Translate

dinsdag 25 augustus 2020

Stardust

Tijdens onze vakantie in Arles was het overdag erg warm, te warm om iets te doen. Dus dan doe je zoals de Fransen doen en houd je een lange middagpauze in je kleine huisje met dikke muren en kleine ramen. Dan kijk je ook lekker wat Netflix. De kinderen hebben Stardust (2007)  ondekt, of zoals de jongste hem noemt, de film met de gevallen ster. 


Dit is een film naar het boek van Neil Gaiman, dat ik uiteraard ook in de kast heb staan (net als Coraline, American Gods, Norse Mythology, Good Omens en The Graveyard Book). Ik heb indertijd de film gezien, in de bios denk ik. En ik heb het boek ook gelezen. Ik weet alleen niet meer welke ik eerst heb gezien. Maakt ook niet uit. Het is een film van Matthew Vaughn en de film zit tjokvol bekende koppen. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Charlie Cox, Claire Danes en Michelle Pfeiffer (The Age of Innocence, mother, Murder on the Orient Express). 


Spoilers

Het verhaal van de film volgt in grote lijnen het verhaal van het boek. Desondanks, je bent gewaarschuwd. 

De film begint met vertellen over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt (met de stem van Ian McKellen, mmmm). Onze wereld, vol saaie, wetenschappelijke mensen, grenst aan de wereld van Faerie, waar magie en mythische wezens nog volop voorkomen. Op een nacht maakt een jongeman uit onze wereld, Dunstan (Barnes, Westworld) de oversteek naar de wereld van Faerie. Hij leert Una (Magowan) kennen, de slavin van een heks (Hill). Dit resulteert in een kind, Tristan. Deze wordt afgeleverd bij Dunstan. De jaren gaan voorbij en Tristan groeit op tot een vrij oppervlakkige jongeman (Cox) die een crush heeft op Victoria (Miller, High-Rise). 
Ondertussen aan de andere kant van de muur, sterft de Koning van Stormhold (O'Toole). Hij had zeven zonen, die elkaar allemaal naar het leven staan. Quartus (Rhind Tutt), Quintus (Buxton, Hot Fuzz) en Sextus (Walliams) zijn allemaal al gedood door hun broers. Zij hangen nog rond als geesten en geven commentaar op wat er in de wereld der levenden gebeurd. Primus (Flemyng), Secundus (EverettMerlin and the Sword), Tertius (Heap) en Septimus (Strong, Shazam) leven nog en staan hun vader bij in zijn laatste momenten. 
De koning laat zijn zoons uitkijken over hun koninkrijk (waarbij Septimus nog even Secundus uit het raam duwt). Hij neemt een juweel aan een ketting en werpt dit naar buiten. Deze ketting vliegt door de lucht en raakt een ster. Beiden storten omlaag. De zoon die terugkeert met het juweel, wordt de volgende koning.  

De vallende ster wordt door meer mensen opgemerkt. In onze wereld zien Tristan en Victoria de vallende ster ook. Victoria belooft dat Tristan alles van haar mag vragen in ruil voor de ster. En Tristan gaat meteen op pad naar Faerie. De drie heksen onder leiding van Lamia (Pfeiffer) willen de ster omdat haar hart hen weer jong en mooi zal maken. De Koningszonen willen het juweel dat de ster bij zich draagt. Als deze drie groepen op weg zijn naar de ster, begint het avontuur pas echt. 

Tristan heeft een voorsprong. Toen hij 18 jaar geleden als baby naar onze wereld kwam, kreeg hij ook wat spullen mee, waaronder een kaars waarmee je snel op de plek van bestemming kan komen. Eenmaal aangekomen blijkt dat de ster geen vervormd stuk metaal is, maar een knappe jonge vrouw, Yvainne (Danes). Zij is niet blij dat zij uit de lucht geschoten is door een juweel en dat zij nu wordt gezien als een prijs voor een andere vrouw. Maar dat deert Tristan niet en hij neemt haar gevangen en mee naar zijn dorp. 
Lamia heeft met haar magie uitgevogeld waar de ster heenreist en zij zet onderweg een herberg op. Ieder gebruik van magie kost haar wel haar levenskracht en zij wordt snel weer ouder. In de herberg arriveert eerst de ster en even later Primus en Tristan. In de strijd om de ster die daarna ontstaat, weten Yvaine en Tristan met de magische kaars weer te ontsnappen, de wolken in. Maar Primus sterft onder de handen van de heks. 

In de wolken worden Tristan en Yvaine opgepikt door de Luchtpiraat Kapitein Shakespear (de Niro) en zijn manschappen. De Luchtpiraten vissen naar Bliksem, om later op de markt weer te kunnen verkopen. Dit is een tijd van rust en herstel voor Yvaine en Tristan. Maar uiteindelijk komen Tristan, Yvaine, Septimus en Lamia elkaar weer tegen op de markt. De strijd om de ster barst weer los. 
De eindstrijd vindt uiteindelijk plaats in de veste van de heksen. Hierbij komt Septimus om, maar Yvaine weet met haar stralende sterrenlicht de heksen te verslaan. 

En zo komt alles toch nog goed. En het einde wordt nog fijner wanneer blijkt dat Una een verloren dochter van de Koning van Stormhold is. Na de dood van de zeven broers is Tristan daarmee de laatste mannelijke erfgenaam en hij heeft het juweel van Stormhold ook in handen. Hij huwt zijn Yvaine en regeert nog lang en gelukkig over Stormhold. 

Conclusie

Een leuke film om te kijken, erg mooi gemaakt en frisse, leuke acteurs. Maar zoals wel vaker gebeurt, wordt het verhaal voor de film wat makkelijker en zoeter gemaakt, terwijl ik de somberheid van het boek dan wat meer kan waarderen. Zo krijgen Tristan en Yvaine in de film kinderen en keren zij op hun oude dag terug naar de hemel, als sterren. In het boek kunnen zij geen kinderen krijgen (sterren en mensen gaan niet samen) en sterft Tristan na een lang leven en blijft Yvaine voor altijd alleen achter in Stormhold. 

Desondanks, veel topacteurs die duidelijk lol hebben in hun werk en oogstrelende plaatjes. Kijk vooral. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten