Translate

zondag 15 december 2019

High - Rise: de roman

Jaren geleden keek ik al eens de film High - Rise. Een leuke film, maar vorm ging wel erg boven inhoud. Maar de film was naar een veel ouder boek, van J. G. Ballard. Een tijdje geleden heb ik het kunnen lenen uit mijn onvolprezen bibliotheek.


Spoilers

Het verhaal van de film volgde trouw het verhaal van het boek. Maar het boek kan vanwege zijn andere medium toch iets meer detail meegeven dan een film. 

Robert Laing betrekt na zijn scheiding een appartement in een modern flatgebouw. Het gebouw is enorm en voorzien van allerlei voorzieningen, zoals inpandige winkels, sportzalen en andere openbare ruimten. Zijn zus woont ook in de flat en Laing maakt langzaam wat vrienden met zijn nieuwe buren. 
Maar al snel verschijnen de eerste barstjes. Het gebouw werkt niet naar behoren en de hogere verdiepingen houden geen rekening met de lagere verdiepingen. Al snel breken alle sociale verbanden af. Mensen beroven elkaar, gooien afval naar beneden en de vrouwen verworden tot seksuele speelpoppen van de mannen. 

In het boek wordt wel wat meer verklaring gegeven voor de reden dat de mensen de politie niet inschakelen of het gebouw niet gewoon verlaten. Veel mensen hebben last van een diep gewortelde Sunk Cost Fallacy. Ze hebben al zoveel geïnvesteerd in wonen in de High - Rise, dat zij niet willen toegeven dat ze het fout hadden, hun appartement verkopen en elders te moeten wonen. De enige ambitie die ze nog hebben is juist hoger in het gebouw te kopen. 
Bovendien hebben veel mensen misdaden gepleegd. Wanneer ze de High - Rise verlaten, zullen zij waarschijnlijk geconfronteerd worden met de gevolgen van hun misdaden, of hun misdadige levensstijl (drugsgebruik, lozen van afval, bestelen van buren, verkrachten van vrouwen) op moeten geven. In beiden hebben ze ook geen zin. 

Vergelijking

Het boek neemt wat meer de tijd om de situatie te duiden en maakt hem daarmee wat helderder. Bovendien wordt de toenemende waanzin van de bewoners ook duidelijker gemaakt. Desondanks was film wel prachtig. Doe gewoon beide...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten