Translate

maandag 31 augustus 2020

Sleepy Hollow

We hebben natuurlijk mooie dingen gezien in Arles, maar in de middag was het te heet om veel te doen. Dan keken we film. Waaronder Sleepy Hollow (1999) van Tim Burton. Deze geinige horrorfilm is gebaseerd op een oud boek, maar krijgt onder leiding van Tim Burton weer een frisse draai. 


Verder zit de film vol met allerlei bekende koppen en is het een feest der herkenning. De hoofdrollen zijn natuurlijk voor Johnny Depp (Murder on the Orient Express) en Christina Ricci. Maar verder zien we ook nog Miranda Richardson (And then there were none, Good Omens), Michael Gambon, Richard Griffiths (In The Red), Ian McDiarmid (Star Wars), Christopher Walken (Pulp Fiction), Christopher Lee (Horror Express, Shaka Zulu, The Devil Rides Out) en Alun Armstrong (In the Red). 

Spoilers

In het New York van de laat 18e eeuw is Ichabod Crane (Depp) een ongewone politieman. Hij wil criminele zaken oplossen door middel van logisch redeneren en wetenschappelijk bewijs. Zijn collega's willen daar niet aan. Zijn baas (Lee) stuurt hem daarom naar Sleepy Hollow (het is net Hot Fuzz), waar al verschillende mensen vermoord zijn door een ruiter zonder hoofd. 
Ichabod vervoegt zich in het geïsoleerde en spookachtige Sleepy Hollow, wat bewoond wordt door kolonisten van Nederlandse (Yay!) afkomst. Hij trekt in bij Baltus van Tassel (Gambon), zijn tweede vrouw Mary (Richardson) en zijn dochter van zijn eerste vrouw, Katrina (Ricci). Als snel blijkt dat de verhalen over de Ruiter zonder Hoofd echt waar zijn. Hij was een Hessische huurling (Walken), die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog streed. Dit deed hij niet omdat het eens was met de ene of de andere kant, maar omdat hij een voorliefde voor moorden had. Uiteindelijk werd hij gedood, maar nu is hij terug en hij vermoordt iedereen op zijn pad!
Ichabod laat zich niet meeslepen door de hysterie en gaat op pad. Via een oude vrouw, die alleen in het woud leeft, leert hij de locatie van het graf van de Ruiter zonder hoofd kennen. Daar ontdekt hij dat de schedel ontbreekt. De Ruiter is op zoek naar zijn hoofd. Die nacht valt er weer een slachtoffer, de lokale vroedvrouw en haar gezin. 
Ichabod heeft de theorie dat de Ruiter zonder hoofd niet zomaar mensen vermoord, maar handelt in opdracht van degene die zijn hoofd heeft. En er is dus een reden voor de moorden. In gesprekken met de dorpsbewoners en na eigen onderzoek komt hij een samenzwering op het spoor. Twee van de slachtoffers waren in het geheim getrouwd. De vrouw was zelfs zwanger. Haar man had zijn testament hierop ook aangepast. Zijn de slachtoffers dan allemaal op de hoogte van het testament? 
Ondertussen valt Ichabod ook voor Katrina van Tassel, maar zij is ook een belangrijke verdachte. Zij zou alles kunnen erven, als de Ruiter zonder hoofd de hele tijd maar mensen blijft vermoorden. Is zij de kwade genius achter het hele plan?

Uiteindelijk komt alles goed. De Ruiter zonder hoofd wordt herenigd met zijn schedel, wat hem rust geeft. En de werkelijke dader wordt onthuld. En Ichabod keert, ouder en wijzer, terug naar New York. Daar kan hij vertellen dat hij een spookverhaal toch heeft opgelost met wetenschappelijke methoden en logisch nadenken. 

Conclusie

Ik heb deze film jaren geleden gezien, toen hij nog fris en nieuw was. En nu konden we hem via Netflix weer eens kijken met de oudere kinderen. En dit vonden hem ook leuk. De acteurs zijn allemaal goed in hun rollen, Depp, Walken en Richardson vooral. Verder is de film bij vlagen echt griezelig, dat kun je wel aan Tim Burton overlaten. En de muziek was weer van Danny Elfman (The Nightmare before Christmas), die ook altijd een leuke sfeer weet op te roepen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten