Translate

zaterdag 7 januari 2017

Nightmare Before Christmas

Toen we laatst het Oude Jaar uitluidden, keek ik in de middag met mijn kinderen en vrienden de klassieke Stop-Motion film The Nightmare before Christmas, het is zo een leuke film, hij verdient een bespreking hier. De regie is van Henry Selick (Coraline), muziek van Danny Elfman en Chris Sarandon (The Princess Bride) als Jack Skellington.


The Nightmare before Christmas


Spoilers ahoi!

Het verhaal begint in het stadje Halloween, waar alle karakters uit de mythologie rondom Halloween wonen en werken aan het ieder jaar opnieuw maken van een onvergetelijke Halloween. De beste van hen allen is Jack Skellington (Sarandon). Hij heeft altijd de beste en briljantste idee├źn. Maar wanneer je eenmaal de beste sloten kan graven, geven mensen je alleen maar een grotere schep. 
Dus ieder jaar zijn de verwachtingen weer hoger en Jack raakt een beetje door zijn inspiratie heen. Hij wil eigenlijk eens iets totaal anders. 

In zijn omzwervingen komt hij dan uit bij een plek waar alle mythologische tijden bij elkaar uitkomen. Hij belandt in het land van Kerstmis. En wat hij daar ziet geeft hem weer heel veel nieuwe inspiratie. Hij is helemaal klaar met Halloween en hij wil de kerstviering op zich nemen! Zijn collega's, buren en vrienden zijn allang blij dat zij hem terughebben en gaan graag mee in zijn wensen. Maar zowel de monsters van Halloween als de Jack zelf begrijpen maar heel weinig van het Kerstfeest en zij blijven er maar hun eigen draai aan geven.

Ondanks dat Jack van verschillende kanten waarschuwingen krijgt dat dit misschien allemaal niet zo een goed idee is, zet hij zijn plan toch door. Hij wil op kerstavond de pakjes rondbrengen, in plaats van de Kerstman. Hij laat de Kerstman ontvoeren, zodat hijzelf de ruimte heeft om de pakjes rond te brengen. Maar dan krijgt hij te maken met veel tegenslag.
De mensen die hij opdracht gaf om de Kerstman te ontvoeren, brengen hem naar Oogie Boogie, een van de weinige echt gemene bewoners van Halloween. Vriendin Sally heeft ernstige bedenkingen bij de plannen van Jack en creeert mist, zodat hij niet op kan stijgen (gelukkige brengt Zero, de hond met de rode neus, uitkomst). En als hij eenmaal pakjes rondbrengt, zitten daar allemaal nare verrassingen in.

Dat is een nare kerstverrassing. 

De mensen reageren bang en boos. Zij beschieten de slee van Jack Skellington en hij stort ter aarde. Daar realiseert hij zich dat hij op het verkeerde pad is geweest. Maar hij heeft nog een kans om alles goed te maken. Hij keert terug naar Halloweenstad, bevrijdt de Kerstman (en zijn vriendin Sally) van Oogie Boogie, schakelt Oogie Boogie definitief uit en de Kerstman neemt het op zich om Kerstmis te redden.
De Kerstman is boos op Jack, maar vergeeft hem. Hij laat het voor het eerst sneeuwen en vriezen in Halloweenstad, zodat de mensen toch nog een beetje kerstgevoel kunnen hebben.

Een enige film met hilarische humor. Als je de kans krijgt, zeker kijken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten