Translate

maandag 4 september 2017

En vacances en Normandie - Memorial de Caen

Fransen gaan graag voor groot, imposant en overweldigend. 
Tijdens onze vakantie in Normandië was er niet alleen maar tijd voor strand en klimmen, we hebben ook nog aan cultuur gedaan. We zijn nog naar het +Mémorial de Caen geweest, een buitengewoon imposant museum over de bevrijding van Normandië en de Tweede Wereld Oorlog in het algemeen.

Hawker Typhoon fighter aircraft.
dat hangt daar in de ontvangsthal en valt niet eens heel erg op, om aan te geven hoe groot het is. 

De laatste keer dat we in Normandië waren zijn we ook naar het +Musée du Débarquement Utah Beach geweest, waar we ook een hoop konden leren over de Invasie van de Normandische stranden. Maar dit museum was een stuk groter en breder van opzet.

Jeep

Er was veel informatie over Operation Overlord. En de focus lag daarbij ook op de gevolgen voor de lokale Normandische bevolking. Eerst maakten ze al de Val van Frankrijk mee, toen kwam de invasie en er werd fel gevochten om Normandie. Veel steden en dorpen werden volledig verwoest en de bevolking raakte op drift. Vooral om Caen werd lang en hevig gevochten en na afloop stond er van de oude stad nog maar weinig overeind.

Mijn zoon bij de Amerikaanse Herinneringstuin
Het Memorial is deels ook gebouwd op een oude bunker van de Duitse bezetters. Daar konden we ook nog doorheen lopen en zien hoe die kleine benauwde ruimtes moesten functioneren als een centraal commando centrum. 

Er was ook veel te zien over de Val van Frankrijk en de rol die Maarschalk Petain daarna speelde in Vichy-Frankrijk. Een voor mij wat onbekend stuk geschiedenis, dus boeiend om veel over te zien. 

Pistool met een knoop, het standbeeld tegen geweld. 

Uiteindelijk hebben we niet alles kunnen zien, er was zoveel en de kinderen werden moe. Dus we gingen weer naar huis. Maar het was allemaal wel heel uitvoerig en indrukwekkend in beeld gebracht. Vooral de persoonlijke ervaringen en spullen van mensen die aanwezig waren in die periode spraken erg gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten