Translate

zaterdag 20 februari 2021

A Bridge Too Far

Een hele tijd geleden was de film A Bridge Too Far (1977) van Richard Attenborough (acteerde ook in Jurassic Park) op TV. Ik heb nu eindelijk de kans gekregen om hem eens te kijken. Ik kende de film van naam als oorlogsfilm met een enorme sterrencast. Ik zag Sean Connery (Murder on the Oriënt Express, First Knight), Ryan O'Neal (Barry Lyndon), Gene Hackman (The Young Frankenstein), Edward Fox (Shaka  Zulu), Michael Caine (The Muppet Christmas Carol, Ashanti), Anthony Hopkins (Bram Stoker's Dracula, Westworld), James CaanAlun Armstrong (In the Red), Laurence Olivier (Rebecca, Spartacus, Brideshead Revisited) en Robert Redford (The Winter Soldier) voorbij komen. De film gaat over de gefaalde Operation Market Garden, in de later zomer van 1944. 



Ik woon al jaren in de buurt van Nijmegen (sinds 2010 alweer), en daarvoor in Nijmegen zelf (sinds 2000), de locatie van Operation Market Garden. Dus ik wilde ook eens wat van mijn woonomgeving terugzien op film. Bovendien leeft WOII herdenking nog steeds behoorlijk bij ons de in omgeving. We hebben de herdenkingen van Operation Market Garden in 2014 en 2019 bijgewoond. In 2014 waren we zelfs bij de nieuwe brug de Oversteek, waar een groot deel van de film ook plaatsvindt. 

Spoilers
In de herfst van 1944 zijn de geallieerde troepen langzaam maar zeker opgetrokken van de Normandische stranden naar Nederland. Daar moet nu een offensief plaatsvinden om Nijmegen en Arnhem te bevrijden en een aantal belangrijke bruggen in handen te krijgen. Dan kan Duitsland direct aangevallen worden. 
In een gezamenlijke actie van Britse, Amerikaans en Poolse troepen moeten Nijmegen, Arnhem en de bruggen ertussen veroverd worden op de Duitsers. En op de achtergrond spelen er veel intriges. De opmars van de Geallieerde troepen is vertraagd en kwetsbaar door de lange bevoorradingslijnen. Verschillende recente missies zijn mislukt, dus een succes is nu hard nodig. 
Verschillende legerleiders op de grond hebben zo hun twijfels bij de missie. Paratroepen moeten wel erg ver van hun uiteindelijke doel landen, het is maar afwachten of ondersteuning snel ter plaatse kan zijn, het lokale Nederlandse verzet heeft informatie doorgegeven dat het gebied rond Arnhem misschien beter bewapend en bewaakt is dan de legerleiding misschien wil denken. Maar alle bezwaren worden weggewuifd, deze missie moet doorgaan. 

Aan het begin van de missie lijkt alles nog goed te gaan. De paratroepen landen en hebben het voordeel van de verrassing en weten snel Duitsers te verdrijven. Maar daarna wordt het moeilijk. Een belangrijke brug wordt opgeblazen door de terugtrekkende Duitsers. Generaal Urquheart (Connery) moet constateren dat de radio's die hij meekreeg niet sterk genoeg zijn om contact te houden met de andere leden van de wijd-verspreide missie. Hij kan zijn vertraging niet doorgeven en mensen rekenen op hem. 
Ondertussen gaat het in Nijmegen ook niet makkelijk. Om de Waal over te komen, moeten mensen dat doen in kleine bootjes. Ook deze missie raakt ernstig vertraagd. En de Poolse troepen onder leiding van Generaal Sosabowski (Hackman) lopen ook vertraging op. 
De troepen die in Arnhem geland zijn, onder leiding van Lieutenant Colonel Frost (Hopkins) raken steeds meer in het nauw door de sterke Duitse bezetting die daar toch nog aanwezig is. Ze wachten op hun kameraden, maar die komen dus niet. Communicatie is nog steeds niet mogelijk. Uiteindelijk worden zij gevangen genomen door de Duitsers. 

Conclusie

Dit is een overdonderende film, waarbij kosten nog moeite gespaard zijn om het er allemaal zo realistisch mogelijk uit te laten zijn. Alle rollen met een naam worden gespeeld door een bekende (en dus dure)acteur. Er worden acteurs uit verschillende landen bij elkaar geschraapt om verschillende nationaliteiten te kunnen spelen. Er wordt heel veel op locatie opgenomen en er weren zoveel mogelijk historische vliegtuigen en voertuigen gebruikt om het geheel zo realistisch mogelijk te maken.  
En toch kon het niet boeien. Ik weer niet waarom. Misschien was het gewoon wel teveel. Er werden vier groepen en hun avonturen gevolgd. En binnen die groepen waren er weer verschillende personen die belicht moesten worden. Het verhaal sprong daarmee teveel heen en weer en was niet meer te volgen voor me. 
En door de vele, vele verschillende hoofdpersonen met wie ik mee moest leven, kon ik eigenlijk met niemand meeleven. James Caan probeert zijn vriendje te redden, nadat hij is neergeschoten, racet ermee door een veldslag, bedreigt een arts om behandeling af te dwingen. En het deed me niets, want ik had ze net 10 minuten eerder leren kennen. En zo ging het met wel meer dramatische momenten. 
Het was misschien allemaal wat te veel van het goede. Desondanks natuurlijk een mooi staaltje van een historische verfilming van een spannende periode op een bekend stukje terrein. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten