dinsdag 6 oktober 2009

Paddestoelen- en walnootsoep

Een vriendin had het laatst over de herfst die er weer aan komt en het eten dat daarbij hoort. Toen stond ik er nog niet zo bij stil, maar onlangs was ik weer eens bij de groenteman in het centrum van Nijmegen en daar lag de winkel helemaal vol met allemaal herfst-groenten en fruit, zoals peren, pruimen, pompoenen en paddestoelen (hmm, leuke alliteratie wel) en ik kreeg meteen zin om allerlei winterse hapjes klaar te maken.

Van Delia Smith

Ik moet nog eens op zoekt naar een lekker recept met pompoen, misschien soep of een stoofpot met rundvlees. En het is binnenkort natuurlijk al weer tijd om te gaan beginnen aan de kerstcake, maar dat heb ik al eens een keer beschreven. Vandaar dat hier een recept komt voor paddestoelen en walnootsoep. Dit is een lekkere warme en vullende soep die ruikt naar herfstige bossen. Verder is deze soep ook vegetarisch.

Benodigdheden voor 8 personen
  • 25 gr. gedroogde porcini paddestoelen (In de betere supermarkt bij de Italiaanse voedingsmiddelen).
  • 275 ml. kokend water
  • 75 gr. boter
  • 335 gr. paddestoelen
  • 2 winterpenen
  • 2 bleekselderijstengels
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theel. tijm
  • 1/4 theel. salie
  • 2 teentje knoflook, geperst.
  • 2 liter warm water
  • zout.
  • 110 gr. walnoten
  • 75 ml. slagroom
  • 75 ml. droge sherry
  • 1 dessertlepel citroensap
  • zout en peper
Bereiding
  • Laat de gedroogde porcini paddestoelen 1/2 uur weken in het kokende water.
  • Snijd 110 gr. paddestoelen, wortelen, bleekselderij, ui en prei in kleine stukjes.
  • Smelt 50 gr. boter in een pan, voeg de groenten en kruiden toe en schep om, zodat alles een laagje boter krijgt.
  • Voeg de geweekte paddestoelen en hun vocht toe.
  • Voeg het warme water toe.
  • Voeg zout toe.
  • Breng aan de kook en laat een uur lang heel zachtjes koken.
  • Verwijder de laurierbladeren en prureer de soep.
  • Verhit in een andere pan de boter, bak daarin de fijngehakte resterende paddestoelen.
  • Voeg de paddestoelen en de gemalen walnoten bij de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Vlak voor het opdienen de slagroom, sherry en citroensap toevoegen.
  • Breng op smaak met peper en zout. Omdat er geen bouillonblokje of zo ingaat, is de soep redelijk flauw.
Dit recept komt uit Delia Smith's Christmas, een boek vol met allerlei recepten voor een smakelijk kerstdiner. Alles wat je rond de kersttijd wil eten staat er in. Mijn kerstcake komt uit dit boek, maar er staan ook recepten in voor het inmaken van fruit en groente, het klaarmaken van wild en gevogelte en het maken van lekkere toetjes.
Delia Smith's Christmas