Translate

woensdag 11 maart 2020

Parasieten

De film Parasite (2019) van Bong Joon Ho (Snowpiercer, Okja) heeft hoge ogen gegooid bij de verschillende film-festivals. En onlangs hebben Sander en ik de film gekeken in de Cinetwins! En heel spannend hadden we geen oppas geregeld. De jongste sliep al toen we vertrokken en de oudsten hadden de afspraak om zelf naar bed te gaan en te bellen als er iets was.

Deze Koreaanse films zit vol met alleen maar bekende Koreaans acteurs, dus dat was wel even wennen voor me. Door alle onbekende acteurs kon ik me ook meer op het verhaal concentreren en dat is ook echt wel fantastisch.

spoilers

Het verhaal begint met de arme familie Kim, Vader Ki-Taek, Moeder Chung-Sook, Zoon Ki-Woo en Dochter Ki-Jung wonen in een kleine kelderwoning. Ze struikelen van het ene tijdelijke baantje naar het andere, leven in de viezigheid, stelen Wifi van de buren en knopen met veel moeite de eindjes aan elkaar.
Maar dan komt er een kans. Ki-Woo heeft een vriend Min, die een bijbaantje heeft als bijlesleraar Engels aan Da-Hye Park, dochter van de rijke Park-familie. Min vertrekt binnenkort voor een tijdje naar het buitenland en hij wil Ki-Woo aanraden als vervanger. Dan moet Ki-Woo wel eerst even een diploma vervalsen. Met wat hulp van zus Ki-Jung lukt dat zonder problemen en Ki-Woo gaat aan de slag als bijlesleraar.

De Park familie bestaat uit Vader Dong-Ik, Moeder Yeon-Kyo, Dochter Da-Hye en zoon Da-Song. En deze familie is echt bulkend rijk. Ze wonen in een zeer modern huis, voorzien van alle gemakken, met een enorme tuin. Verder beschikken ze ook over de mooiste spullen en laten ze met regelmaat spullen uit de VS overkomen. Maar deze familie heeft ook zo zijn problemen. Vader Dong-Ik werkt veel en heeft weinig oog voor de emotionele behoeften van zijn vrouw en kinderen. Moeder Yeon-Kyo valt regelmatig overdag in slaap als gevolg van een of andere verslaving. Dochter Da-Hye wordt verwaarloosd en Da-Song heeft een onduidelijk gedragsprobleem.

Ki-Woo weet zich al snel in te werken bij dePark familie en de Kim familie is erg blij met de extra inkomsten. En dan ziet Ki-Woo mogelijkheden om zijn zus als een therapeut voor Da-Song naar binnen te halen. Nu verdienen ze ineens twee keer zoveel geld! Ki-Jung is heel wat gehaaider dan haar broer en zij verzint meteen een plan om de chauffeur en huishoudster te laten ontslaan door de Parks, zodat Vader Kim en Moeder Kim aan de slag kunnen als chauffeur en huishoudster.

De Park-familie gaat een weekeindje weg en de Kim-familie besluit om in het huis te blijven en te genieten van alle rijkdom die daar te vinden is. En dan staat ineens de oude huishoudster Moon-Gwang weer op de stoep. Zij hangt een verhaal op bij Chung-Sook dat zij nog spullen in de kelder heeft staan en dat ze die graag mee wil nemen. Chung-Sook voelt zich verplicht om Moon-Gwang binnen te laten. Moon-Gwang ontdekt natuurlijk bijna meteen de rest van de Kim familie en dreigt alles te vertellen aan de Park familie. Maar Moon-Gwang heeft zelf ook een geheim. Haar man woont al jaren in de geheime schuilkelder onder het huis. Deze schuilkelder is gebouwd door de oorspronkelijke architect van het huis en de Park-familie weet van niets.

Het bedrog aan alle kanten loopt steeds sneller uit de hand, bovendien is de Park familie eerder dan verwacht onderweg naar huis, wegens de regen. De Kim familie probeert wanhopig vast te houden aan de baantjes die ze hebben bij de Park familie, het kan ze niet schelen wat ze op moeten offeren, Moon-Gwang en haar man, hun eigen eergevoel. Maar uiteindelijk loopt alles vreselijk uit de hand en eindigt het in een bloedbad.

Conclusie

Geen wonder dat deze film zoveel prijzen in de wacht sleepte! Het is een fantastische film. De acteurs zijn allemaal goed in hun werk, het verhaal zit ingenieus in elkaar en is geloofwaardig. En er is ook evenwicht in de film. De eerste helft is min of meer komisch. De Park Familie is wel heel naïef en de Kim familie maakt wel heel erg leuk gebruik van hun zwakheden. Maar wanneer de sfeer omslaat, slaat deze ook goed om. Iedereen staat onder spanning en de dreiging van geweld is nooit ver weg. 
Bovendien snijdt de film ook wat pijnlijke thema's aan. Kan je het de Kim familie kwalijk nemen dat ze van alle mogelijkheden gebruik maken om uit de armoede te komen? Ze wonen in een kelder, die met enige regelmaat overstroomt. De jonge generatie heeft hun opleiding niet af kunnen maken en kunnen uitkijken naar een heel leven van armoede. 
Maar de Park familie heeft eigenlijk ook niets verkeerd gedaan. Ze hebben meer geld dat ze ooit op kunnen maken en hebben daarmee weinig kijk op de strubbelingen van mensen die minder hebben, maar valt hen dat echt kwalijk te nemen?

Verder, wie zijn de parasieten? Is dat de Kim familie, die zich naar binnenwerkt op een plek waar zij niet horen? Maar is het niet meer dan een speling van het lot dat het leven hen tegenzit. Uiteindelijk leveren zij wel alle diensten waarvoor zij worden ingehuurd. Er wordt Engelse les gegeven, Ki-Jung weet Da-Song daadwerkelijk te helpen met zijn problemen en Ki-Taek en Chung-Sook doen ook waarvoor zij betaald worden. 
En dan de Park familie, zij zijn heel rijk, maar waarom eigenlijk? Dong-Ik is de baas van een IT-bedrijf dat spellen ontwikkeld, maar draagt hij nou echt bij aan een betere wereld? Dong-Ik en Yeon-Kyo kunnen de eenvoudigste dingen, zoals autorijden, boodschappen doen, koken en omkijken naar de kinderen niet eens zelf, die diensten moeten zij ook kopen. 

Kijk deze film zeker, het liefst een tweede keer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten