Translate

woensdag 1 januari 2020

Death on the Nile

Laten we het nieuwe jaar meteen maar aftrappen met een film bespreking. Dit keer weer een klassieker, Death on the Nile (1978) van John Guillermin. Dit is een verfilming van de roman van Agatha Christie, net als Murder on the Oriënt Express, die we twee jaar geleden gezien hebben.


Verder zit de film vol met bekende koppen uit de jaren '70, zoals Peter Ustinov (Ashanti),
Lois ChilesBette DavisMia FarrowAngela Lansbury (The Court Jester), Simon MacCorkindaleDavid Niven en Maggie Smith.

Spoilers

Als een spoilerwarning nodig is, schaam je! En ren naar de bieb om daar de roman te halen. Dan mag je hier terugkomen. Maak je geen zorgen, ik wacht wel. 
...
...
De film opent met Jacqueline "Jackie" de Bellefort (Farrow), die op bezoek gaat bij haar veel rijkere vriendin Linnet Ridgeway (Chiles). Na wat gebabbel vraagt Jackie of Linnet misschien een baantje heeft voor haar verloofde, Simon Doyle (MacCorkindale). Deze kan wel een kruiwagen gebruiken. Linnet stemt toe. Maar voor Jackie het doorheeft, heeft Linnet haar vriendje ingepikt en huwen Simon en Linnet. Ze gaan op huwelijksreis naar Egypte. 

In Egypte hangen de kersverse meneer en mevrouw Doyle de toeristen uit en ze bezoeken alle toeristische trekpleisters, waaronder de piramiden bij Gizeh. Dat pakt echter niet zo leuk uit als ze hadden verwacht, Jackie (Farrow is echt goed als hysterica) blijkt hen gevolgd te zijn en valt hen steeds lastig. Om aan haar te ontkomen, boeken meneer en mevrouw Doyle een reisje langs de Nijl met een rivier-boot. Zo kunnen ze ook alle trekpleisters aan doen. 

Wanneer de boot stopt in Karnak, ontsnapt Linnet aan de dood door een vallende steen van de geruïneerde tempel. En dan blijkt dat Jackie toch ook aan boord van de rivierboot te zijn! Duwde zij de steen? Later die avond is Jackie dronken en valt weer Simon en Linnet lastig. Nadat Linnet vertrokken is, ontstaat er ruzie tussen Jackie en Simon en Jackie schiet Simon in zijn been. Terwijl iedereen druk is met die crisis, schiet iemand Linnet dood, die in haar hut lag te slapen.

De volgende morgen wordt Linnet ondekt. Mensen hebben liever geen problemen met de lokale politie, dus de manager van de boot vraagt gast Hercule Poirot (Ustinov) en zijn vriend Kolonel Race (Niven) om de moord te onderzoeken. Dan blijkt dat bijna alle gasten aan boord een connectie hadden met Linnet Doyle - Ridgeway. En natuurlijk een reden om haar dood te willen. Zoals haar Amerikaanse notaris Pennington (Kennedy), die haar fortuin probeert te roven. De schrijfster Salome Otterbourne (Lansbury) en haar dochter, die al hun geld kwijt kunnen raken, wanneer Linnet Doyle een smaadzaken tegen Otterbourne wint. Maar ook Mme Schuyler (Davis), die een kleptomane obsessie heeft met juwelen. Zij heeft haar gezelschapsdame Bowers (Smith) bij zich, wier vader financieel geruïneerd werd door de vader van Linnet. De lijst is lang.

Hoe meer vragen Poirot en Race stellen, hoe nerveuzer iedereen wordt. En er vallen uiteraard meer doden. Als eerste het dienstmeisje van Linnet, die wilde kunnen huwen met een getrouwd man. Linnet keurde dat niet goed. Dan zegt Salomé Otterbourne in haar overdramatische, dronken stijl dat zij weer wie het gedaan heeft. Maar zij wordt op dat moment ook neergeschoten.

Uiteindelijk volgt de verrassende ontknoping.

Conclusie

Prachtige film. Alle acteurs zijn goed gecast, Ustinov is een prima Poirot. Je ziet hem de hele tijd  iedereen observeren en zelfs advies geven. Farrow speelt de manische verlaten geliefde met verve. Lansbury is hilarisch als oversekste, dronken tor. En het verhaal is nog best tragisch ook. Ondanks dat Linnet Ridgeway rijk, jong en mooi is, heeft bijna iedereen om haar heen een oogje op haar fortuin of heeft een hekel aan haar.

Verder speelt Egypte niet zo een heel belangrijke rol in het verhaal. Maar de plaatjes van de belangrijkste toeristische trekpleisters zijn prachtig en dragen bij aan de exotische sfeer.

Zeker kijken als je de kans krijgt. Ik ben ook erg benieuwd naar de verfilming van dit verhaal van Kenneth Branagh die later dit jaar uit zal komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten