Translate

zondag 30 augustus 2020

En Vacances dans Arles - Trophime

Tijdens onze vakantie in Arles hebben we niet alleen gekeken naar Romeinse restanten die nog aanwezig zijn in de stad, er was nog veel meer te zien, zoals een prachtige Romaanse kerk met bijbehorend klooster. Ook daar zijn wij al eens eerder geweest, maar dit keer gingen we wat langer en uitgebreider. De kinderen wilden niet mee, maar gelukkig zijn die groot genoeg om even alleen te blijven. En omdat alles in het oude centrum op loopafstand zit, waren we bij problemen ook met vijf minuten weer thuis geweest. Heerlijk. 

Romeinse obelisk

De toegang tot de kerk van St. Trophime is gelegen aan het Place de la Republique, waar nog een obelisk van de Romeinen te zien is. Maar daarvoor kwamen we niet. St. Trophime wilden we. De kerk van St. Trophime uit de 12e eeuw, was zijn leven begonnen als een kerk voor St. Stephen. Maar na enkele jaren werden daar de botten van St. Trophime, een vroege kerkvader van Frankrijk, begraven. De kerk is ook een tussenstop op een route naar Santiago de Compostella. Hierdoor kwam er veel volk langs de kerk, die natuurlijk bijdroegen aan de rijkdom van de kerk. 

De ingang

De kerk van St. Trophime staat bekend om zijn prachtige snijwerk. De ingang is daar een mooi staaltje van, met verschillende bogen verwerkt in de poort en iedere boog even mooi uitgehakt. De versieringen geven delen van het Boek der Openbaringen weer, en ze zijn na al die eeuwen nog prachtig. 

Binnen St. Trophime

Eenmaal binnen is de kerk ook erg mooi. Het dak is er hoog en er is wit-gele steen gebruikt, waardoor het allemaal erg licht overkomt. En koel, dat was ook wel lekker bij de hoge temperaturen in Arles. 

Allemaal botjes

Wat ik me nog herinnerde van ons vorige bezoek was een zijbeuk die helemaal gevuld was met relikwieën. En je weet waar katholieken hun relikwieën van maken, botjes, bloed en haar van dode mensen. Een hele kast stond vol met allemaal prachtig versierde kleine kistjes met vingerbotjes, dijbeenbotten, schedels en schedeldaken. Als je er een tijdje naar blijft kijken wordt je er wel naar van. En die relikwieën worden dan met enige regelmaat tevoorschijn gehaald en door de stad geparadeerd, ter aanbidding door het volk. Ik word later liever gecremeerd. 

In de gangen van het Klooster

Bij de kerk hoort een klooster. En ook dit klooster is een wonder van beeldhouwkunst. De pilaren die de binnentuin omgeven zijn allemaal eindeloos versierd met mooie beelden en afbeeldingen van monsters en planten en druiven. 

We hebben een middag heerlijk rondgelopen in de kerk en de bijgebouwen. Ook hier hadden we toegang met de Avantage Pass van Arles, waarmee we eerder al bij de Arena en Theatre naar binnen konden. Voor ons weer een hoogtepunt van ons bezoek aan Arles. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten