Translate

woensdag 5 augustus 2020

Hot Fuzz

Onlangs keek ik Hot Fu
zz (2007) van Edgar Wright (Baby Driver) met de oudste kinderen. Eerst met mijn dochter en later toen Sander was kamperen, nog eens met mijn zoon. Iedere bekende kop uit de Britse filmwereld komt even voorbij. We hebben natuurlijk Simon Pegg en Nick Frost in de hoofdrollen. Maar we zien ook nog Timothy Dalton (Flash Gordon), Olivia Colman (Murder on the Orient Express, The Night Manager) en nog veel meer. 

Stoere mannen, explosies!

Sander en ik keken deze film voor het eerst vlak voordat we voor het eerst met onze zoon op vakantie zouden gaan. Heel erg lang geleden. 

Spoilers

Het verhaal zit redelijk ingenieus in elkaar dus spoilers zijn zeker op hun plek. Het verhaal opent met een geschiedenis van Nicholas Angel (Pegg) bij de Metropolitan Police van Londen. Hij is fantastisch. Hij kan alles, doet alles, volgt alle cursussen en is zowel fysiek als mentaal een van de beste agenten. Daar steken zijn collega's (Freeman (Sherlock, The Black Panther), Coogan en Nighy) maar bleekjes bij af en ze hebben er genoeg van. Ze geven hem een promotie naar een rustig, saai dorpje in Gloustershire, waar echt nooit iets gebeurt. 
Eenmaal aangekomen in Sandford maakt Nicholas al snel kennis met zijn collega's en met de dorpelingen. Hij moet samenwerken met PC Danny Butterman (Frost). En er is echt niets te doen. De ergste ciminele feiten zijn jongeren die alcohol drinken en winkeldiefstallen plegen. Maar toch, er zijn dingen niet helemaal pluis. De lokale buurtwacht heeft wel heel veel macht en het hoofd van de politie Inspecteur Frank Butterman (Broadbent (Erik the Viking) zorgt ervoor dat Nicholas het ene vervelende klusje na het andere krijgt. En de uitbater van de lokale supermarkt, Simon Skinner (Dalton) is ronduit eng.  
En dan beginnen de moorden. Eerst worden Martin Blower (Threlfall) en Eve Draper (Punch) vermoord. Het lijkt erop dat ze een verkeersongeluk hebben gehad waarbij zij zijn onthoofd door een verkeersbord. Maar de kijker weet dat zij na afloop van een toneelstuk zijn vermoord. Later sterft ook George Merchant (Cook), als gevolg van een gasexplosie in zijn huis. Het lijkt erop dat hij met zijn dronken hoofd eten wilde maken en in slaap is gevallen. Maar de kijker weet dat het opzet was. 

Nicholas kan niet geloven dat dit allemaal ongelukken zijn. Hij denkt dat er opzet in het spel is. Hij probeert zijn collegas (Colman, Spall (zoon van Timothy), Considine (MacBeth) en Johnson) mee te krijgen. Maar zij geloven hem niet, er gebeurt nooit iets in Sandford. Alleen Danny Butterman wil hem wel geloven, maar heeft het er ook moeilijk mee. Dan vindt ook de lokale journalist Tim Messenger (Buxton) de dood. Nicholas staat erop dat een nu eens een gedegen onderzoek wordt gedaan, waardoor hij geen vrienden maakt bij zijn collega's. Dan sterft ook Leslie Tiller (Reid), een bloemiste die haar grond wilde verkopen.

Nicholas doet dan maar in zijn eentje onderzoek en ontdekt dat er een verband is tussen de dood van notaris Blower, ambtenaar Draper, vastgoedmagnaar Merchant, onderzoeker Messenger en verkoopster Tiller (Reid). Er zou grondgebied ontwikkeld worden in Sandford en niet iedereen ziet daar natuurlijk op te wachten. Maar dan krijgt hij een aanwijzing voor een veel sinisterdere samenzwering. Het gaat alleen maar om de titel van "Dorp van het Jaar". Iedereen die afbreuk doet aan de kansen op die titel wordt uit de weg geruimd. En dat maakt het eigenlijk nog veel erger. Moorden voor veel geld is nog te begrijpen, maar dit! 

Met wat hulp van zijn vriend Danny Butterman weet Nicholas te vluchten. Maar onderweg terug naar Londen realiseert hij zich dat hij zijn maat niet kan achterlaten in Sandford. Bovendien zijn er weten overtreden, en daar hoort hij, binnen de kaders van de wet, tegen op te treden. Nicholas keert terug, stelt orde op zaken, zijn vriend Butterman krijgt de kans om ook eens te schieten en ze weten de rest van het politiekorps te overtuigen van hun gelijk. 

Concusie

Deze film is briljant en hilarisch en dat is nog niet makkelijk! Elke scene in deze film doet er toe. In de eerste helft (2/3 eigenlijk) worden alle grappen en situaties opgezet en de tweede helft van de film is een grote pay-off. En dat gaat ver en subtiel. Zo is Danny Butterman geobsedeerd met politiefilms en de onwaarschijnlijke heldendaden die daarin voorkomen. En in de tweede helft van de film kan hij alle heldendaden zelf uitvoeren. Maar ook zie je hem lezen in het handboek voor de politie, zodat hij de juiste terminologie gebruikt, wat Nicholas erg belangrijk vindt. 
En de acteurs in de bijrollen zijn ook fantastisch, van de doodenge Timothy Dalton tot Doris, die overal foute grappen over maakt. 
Verder is de film ook hilarisch eng. De moorden komen lekker expliciet in beeld en worden afgewisseld met scenes elders in het dorp, die zo ook nog commentaar op de moord geven. Wat het allemaal nog grappiger maakt. 

Kijk deze film vooral. Hij werkt als comedy, hij werkt als romantische film (je maakt mij niet wijs dat Nicholas en Danny geen stel zijn op het einde van de film), hij werkt als horror film, hij werkt als buddy-cop film. En hij werkt ook nog eens als parodie van al die genres. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten