Translate

maandag 9 november 2015

Verkiezingen in Birma

De kranten staan er vol van. Er zijn verkiezingen geweest in Birma!

Jaren geleden alweer werkte ik voor het Burma Centrum Nederland. Sindsdien blijf ik het nieuws uit Birma volgen. En heb ik hier ook een aantal maal over Birma geschreven. En de laatste tijd staan de kranten weer vol. Sinds de verkiezingen van 2010 zet het land kleine stapjes op weg naar meer vrijheid en democratie. Dat gaat maar langzaam. Zittende machthebbers willen hun macht niet opgeven. Sommige bevolkingsgroepen hebben de hoop op vreedzame verandering opgegeven en voeren nog steeds een gewapende strijd.
Maar er zijn lichtpuntjes, zoals de verkiezingen van afgelopen zondag 8 november. Daaraan mocht Aung San Suu Kyi en haar partij National League for Democracy aan meedoen. Bij eerdere verkiezingen in 2010 waren zij daar nog van uitgesloten. En bij nog eerdere verkiezingen in 1990 wonnen zij zelfs, maar moesten zij dat bekopen met militaire onderdrukking en Aung San Suu Kyi met meer dan 20 jaar huisarrest.
Ondanks dat deze verkiezingen vrijer zijn dan ooit tevoren, valt er nog steeds veel op aan te merken. Birmezen in het buitenland of in binnenlandse conflictgebieden konden niet stemmen. Mensen die in aanloop naar de verkiezingen teveel kritiek hadden zijn opgepakt en konden dus ook niet stemmen. Het lijkt erop dat de huidige regering een vorm van democratie wil bereiken waarbij de meeste onrust wordt weggenomen, zodat er rust is in het land en de sancties van de rest van de wereld tegen Birma worden opgeheven. Maar er moet niet zoveel democratie zijn dat etnische minderheden, strijders voor mensenrechten en milieubehoud en andere kritische stemmen daadwerkelijk gehoord worden of invloed mogen uitoefenen. Het regime laat nog altijd zijn oren hangen naar grote investeerders.

Zoals het er nu naar uitziet heeft de NLD van Aung San Suu Kyi een fikse overwinning behaald. Zouden zij dan wel in staat zijn om verregaande hervormingen te bewerkstelligen?

Mijn oud-collega Maaike Matelski
Bij de NOS
Bij de Volkskrant

In de kranten
Aung San Suu Kyi gaat stemmen in Trouw.
De uitslag in de Volkskrant
Na de uitslag in de Volkskrant


Geen opmerkingen:

Een reactie posten