Translate

maandag 6 januari 2020

Dracula

De BBC is samen met Netflix weer met een prima serie op de proppen gekomen, Dracula (2020) van Mark Gatiss (Sherlock, In the Red) en Steven Moffat (Sherlock). Deze twee mannen hebben natuurlijk eerder Sherlock Holmes al in een succesvolle serie opnieuw vormgegeven. Dus ik was erg geïnteresseerd wat ze van het verhaal van de bekende bloedzuiger hadden gemaakt.

Naast een aantal nieuwe gezichten zoals Claes Bang en John Heffernan zag ik ook bekende koppen als Dolly Wells (Pride and  Prejudice and Zombies) en Jonathan Aris (Sherlock, The Night Manager).


Spoilers

Het oorspronkelijke verhaal is al erg oud natuurlijk. Dus daar valt niet veel meer aan te spoilen. En dat slaat deze serie dan ook meteen maar over. Het is vanaf het begin af aan wel duidelijk dat Graaf Dracula (Bang) een bloedzuigende griezel met snode plannen is. Maar welke snode plannen dan?
De serie is kort en bestaat maar uit drie afleveringen. Maar de afleveringen zijn dan weer wel lekker lang, bam, meteen anderhalf uur. Dan kun je nog eens een verhaal vertellen en karakters ontwikkelen.

De belangrijkste personen zijn Graaf Dracula (Bang) zelf en een dappere Non, Zuster Agatha (Wells). Zuster Agatha is geen hele religieuze Non, maar ze doet al wel jarenlang onderzoek naar Dracula en zijn werkwijze. Ondertussen heeft Dracula het een beetje gehad met wonen in het achterland van Roemenië en hij wil zich onder de mensen begeven in Londen.
Dus hij schaft bezit aan in Londen, laat zich informeren door onschuldige Londenaren (Heffernan) en gaat op reis. Maar zowel Dracula als Zuster Agatha staan verschillende verrassingen te wachten.

Graaf Dracula ontdekt dat mensen die niet met hem bekend zijn, niet altijd even makkelijk te manipuleren zijn. En de mensen zijn nog best intelligent ook en denken na over wat er om hen heen gebeurt. Dus soms is hij totaal verrast door de weerstand die mensen bieden. Aan de andere kant laat Zuster Agatha zich soms verblinden door haar eigen intelligentie en brengt daarmee haar omgeving in de problemen.

Conclusie

Dit is weer een juweeltje. Een flink stuk bloederiger en naargeestiger dan Sherlock of Dr. Who, dus ik denk voor een minder groot publiek. De eerste aflevering is wel veruit de beste. Bij de tweede en de derde willen de makers meer hun eigen draai geven aan het verhaal. Leuk, maar minder sterk. Ga kijken als je een variatie op het Dracula verhaal wil. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten