van niets. Op een cruciaal moment aarzelt Einar, als hij de overeenkomsten ziet tussen zijn halfbroer en zijn vader. Dat geeft Eric de kans om Einar te doden en met Morgana verder te kunnen. 

Conclusie

Dit is een hele leuke film, kijk deze zeker eens als je de kans krijgt. 
Dit is een epische avonturenfilm in de trant van Prince Valiant (de 1954 - versie) of 20.000 Leagues under the Sea. Er zit van alles in, dappere mannen, vuige konkelaars, mooie vrouwen. Maar er zijn ook intriges, strijd en hilariteit. 

Verder zitten er natuurlijk een paar acteer-kanonnen in, die de conflicten en drives van de toegegeven wat over de top-karakters prima uit kunnen beelden. En de plaatjes zijn prachtig. De scenes zijn opgenomen in Noorse Fjorden, er is een viking-dorp gebouwd voor opnamen, er zijn veel extra's aanwezig op de achtergrond, er was ook voor details op de viking-boten. 

Enige minpunten die ik heb is dat het lang onduidelijk is wiens film dit nou is. Kijken we naar Einar die van woeste barbaar getransformeerd wordt tot een goed christen (door de liefde van een goede vrouw)? Of kijken we naar Eric, onwetend over zijn afkomst, die wacht op het juiste moment om zijn lotsbestemming waar te maken? 
En de seksuele politiek was ook ronduit eng. AElle wil trouwen en kiest daarvoor Morgana, die geen enkele stem heeft in die beslissing. Dan later is zij slachtoffer van de aanranding van Einar, die alle interesse verliest wanneer zij niet terugvecht. En dat werd dan gebracht als een stukje romantische karakterontwikkeling van Einar, in plaats van doodeng en bedreigend voor Morgana. Brrrr. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten