Translate

donderdag 25 september 2014

OMG OMG OMG!

Afgelopen weekeinde was in Nijmegen en omgeving de herdenking de operatie Market Garden, die 70 jaar geleden plaatsvond. Door allerlei organisaties waren verschillende activiteiten georganiseerd. En veel daarvan vond bij ons in de omgeving plaats. Dus dat is dan een makkelijk uitje voor in het weekeinde. We zijn eropuit in de frisse buitenlucht, de kinderen kunnen zich vermoeien met heen en weer rennen en met een beetje geluk kunnen we ze ook nog wat bijbrengen over belangrijke momenten uit de geschiedenis. Een win-win-win situatie dus.

Tanks zijn de beste!
Op zaterdag was er een doortocht van antieke voertuigen door Malden. Dus daar waren we bij om te kijken. De oudste kinderen vonden het enig om al het oude oorlogstuig langs te zien rijden. Ook leuk was dat alle voertuigen werden bestuurd door mensen in uniformen en kledij uit die tijd.

Een klein locomotiefje.
Op zondag zou er een re-enactment van de Waalcrossing zijn. Bovendien zou mijn vader met enkele antieke vliegtuigen ook over de waal vliegen. Onze zoon is gek op vliegtuigen en zijn opa, dus daar wilden we ook bij zijn. Dus togen wij naar Nijmegen, naar de Oversteek, de nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen.

Vivian werd iedere keer maar meegesleept, maar sliep overal doorheen.
Op het terrein van de Vasim stonden ook weer allerlei oude voertuigen tentoongesteld. De grote kinderen vonden die maar machtig interessant. 

Amphibievoertuigen zijn ook heel interessant. 
Alle werd bekeken en becommentarieerd. Onze zoon is inmiddels al wel oud genoeg om vragen te stellen over oorlog en vechten. En dan kan hij ook met moeilijke vragen komen als waarom mensen oorlog voeren, terwijl er dan ook mensen doodgaan. Ik doe mijn best antwoord te geven. Maar hij blijft het moeilijk vinden. Waarom willen sommige mensen slechte dingen doen?
Ik probeerde hem ook nog uit te leggen dat goed en kwaad misschien niet altijd even makkelijk te duiden zijn. Weinig mensen denken slecht te zijn en doen met opzet slechte dingen. Beide partijen in een oorlog vinden de tegenstander slecht, dus wie is dan de echte slechterik? En wie is de goede? Hij vond dat je in elk geval nooit mocht beginnen met vechten, maar dat je jezelf wel mag verdedigen.

Dat is al heel wat voor een jongetje van zeven. Ik hoop maar dat hij dat ook in praktijk brengt wanneer hij op het schoolplein zijn conflicten oplost.

Bij een takelwagen.
En even later kwamen er drie vliegtuigen overvliegen. De vliegtuigen kwamen verschillende keren over en het geronk was indrukwekkend. De grote kinderen deden hun best om flink naar opa te zwaaien, maar ik betwijfel of hij ze gezien heeft.

NIJMEGEN, 21-09-2014. Fly-over bij De Oversteek.
Het geronk maakte een hoop indruk op iedereen.
(Foto van Martien Langen) 
Via een scherm onder de Oversteek, konden wij de re-enactment van de oversteek volgen, maar ik vond het maar matig. Het was erg druk en het scherm maar klein. Bovendien begon de herrie en de drukte me op de zenuwen te werken. Dus we keken nog even rond bij de moderne tanks  van de landmacht, die dit moment ook voor PR gebruikte en zijn toen weer naar huis vertrokken. 
Al met al een indrukwekkend weekeindje voor iedereen.