Jam in de kleine potjes, op sterke drank in de grote pot. |
1 deel fruit (ik nam dus bramen en frambozen)
1 deel vodka
1/2 deel suiker (ik nam nog wat minder)
Ik heb de bramen en frambozen even kapot laten koken zodat het sap eruit loopt. Bij groter fruit als pruimen kan je ook gaatjes in het fruit prikken.
Dan alles samen in een grote afsluitbare pot en roeren om de suiker op te laten lossen.
En dan wachten. Heel lang wachten.
Elke paar weken even de pot schudden en keren.
En over een half jaar goed zeven en overgieten naar flessen. En dan die flessen nog een half jaar laten staan. Dus zomer 2015 kan ik hier vertellen of het gelukt is of niet.
Vorig jaar maakte ik al jam van de bramen, maar dat was niet zo'n succes. Ik had te weinig suiker toegevoegd, waardoor het niet stolde en ik had de bramen niet gezeefd, waardoor alle pitjes er ook nog inzaten. Dus dit jaar moest alles anders.
Ik heb eerst de bramen gekookt zonder suiker, tot ze pulp waren, om alles daarna door een zeef te duwen, zodat ik de zaadjes eruit kon halen. Dat leverde me uiteindelijk ongeveer een liter aan bramensap op.
Daarna heb ik het sap gekookt met suiker en geleipoeder. Door het geleipoeder ging de jam stollen en hoefde ik minder suiker te gebruiken. Gezonder en smakelijker. Ik vind het wel prettig om de zurige smaak van fruit wat meer te proeven.
Ik heb nu iets van een liter jam, maar ben nog niet helemaal tevreden. Het was lastig om de pulp door een metalen zeef te wringen. Volgend jaar zal ik eens verder experimenteren met een staafmixer, om de pulp nog verder te vermalen en het zo wat makkelijker door de zeef gaat. En ik zal eens kijken of ik iets van neteldoek kan krijgen, om het zeven wat makkelijker te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten