Translate

woensdag 17 februari 2021

Invasie van Mars!

Tijdens een verloren avond keek ik met een vriend (via Jit.si) weer een film uit de oude doos, Invaders from Mars (1953) van William Cameron Menzies (Gone with the Wind, The Thief of Bagdad). De hoofdrol was voor Jimmy Hunt. Verder zag ik nog Helena Carter, Arthur Franz, Leif Erickson en Hillary Brooke


David McLean (Hunt) is een kleine jongen met een interesse voor astronomie en hij kijkt met zijn telescoop graag naar de avondhemel. Op een nacht vol onweer ziet hij een UFO neerstorten in een braakliggend veld achter zijn huis. De volgende morgen gaat zijn vader (Erickson) op onderzoek uit. Wanneer hij terugkomt, gedraagt hij zich vreemd; koud, emotieloos en boos. Het valt David op dat zijn vader een wondje heeft in zijn nek. 
In de loop van de dag ziet David dat steeds meer mensen in de buurt komen van het braakliggende terrein een tijdje verdwijnen en dan terugkeren als koude, emotieloze mensen. Zijn moeder (Brooke), een aantal politieagenten, een vriendinnetje. David wordt steeds banger en probeert de autoriteiten in de te lichten. Maar die zijn ook al onder de invloed van de buitenaardse wezens op het braakliggende terrein. 
Uiteindelijk is er een soort GGD arts (Carter) en astronoom (Franz) die hem wel geloven. Zij vinden zijn verhaal ook vreemd en schakelen meteen het leger in. Het leger komt als een soepele, geöliede machine in actie. In deze tijd werkten ambtenaren van verschillende overheidsorganisaties nog soepel en zonder miscommunicatie samen (Zo gaat het altijd, ambtenaren hebben niets anders dan het publieke belang scherp voor ogen en zijn allemaal hyper-competent! Bovendien werken verschillende overheidsonderdelen naadloos samen met elkaar in tijden van nood. Ik spreek uit ervaring!).
Er wordt een onderzoek ingesteld naar het braakliggende terrein. Daaronder blijken zich buitenaardse wezens te bevinden, die mensen ontvoeren en implanteren met een kristal, waardoor ze onder de invloed van de buitenaardse wezens komen. Maar met welk doel zijn deze wezens naar aarde gekomen? Het leger, samen met de GGD arts en David (om de een of andere reden) gaan op onderzoek uit in de gangen onder het braakliggende terrein. Het leger plant overal bommen, met het idee de hele installatie te laten ontploffen. 
Uiteindelijk lukt het, en gaat de hele invasie van buitenaardse wezens op in een explosie. Maar dan wordt David weer wakker in zijn eigen bed, tijdens een enorm onweer. Gelukkig! het was allemaal maar een droom! David rent naar zijn ouders, verward over de nachtmerrie. Maar zij stellen hem gerust, het was inderdaad niets meer dan een nachtmerrie, veroorzaakt door de bliksem en de donder. Als David weer gaat slapen, ziet hij weer een UFO van buitenaardse wezens landen op het braakliggende terrein achter zijn huis. 

Conclusie

Dit is geen hele goede film, maar toch de moeite van het kijken waard. Het is duidelijk te zien dat de film in de jaren vijftig met een niet al te groot budget is gemaakt. De special effects en kostuums van de buitenaardse wezens zijn lachwekkend. Maar Jimmy Hunt is prima als kleine jongen, die verstrikt raakt in een wereld waarin volwassenen niet meer te vertrouwen zijn. De scenes waarin hij door zijn dorp rent, op zoek naar een betrouwbare volwassene, terwijl zijn ouders, agenten en vrienden al beïnvloed zijn door de buitenaardse wezens en de andere volwassenen hem niet geloven zijn echt beklemmend en nachtmerrie-achtig. 



Ook de scenes in de kleine tunnels onder de grond, waar men maar rondrent en rondrent op zoek naar de buitenaardse mastermind en ieder moment bommen kunnen afgaan zijn ook erg beklemmend en nachtmerrie-achtig. 
En met het uiteindelijke einde lijkt het net of arme David vastzit in een soort Goundhog Day van H. P. Lovecraft. 

Zeker de moeite van het zien eens waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten