Translate

zondag 13 oktober 2019

OMG OMG OMG 2019

Deze zomer stond Nederland stil bij de bevrijding. Deze begon natuurlijk in het zuiden met Operation Market Garden, die 75 jaar geleden plaatsvond. En het gebied rond Nijmegen heeft daar natuurlijk een belangrijke rol in gespeeld. Vijf jaar geleden waren we ook al bij de herdenking van (toen) 70 jaar Market Garden.

Grote meid

Onze jongste dochter was vijf jaar geleden nog maar 3 maanden oud en ging mee in de kinderwagen. Dit keer was ze oud genoeg om met vader en grote broer op stap te gaan. En ze vond de langsrijdende auto's maar wat mooi.
Plaquette

Een paar dagen later ging Sander nog met onze oudste zoon en jongste dochter op stap naar Hees. Hees is een wijk in Nijmegen. Kort na de bevrijding van Nijmegen (op 22 september), stortte er een een geallieerd vliegtuig neer op Hees (op 25 september). Het was geraakt tijdens het vervolg van Operation Market Garden in Arnhem.

Ons pap

Hier was verder nooit veel aandacht aan besteed. Maar nu vond men het toch tijd voor een bescheiden herdenking. Dus er was een dienst, een toespraak, een onthulling van een plaquette. En natuurlijk een overvlucht van een historisch vliegtuig. Het had de B25N - Mitchell moeten wezen, maar die kon niet. Dus het werd een Beechcraft DS18s. Waarbij mijn vader achter de stuurknuppel zat. Vooral onze dochter baarde opzien door heel hard om opa te roepen, in de hoop dat hij het zou horen.

En zo proberen we de kinderen toch wat historisch besef bij te brengen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten