Translate

dinsdag 28 juli 2020

Kiss Kiss Bang Bang

Onlangs keek ik met mijn zoon Kiss Kiss Bang Bang (2005) van Shane Black (Iron Man 3) en met Val Kilmer, Robert Downey Jr. (Iron Man, Wonder Boys, Sherlock Holmes) en Michelle Monaghan (True Detectives) in de hoofdrollen. Zelf had ik Kiss Bang Bang al eens eerder gezien en ik vond hem enig. En omdat Sander toch op pad was met de meiden, hadden wij de kans om eens rustig een film te kijken. 


Spoilers

Het verhaal is een beetje ingewikkeld en hangt aan elkaar van verschillende plotlijntjes, die op het einde allemaal weer mooi bij elkaar komen. Het verhaal wordt ook verteld door hoofdpersoon Harry (Harold) Lockhart (Downey Jr.), die ook commentaar geeft op de gebeurtenissen (een beetje zoals in Deadpool). 

Harry is op een feestje van rijke bobo Harlan Dexter (Bernsen, American Gods) in Los Angeles en valt daar behoorlijk uit de toon, zo tussen alle bloedmooie, hypergezonde wannabe-acteurs en actrices. Dus hij denkt terug aan hoe hij hier beland is (en vertelt dat aan ons, de kijkers). 

Harry is opgegroeid in een klein dorpje en werd kleine crimineel in New York. Tijdens een inbraak bij een speelgoedwinkel kwam zijn partner om, door een schietgrage buurvrouw (de VS hè?). Harry vluchtte weg voor de politie en kwam terecht in een auditie, waar hij zich ineens realiseert dat zijn maatje dood is en hijzelf bijna ook. Degenen die de auditie afnamen, dachten dat hij een natuurtalent was en namen hem mee naar L. A., om acteur te worden. 
Op het feest treft Harry "Gay" Perry Shrike (Kilmer), een privé detective, die Harry op sleeptouw zal nemen om hem voor te bereiden op zijn rol. Ook treft hij Harmony (Monaghan), een jeugdvriendin, die actrice wil worden.

Later zijn Harry en Perry samen op een stake-out. Ze zijn getuige van een auto die in een meer gedumpt wordt. Perry realiseert zich dat er iemand in de achterbak zit. Hij probeert het slot eruit te schieten, maar schiet daarmee ook de ontvoerde dame dood. Ze kunnen nu deze misdaad niet aangeven, want het was Perry die de dame doodschoot. 
Ondertussen gaat Harmony naar Harry, denkende dat hij een echte privé detective is. Haar jongere zus Jenna kwam ook naar L. A., stal de creditcard van Harmony en heeft nu zelfmoord gepleegd. Ze gelooft niet dat het zelfmoord was en wil dat Harry een onderzoek instelt. Harry zegt toe, want Harmony is mooi. 
Dan treft Harry het lichaam uit de kofferbak in zijn badkamer aan. Met hulp van Perry weet hij het te dumpen, waar het gevonden zal worden door de politie. Het lichaam is van Veronica Baxter, dochter van Harlan Baxter, die juist een conflict met haar vader over de erfenis van haar moeder had opgelost. En Jenna was hier op de een of andere manier ook bij betrokken. Het wordt steeds ingewikkelder. 

De boeven, die het lijkt dumpten in het meer en later in de hotelkamer van Harry, laten het er niet bij zitten. Zij bedreigen Harry en laten Perry in de val lopen. Harmony en Harry proberen Perry te redden, maar dat gaat maar matig. Maar er wordt wel meer duidelijk. Harlan Dexter was jaren geleden in het kleine dorpje waar Harry en Harmony beiden vandaan komen, voor filmopnamen. Harmony vertelde toen aan jongere zus dat Harlan Dexter haar echte vader was. Hun biologische vader misbruikte Jenna seksueel. Het lijkt erop dat Jenna dit ietsje serieuzer nam dan Harmony en dat zij naar L. A. kwam om haar vader te zoeken.  

Na een onderzoek in een psychiatrische privé kliniek wordt er nog meer duidelijk. Veronica Baxter heeft daar lange tijd opgesloten gezeten. Het was dus een andere vrouw die voor de rechtbank het conflict met haar "vader" Harlan Baxter over de erfenis oplostte. Deze vrouw is inmiddels ook uit de weggeruimd. En nu is Veronica ook dood. Dus Harlan kan over de erfenis beschikken en niemand kan het tegenspreken. 
Deze ontdekking leidt weer tot een groter conflict met Harlen Baxter en zijn hulpjes. Iedereen wordt neergeschoten, waaronder Harry, Perry en Harlan Baxter. Het ziet er somber uit van Harry, Perry en Harmony. Maar gelukkig wordt iedereen weer wakker in een hospitaal. 

Maar Jenna is nog steeds dood als gevolg van zelfmoord. Zij ging op zoek naar haar vader in L. A. en realiseerde zich al snel dat Harlan Baxter al net zo een enge viezerik was als haar eigen vader. Zij zag toen zelfmoord als de enige uitweg. 

Conclusie

Dit is een heerlijke frisse film. Robert Downey Jr. en Val Kilmer reageren prima op elkaar en ik houd wel van films met veel snelle plot-wendingen en slimme opmerkingen. Ook de bijrollen zijn goed gecast en iedereen heeft duidelijk veel plezier. 
Het plot is bij vlagen wat nodeloos complex en ik kan me niet voorstellen dat Harlan Baxter ermee was weggekomen, ook als Harry en Perry zich er niet mee hadden bemoeid. 

Ga kijken als je de kans krijgt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten