Translate

zondag 5 januari 2020

Circe

De laatste tijd heb ik wel heel veel tijd om weer boeken te lezen en ik doe het dan ook met overgave. Circe van Madeline Miller trof ik in de bibliotheek van Malden. En het boek is een hervertelling van het verhaal van de heks Circe in de Griekse Mythologie. De laatste tijd heb ik verschillende hervertellingen van griekse mythen (Mythos) en heldenverhalen (Heroes) gelezen en mijn interesse was meteen gewekt natuurlijk.


Spoilers

Het verhaal begint bij het begin van het leven van Circe. Ze is een dochter van de Titaan Helios. Hij is de zonnegod. Maar als Titaan verslagen door de Olympische goden. Ondanks dat de Titanen de oorlog verloren, zijn er nog steeds spanningen met de Olympische goden. Circe groeit op aan het hof van Helios en is een buitenbeentje. Ze is niet mooi en knap als de andere meisjes, maar ook niet intelligent en gehaaid. Ze wordt met regelmaat voor het karretje van anderen gespannen. 

Maar dan ontdekt zij haar krachten. Zij kan met behulp van planten tovenarij bewerkstelligen. Eerst verandert zij een menselijke man in een god. Daarna een liefdesrivale in een monster. Maar zij doet dit zonder al te veel na te denken en trekt de aandacht. De Titanen en de Olympische goden realiseren zich dat Circe zo wel erg veel macht heeft. Haar broers Aeëtes en Perse en haar zuster Pasiphaë hebben deze krachten ook. Maar zij zijn politiek wat beter onderlegt en worden koningen en koningin onder de stervelingen. 

Ondanks dat Circe op een eenzaam eiland woont, blijft zij toch op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld van de mensen en de Goden. In de loop der eeuwen leert zij meer over zichzelf en haar vreemde machten. Maar uiteinlijk zal zij moeten kiezen tussen de wereld van de Goden en hun eindeloze, verziekte machtsspelletjes en intriges of haar eigen weg onder de mensen. 

Conclusie

Een fascinerend boek om eens te lezen. Circe is een interessant karakter dat eerst totaal niet berekend lijkt te zijn op haar positie als dochter van Helios. Zij zal waarschijnlijk eindigen zoals zoveel Nymphen, als speeltje voor een machtiger man. En zij wordt ook slachtoffer van de machinaties van de mannen om haar heen. Maar in eenzaamheid vindt zij haar eigen weg en weet het lot uiteindelijk naar haar hand te zetten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten