Translate

zaterdag 30 januari 2021

Doem der Verdenking

Doem der Verdenking klinkt meteen lekker omineus, het is der vertaling van Ordeal by Innocence, een roman van Agatha Christie. En deze roman is een paar jaar geleden verfilmd tot de serie Ordeal by Innocence (2018) van Sandra Goldbacher. De serie is geschreven door Sarah Phelps, die ook betrokken was bij The Pale Horse, The ABC Murders en And Then There Were None


Doem der Verdenking

De belangrijkste rollen worden vertolkt door Bill Nighy (Hot Fuzz), Anna Chancellor (Four Wedding and a Funeral), Morven Christie, Anthony Boyle, Christian Cooke, Matthew Goode (Watchmen), Luke Treadaway, Crystal Clarke, Ella Purnell en Eleanor Tomlinson. Verder zagen we ook nog Brian McCardie, Alice Eve en Frances Grey (Vanity Fair). 


Spoilers

Een waarschuwing is wel op zijn plek. Het oorspronkelijke verhaal van Agatha Christie is al uit 1958 en het is sindsdien meerdere keren verfilmd. Maar dit keer is het verhaal wat omgegooid, zodat de intrige weer helemaal nieuw en fris is. 

De film open met de vondst van het lichaam van Rachel Argyll (Chancellor) in het kantoor van haar man in hun landgoed. Bediende Kristin (Christie) draait helemaal door en al snel komen haar man Leo (Nighy) en hun kinderen aanrennen. Hun geadopteerde zoon Jack (Boyle) wordt gearresteerd voor de moord, maar sterft in de gevangenis voor het tot een rechtzaak kan komen. Maar het bewijs was overweldigend en iedereen is overtuigd van zijn schuld. 
Dan gaan we anderhalf jaar vooruit in de tijd. Leo Argyll staat op het punt om te trouwen met zijn secretaresse Gwenda (Eve). Zijn overlevende kinderen vinden dit maar niks, maar kunnen niet veel doen. Dan duikt ook plotseling Dr. Arthur Calgary (Treadaway) op. Deze heeft een alibi voor Jack en wil graag zijn naam zuiveren. Omdat hij het land uit was, had hij geen idee van de moord. Maar gek genoeg is het nieuws van Dr. Calgary helemaal niet welkom. Als Jack Rachel niet heeft vermoord, wie dan wel? Bovendien wordt het de moordenaar nu snel te heet onder de voeten. Als er gegraven wordt in de moordzaak, zouden er wel eens meer dingen boven kunnen komen, die niet kloppen. 
Niemand is meer veilig en door de spanningen die dat oplevert, komen de verhoudingen in het gezin ook onder druk te staan. 

Conclusie 

Dit is weer een briljante verfilming van een verhaal van Agatha Christie. Het verhaal is complex genoeg om uitgesmeerd te kunnen worden over drie afleveringen. En zo is er tijd om in te zoomen op de verziekte familie-verhoudingen. 
Het verhaal en het leven van de hoofdrolspelers draait om Rachel Argyll. Ze is een rijke weldoener, die vijf kinderen adopteerde. Ze heeft er haar levenstaak van gemaakt om een façade van een gelukkig, succesvol gezin te presenteren en verwacht daarbij totale gehoorzaamheid en dankbaarheid van haar kinderen. Maar daarbij heeft ze totaal geen oog voor het feit dat haar geadopteerde kinderen langzaam volwassen worden en hun eigen wensen ontwikkelen. Haar oudste dochter Mary (Tomlinson) heeft nooit kunnen accepteren dat haar moeder andere kinderen wilde adopteren en zit vast in een diep ongelukkig huwelijk met haar verlamde man Philip (Goode). Haar zoon Micky (Cooke) heeft zijn arbeidersachtergrond nooit achter zich kunnen laten en zou liever werken voor de kost. Dochter Tina (Clarke) is zwart en heeft te maken met discriminatie. Dochter Hester (Purnell) wil een zelfstandig leven opbouwen buiten de familie. En tot slot lijkt zoon Jack te kampen met een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij altijd ruzie zoekt met iedereen en een fel licht laat schijnen op alle disfunctie in en buiten het gezin. En vader Leo houdt zich afzijdig van het gezinsleven.

Deze disfunctie is allemaal tot uiting gekomen in de moord op Rachel. Maar de rangen sloten zich weer snel toen Jack de gevangenis in verdween. En toen kwam Dr. Calgary en alle barsten sprongen weer open, wat leidde tot een nieuwe moord.  

Verder gaat deze film ook mensen, die hun angsten proberen te bezweren met het leiden van een zo normaal mogelijk leven. Maar het lukt niet en iedereen springt uit de band met drank, drugs en ongepaste verhoudingen. Geen wonder dat dit op termijn leidt tot moord. De angsten komen voort uit de oorlog. Het verhaal speelt in 1954, de Korea Oorlog is net voorbij, maar de dreiging van de Koude Oorlog neemt toe. Leo en Rachel hebben een atoomschuilkelder onder hun huis, waar haar hele familie kan schuilen. Dr. Calgary heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van de atoombom en voelt zich zo verantwoordelijk voor de slachtoffers die daarbij zijn gevallen, dat hij er psychische problemen aan overhoudt. En Mickey is een veteraan van de Korea oorlog en heeft daar ook lichamelijke en psychische littekens aan overgehouden. Al deze spanningen en angsten worden niet opgelost met therapie en artsen, maar met drugs en drank, wat de stabiliteit van het gezin nog verder ondermijnt. 

 Een prima serie om eens te kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten