Translate

maandag 5 oktober 2009

Koning Hendrik

Ik ben nog steeds druk bezig met het voeden van mijn dochter en kijk dus ook nog steeds veel te veel televisie. Onlangs heb ik de serie "The Six Wives of Henry VIII" van de BBC gekeken. Deze raad ik niet echt van harte aan.
De serie is geregisseerd door Naomi Capon en John Glenister. Belangrijke hoofdrollen zijn voor Keith Michell (Murder She Wrote), Bernard Hepton (Tinker, Tailor, Soldier, Spy), Wolfe Morris
Geschiedenislesje

Eerst even een korte geschiedenisles, Koning Hendrik VIII (Michell) regeerde van 1509 tot 1547 over Engeland en Ierland. Hij legde ook een claim op de troon van Frankrijk. Hij is het bekendst geworden door zijn vele vrouwen en het feit dat hij zich losmaakte van de Rooms Katholieke kerk en zichzelf benoemde tot het hoofd van de Anglicaanse kerk. Zijn periode op de troon werd gekenmerkt door felle strijd in Engeland tussen protestanten, Rooms-katholieken en de nieuwe Anglicaanse kerk.


De serie

Het is een serie die is gemaakt door de BBC, dus goede acteurs, goed spel en prachtige kostuums. Ook de verhalen zijn goed gebracht. Iedere vrouw krijgt een eigen aflevering waarin haar achtergrond, huwelijk en einde in beeld worden gebracht. De minpunten hebben vooral te maken met het feit dat ik niet goed thuis ben in Engelse Laat Middeleeuwse geschiedenis. Ik weet wie Hendrik VIII was en dat hij een strijd leverde tegen de Rooms Katholieke kerk. Maar wie zijn verschillende adviseurs waren en waarom zij hem de ene of de andere kant op willen sturen heb ik niet paraat.
Veel van Koning Hendriks naaste adviseurs en andere spelers op het wereldtoneel worden zonder veel introductie gepresenteerd. De eerste drie aflevering waren om die reden vrij verwarrend voor mij om te volgen. Wie zijn Thomas WolseyThomas Cromwell (Morris) en Thomas Cranmer (Hepton)? Wat zijn hun rollen aan het hof van Hendrik VIII en waarom vallen zij soms in ongenade?

Ook de politieke verhoudingen op het Europese toneel spelen een belangrijke rol in de verhalen (de Duitse prinsdommen, Frankrijk, Spanje en de Paus spelen allemaal belangrijke rollen).
Verder blijft het verloop van de tijd ook een beetje onduidelijk. Het huwelijk tussen Hendrik en zijn eerste vrouw Catherina van Aragon (Gespeeld door Annette Crosbie) duurt lang, 24 jaar. Maar de enige indicatie daarvan is dat Catherina verandert van een jong meisje in een oude vrouw en Hendrik van een jonge man in een volwassen man. Mannen worden kennelijk minder snel oud. Maar een later huwelijk, met Anna van Kleef (gespeeld door Elvi Hale), duurde maar 6 maanden, de verwikkelingen in dat huwelijk volgen elkaar dus veel sneller op, maar dat komt ook niet duidelijk naar voren in de film.

Al met al een mooie serie om te kijken, maar wanneer je het verhaal echt goed wil volgen, kan je beter eerst een encyclopedie er op naslaan, of natuurlijk je middelbare schooltijd in Engeland doorbrengen en geschiedenis volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten