Translate

zondag 28 februari 2021

Fargo

Samen met de kinderen heb ik weer een klassieker uit mijn jonge jaren gekeken, Fargo (1996) van de Coen broers dit keer. In de film zagen we William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare (American Gods, Hansel and Gretel) en Frances McDormand (Good Omens, Wonderboys) in de belangrijkste rollen. 


Fargo sloeg indertijd in als een bom en was waarschijnlijk wel de doorbraak van de Coen broers bij het grote publiek (hoewel ze al een tijdje aan de weg timmerden). De film is daarna ook een Netflix serie geworden, maar daar heb ik nooit naar gekeken. 

Spoilers

Voor een film van 25 jaar oud zou het eigenlijk niet hoeven, maar goed. Kijk uit met verder lezen. 

De film begint bij niet zo succesvolle autoverkoper Jerry Lundegaard (Macy). Hij licht zijn klanten op en blijkt nog steeds financiële problemen te hebben. Met twee criminelen, Carl Showalter (Buscemi) en Gaear Grimsrud (Stormare) heeft hij het plan opgevat om zijn vrouw te laten ontvoeren en zijn rijke schoonvader losgeld van $ 80.000 te laten betalen. Carl en Gaear krijgen samen $ 40.000 en Jerry de andere $40.000. Maar Jerry is van plan meer te vragen aan zijn schoonvader en dat geheim te houden voor Carl en Gaear. 
De ontvoering loopt snel uit de hand. Carl en Gaear worden (met de ontvoerde mevrouw Lundegaard) aangehouden door een politieman. In plaats van mee te werken, probeert Carl de politieman om te kopen en uiteindelijk schiet Gaear de man neer. En dat wordt natuurlijk weer gezien door een stel passanten, die ook maar vermoord moeten worden. 

En dan vindt er een verandering in de film plaats. Marge Gunderson (McDormand), lokale politievrouw, komt in beeld. Zij onderzoekt de vermoorde politieman en de passanten. Snel concludeert zij dat de dood van de politieman een afrekening was en de passanten gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. De politieman heeft nog wel aantekeningen gemaakt over een auto met de tijdelijke nummerborden van een garage. Dus Marge heeft meteen een aanknopingspunt dat leidt naar Jerry. 

Ondertussen gaat Jerry verder met zijn plannen om zijn rijke schoonvader te laten betalen voor terugkrijgen van zijn ontvoerde vrouw. De "kidnappers" eisen $1 miljoen. Jerry is van plan Carl en Gaear af te betalen en de rest zelf te houden. Maar schoonvader Wade doet moeilijk, hij wil het geld zelf afleveren bij de kidnappers. 
Carl neemt het geld aan van Wade, maar dat leidt tot ruzie wanneer Wade zijn ontvoerde dochter wil zien. Carl schiet Wade neer en raakt zelf gewond. En dan ontdekt hij dat het om $ 1 miljoen gaat, in plaats van $80.000. Carl begraaft het grootste deel van het geld en keert terug naar Gaear. Ze moeten nu snel vertrekken. Maar Carl kan het niet laten om weer ruzie te maken en hij wordt vermoord door Gaear.
En dan betrapt Marge Gaear terwijl hij zich probeert te ontdoen van het lichaam van Carl. Marge weet Gaear te arresteren en zo valt het hele kaartenhuis in elkaar. Alleen de $ 920.000 is voor altijd verdwenen en blijft begraven in de sneeuw.    

Conclusies

Wat een film! Dit is met recht een klassieker. De acteurs zijn allemaal prima en de personages zijn fascineren. 
De film speelt zich grotendeels af in Minnesota, een staat, die bekend staat om zijn aardige mensen. Zij leven in kleine, hechte gemeenschappen samen. Bovendien is er in de winter veel sneeuw. De cultuur van Minnesota en de sneeuw zijn personages op zich in deze film. 
De film zit vol shots van eindeloze witte landschappen met bewolkte hemels erboven. En dat benadrukt nog maar eens de isolatie van de regio en hoezeer mensen van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. De aardigheid is nodig om in de strenge winters te blijven samenwerken. En de goede mensen doen dat ook. Marge is getrouwd en werkt aan haar gezin, ze ondersteunt haar collega's en ze is aardig. En omdat ze aardig is, zijn de mensen bereid haar te vertellen wat ze nodig heeft om de zaak op te lossen. En ondanks dat ze geconfronteerd wordt met de nare kanten van het menselijke bestaan (hebzucht, woede en agressie), verliest zij nooit haar vriendelijke, maar vasthoudende karakter. 

De hebzucht en ongevoeligheid van Jerry is daarom ook zo schokkend. Bij al zijn plannen maakt hij zich niet één keer zorgen om de veiligheid van zijn vrouw of de gevolgen voor zijn zoon. Hij denkt alleen aan het geld dat hij kan krijgen, terwijl niet eens duidelijk is wat hij ermee wil doen. En hetzelfde geld voor Carl en Gaear, zij zijn zo gewelddadig en agressief dat zij totaal niet passen in Minnesota. Overal waar zij gaan vallen zij op en bijna iedere interactie die zij hebben loopt fout vanwege hun onaangepastheid. Als zij ook maar iets minder agressief waren geweest, hadden ze kunnen vertrekken met de opbrengst. 

Als je deze film nog ooit hebt gezien, hoog tijd om dat wel te gaan doen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten