Translate

dinsdag 31 december 2019

Three Body Problem

Een tijdje geleden las ik een boek dat ik jullie niet wil onthouden. Het gaat om The Three Body Problem van Liu Cixin, een Chinese schrijver. Ik kon het boek zonder problemen lenen uit de Bieb in Malden.


Spoilers

Het verhaal volgt verschillende personen, in verschillende tijden. Uiteindelijk komt alles wel bij elkaar, maar het leest in het begin wel warrig. 

Er zijn de avonturen van Ye Wenjie, een studente ten tijde van de Culturele Revolutie (dus in 1966 - 1976). Deze verscheurt haar familie en vernietigt haar kansen voor een wetenschappelijke carrière. Maar zij krijgt wel de kans om op de Red Coast basis te werken, waar krachtige radiogolven de ruimte in geslingerd worden. 

In de huidige tijd raakt Wang Miao voor een onderzoek betrokken bij een interactief computerspel waar een wereld en de inwoners te maken hebben met zeer onvoorspelbare omstandigheiden. Soms zijn de natuurwetten normaal, de zon komt op en gaat weer onder op vaste tijden. Maar soms gaan alle natuurwetten het raam uit. Doel van het spel is een verklaring vinden voor deze vreemde gebeurtenissen. Wang Miao ontdekt dat de planeet van het spel beheerst wordt door drie zonnen, in plaats van één. 

Tegelijkertijd blijkt er meer gaande te zijn. Links en rechts sterven wetenschappers en wereldleiders lijken zich voor te bereiden op een oorlog, maar tegen wie?

Conclusie

Een zeer fascinerend boek en de eerste van een trilogie. Ik zal zeker kijken of ik de andere twee ook te pakken kan krijgen. Het is ten eerste een frisse nieuwe blik op contact met andere werelden. Maar omdat het geschreven is door een Chinees en het verhaal zich grotendeels afspeelt in China en recente Chinese geschiedenis ook een rol speelt, lijkt het nog vreemder. De hoofdpersonen maken vreemde afwegingen, die gelukkig geduid worden door de vertaler. Maar het geeft nog meer een gevoel van bevreemding. 

Zeker lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten