Translate

vrijdag 24 juli 2020

The Devil Rides Out

De ene foute film na de andere komt hier voorbij. Dit keer was het tijd voor The Devil Rides Out (1968 ook wel The Devil's Bride) van Terence Fisher met de belangrijkste hoofdrol voor Christopher Lee (Horror Express, Shaka Zulu). In kleinere rollen zagen we nog Charles Gray, Leon Greene (Flash Gordon, Camelot), Patrick Mower en Paul Eddington (Yes Minister, The Rivals of Sherlock Holmes). 

De meest waanzinnige poster die ik kon vinden

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dennis Wheatley, die de occulte horror wel op de kaart heeft weten te zetten als apart genre. 

Spoilers

De film begint met de vrienden Nicholas, Duc de Richleu (Lee) en Rex von Ryn (Greene), die een bezoek brengen aan de zoon van een overleden vriend van hen, Simon Aron (Mower). Nicholas heeft deze jongeman deels opgevoed, nadat zijn vader was overleden. Eenmaal aangekomen bij zijn huis, geeft Simon juist die avond een feest voor een aantal van zijn vrienden. Nicholas en Rex horen daar duidelijk niet bij. Maar hij kan hen ook niet met goed fatsoen buiten zetten, dus wat ongemakkelijk begeven Nicholas en Rex zich onder de andere gasten. 
De gasten zijn een buitengewoon bont gezelschap van jonge en oude mensen, Britten en buitenlanders. En allemaal spreken zij met groot gemak over het occulte. Nicholas weet ook het een en ander van het occulte en realiseert zich al snel dat deze lui zich inlaten met de verering van de duivel! Geen goede omgeving voor zijn peetzoon! Nicholas en Rex doorzoeken het huis een beetje en boven vinden zij een telescoop en allemaal occulte tekens op de grond. Een zwarte haan en witte hen moeten als offer dienen. En de duivel verschijnt ook nog eens. Maar Nicholas weet die af te weren.

Dan moeten de wijzere, oudere mannen even doortastend zijn. Zij schakelen Simon uit en nemen hem mee naar het huis van Nicholas. Daar besluit Rex dat hij terug wil gaan, om een frisse jonge meid ook te redden uit de klauwen van de Duivel-aanbidders, ene Tanith (Arrighi). Ondertussen komt Simon bij, en is nog steeds onder de invloed van zijn duistere priester, Mocata (Gray, met zeer intense ogen). Hij wordt gewurgd met een crucifix van Nicholas, die hij draagt. Hij wordt gered door de butler van Nicholas, die de crucifix verwijdert. Maar dat leidt ertoe dat Simon weer terugkeert naar de cultus. 

Ondertussen heeft Rex Tanith opgepikt en besluit om haar achter te laten bij een ander stel vrienden, Richard (Eddington), zijn vrouw Marie en hun dochter Peggy. Tanith ziet dat niet zitten natuurlijk vlucht ook zo snel mogelijk terug naar de cultus. Rex zet de achtervolging nog in, maar hij raakt haar kwijt. Rex gaat door naar het huis van Mocata en ziet daar een satanische religieuze orgie, die op het punt staat te beginnen. Snel seint hij zijn maatje Nicholas in. 
Nicholas en Simon zijn getuige van de (vrij brave, alle kleren blijven aan) orgie en het oproepen van de duivel. Deze duivel (een man in een hilarisch slecht geiten-kostuum) wordt vrij makkelijk verdreven, Simon en Tanith worden alweer gered en iedereen trekt zich terug in de woning van Richard en Marie (waarom die dit goed vinden is me ook een raadsel). 

Maar Mocata laat het er niet bij zitten. Hij wil de twee novicen voor zijn cultus terug hebben en de hele avond lang worden de bewoners van het huis belaagd door magische aanvallen. Maar gelukkig weet Nicholas deze een voor een af te wenden. Maar Mocata is niet voor een gat te vangen. Als hij dan Tanith niet kan offeren, ontvoert hij wel de jonge dochter van Richard en Marie. De helden laten dat niet op zich zitten en redden Peggy weer. En gelukkig loopt alles toch nog goed af. 

Conclusie

Dit was een wat onevenwichtige film. Christopher Lee is natuurlijk altijd goed en het is leuk om hem eens in de rol van een held te zien, in plaats van de eeuwige schurken. En Charles Gray als Mocata is ook best intimiderend, met de focus op zijn hel-blauwe ogen de hele tijd. 
Maar tjee, wat was het verhaal suf. Rex van Ryn moet dan de wat meer gespierde side-kick van Nicholas zijn, maar god, wat is hij dom! Hij draagt werkelijk niets bij aan het verhaal en loopt alleen maar in de weg. Hetzelfde geldt voor Simon Aron, die heeft dan tenminste nog het excuus dat hij erg jong en naïef is. Maar dat betekent dan dat Nicholas als mede-opvoeder bepaald wat steekjes heeft laten vallen. 
Verder waren de special effects ook te beroerd voor woorden. De duivels waren mannen in slechtzittende pakken. De groep werd op een gegeven moment lastig gevallen door een enorme spin. Helaas was het overduidelijk een kleine spin van erg dichtbij gefilmd. 

Dus, leuk als je Christopher Lee eens wil zin, maar laat verder maar zitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten