Translate

vrijdag 28 augustus 2020

En vacances dans Arles - Antique

We zijn met ons gezin op vakantie gegaan in Arles, omdat we er al eens eerder zijn geweest. We waren toen enorm onder de indruk van de oude Romeinse resten die nog steeds zichtbaar zijn in het straatbeeld van Arles en die ook nog steeds in de moderne tijd gebruikt worden.

Arena van Arles

Dus met de kinderen hebben we de Arena van Arles bewonderd, een van de grootste Romeinse amfitheaters, die nog steeds staan en gebruikt worden (voor stierengevechten). Het is gebouwd in rond 80 A. D. of 90 A. D. Momenteel wordt dit enorme monument met veel geld van UNESCO hersteld en herbouwd en daarbij wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het pand, het gebruik door de jaren heen en de manier waarop het is gebouwd en waar de stenen vandaan kwamen. 

Zo is het gebouw in de middeleeuwen bewoond en hebben mensen huizen gebouwd in de galerijen voor toeschouwers. En zo werd het lange tijd een kleine woonwijk op zich. En later werden de woningen weer afgebroken en werd het weer in gebruik genomen als plek waar voorstellingen gegeven konden worden.

Uitzicht van de Arena naar ons huis

En terwijl we daar rondliepen met de kinderen viel het ons op hoe immens groot het allemaal wel niet was. In de Arena konden de Romeinen makkelijk 25.000 mensen kwijt. Dat is meer mensen dan er nu in ons dorp wonen. Om te vergelijken, in het Gelredome passen 41.000 mensen. Dus dit was geen kleine arena.

Uit diezelfde periode (de eerste eeuw) dateert ook het het Romeinse Theater bezocht, dat we ook hebben bezocht. Ook daar zijn te tribunes nog goed te zien. En ook de het toneel zelf, waar indertijd en nu nog steeds voorstellingen werden gegeven. 

Het toneel

Dit is iets ouder dan de Arena, en is veel minder goed bewaard gebleven. In de loop der jaren is veel ervan gesloopt als grondstof voor andere gebouwen in de buurt. Maar in het kader van het UNESCO project, wordt ook dit gebouw weer hersteld. En nog steeds is te zien hoe groots en imposant het moet zijn geweest. 


De stoelen/ trappen voor het publiek

Dit Theater kon wel 10.000 mensen per keer kwijt. In het theater in mijn dorp kan je ongeveer 900 mensen kwijt. Dat is toch iets anders. En dat geeft maar aan hoe belangrijk deze stad (toen Arelaten) was voor de Romeinen. 

We hebben ook nog de Alyscamps bekeken, een grote Romeinse Necropolis. Hier begroeven de Romeinen hun doden in bovengrondse kisten en mausolea. Later werden hier ook Christelijke graven en kerken en kapellen gebouwd. Het is nog weer later behoorlijk in verval geraakt en graven werden weggegeven als souvenir of bouwmateriaal. Maar ook dit wordt nu weer hersteld. 

Romeinse graven

En we hebben nog niet eens alle Romeinse restanten bekeken die er te zien waren. We hebben de Thermen van Constantijn, de catacomben en het Museum van Antiquiteiten maar aan ons voorbij laten gaan. En we hebben ook geen kans gehad om buiten Arles nog naar Romeinse restanten te kijken. 
Als je van ruïnes houdt, ga dan zeker eens naar Arles en koop dan meteen ook een Pass om overal naar binnen te mogen. Voor de individuele bezienswaardigheden zijn de prijzen best hoog, maar wij kozen voor een Pass Avantage, waardoor we overal onbeperkt naar binnen mochten. Voor kinderen was die pas gratis. Als je drie kinderen hebt, tikt dat toch lekker aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten