Translate

zondag 10 september 2017

En vacances en Pas de Calais - Cap Gris-Nez

Cap Gris - Nez
Vlak bij Baincthun ligt de Cap Gris-Nez, het stuk van Frankrijk dat het dichtst bij de Zuid-Oost kust van Engeland ligt. Zo dichtbij zelfs, dat je het kan zien liggen. Omdat het zo dicht bij Engeland ligt, was het van groot strategisch belang voor Napoleon en tijdens WOII.

Engeland, de krijtrotsen zijn duidelijk te zien. 
Dus op een mooie dag kieperden we de kinderen in de auto en reden naar Audinghen in een minuut of 20. Daar stopten we bij de Cap Gris-Nez en wandelden wat rond. We konden naar Engeland kijken. We konden wat leren over de geschiedenis van het gebied. De belangrijke positie in de strijd, maar ook van de smokkelroutes tussen Engeland en Frankrijk. Er was ook het een en ander te zien over de gevarieerde biologie van het Kanaal.

Strand bij Audinghen

Later wandelde ik met de meisjes nog van de Cap naar beneden naar het strandje bij Audinghen. Sander en onze oudste gingen met de auto. En daar hebben we toen nog op het strand lekker gespeeld in de zon en de golfjes. En ook hier was het getij weer heel snel. We zagen het water gewoon het strand opspoelen en ons inhalen.

Het blijft maar komen. 
Na een hoop gespeel en gespetter hadden we toch wel honger gekregen. En er was een Friterie vlak bij het strand. De kust van Pas de Calais is ook voor veel Belgen een leuk toeristisch dagje uit. Dus er wordt ook iets meer tegemoetgekomen aan de Belgische smaak. We kregen meer patat dan we opkonden. 


We waren er wel aan toe. 

En daarna zijn we langs de kustwegen weer terug naar huis gereden. Onderweg kwamen we nog langs de Colonne van het Grote Leger. In de buurt van Boulogne kan je dit ding al vanaf een heel eind weg zien, want het is echt enorm groot. We vroegen ons al af wat het was, en nu we er vlak langs reden zijn we even gestopt. 

Colonne de Grande Armee 
Het is een beetje een gek ding. Het is ooit gebouwd om de succesvolle invasie van Engeland door Napoleon te gedenken. Maar die invasie vond nooit plaats (mensen, niet de huid van de beer verkopen, voor hij geschoten is). Uiteindelijk werd het ding wel afgebouwd, maar het bleef lange tijd een onderwerp van wat strijd. Gek genoeg ligt er een kleine begraafplaats omheen, waar Duitse soldaten uit WOII begraven zijn.

Een leuk tripje om te maken met de kinderen. Niet te ver en voldoende te doen, om hun energie een beetje uit te putten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten