Translate

woensdag 19 maart 2014

Vakantie - L'eau d'Heure III

We zijn tijdens onze vakantie ook nog op bezoek geweest bij het Fotomuseum in Charleroi, wat ook redelijk dichtbij lag. Daar hebben we verschillende tentoonstellingen bekeken.

Als eerste was er een tentoonstelling van de politiek geĆ«ngageerde fotograaf Gilles Caron die allemaal zeer naargeestige foto's maakte van allerlei conflictgebieden in de late jaren '60, tot hij verdween tijdens zijn werk in Cambodja. Op dat moment was the Rode Khmer daar bezig met een opstand en we weten wat die vonden van westerlingen en intellectuele types. Zijn fotos waren allemaal erg naargeestig en vol geweld en conflict. Maar wat het erger maakte was ook de honger van de rest van de wereld om zo dicht mogelijk op het geweld en het conflict te zitten, vanuit de veiligheid van de leunstoel.

Er was ook een tentoonstelling over Charleroi zelf. Een fascinerende stad met een lange geschiedenis, die de laatste decennia toch ook gedomineerd wordt door economisch verval. Ook deze foto's waren niet erg opwekkend.

De permanente tentoonstelling was nog het leukst, over de geschiedenis van de fotografie en de verschillende stijlen die in de mode zijn geweest. Zo is het ongelofelijk hoe snel fotografie zich ontwikkelde van ingewikkeld gedoe met daguerro-typen naar een Kodak toestel dat door iedere amateur gebruikt kon worden. Ook was al zeer kort na de ontdekking van de foto de naakt-foto ontdekt. Gek genoeg alleen fotos van blote vrouwen en niet van blote mannen.

Ook dit was een leuk tripje, wat we weer afsloten met een heerlijk maaltje in het museumrestaurant.