Translate

zondag 2 februari 2020

The Matrix

Je weet dat je een dagje ouder wordt als de hit-films van vroeger de klassiekers van nu zijn. Onlangs keken we met onze oudste kinderen de film The Matrix (1999). Ik kan me nog herinneren dat we deze revolutionaire film in de bios keken met vrienden en inmiddels is hij meer dan twintig jaar oud! Waar blijft de tijd.

In ieder geval, deze film van Lana en Lilly Wachowski (toen nog The Wachowskis) en met Keanu Reeves (The Watcher, 47 Ronin), Laurence Fishburne (Ant-Man and the Wasp), Carrie - Anne Moss (Memento) en Hugo Weaving (Captain America) in de belangrijkste hoofdrollen.


Spoilers

Een vrouwelijk terrorist (Moss) wordt achtervolgd door de politie. Maar zij beschikt duidelijk over bovenmenselijke krachten en weet te verdwijnen.
Dan springt de actie naar Thomas Anderson (Reeves) die overdag een kantoorslaaf is, maar bij nacht een populair computerhacker onder de naam Neo. En hij is de Matrix op het spoor gekomen. Maar hij weet niet wat het is. Uiteindelijk wordt hij in contact gebracht met Trinity, een vrouwelijke hacker (de terrorist uit de openingsscene) en Morpheus (Fishburne). Maar nu trekt Thomas Anderson ook de aandacht van de sinistere Agent Smith (Weaving). Deze laat weten dat Trinity en Morpheus terroristen zijn en dat verdere bemoeienis met hen voor problemen zal zorgen. En dan wordt de film echt eng, wanneer Thomas zijn mond kwijtraakt en ook nog geïnfecteerd wordt met een of ander mechanisch wezen. 
Thomas wordt weer opgepikt door Trinity en de haren en ontmoet Morpheus. Dit leidt tot de beroemde Red pill - Blue pill scene en Thomas wordt wakker in een soort life-support-pod in een viezige verwaarloosde wereld, waar machines regeren en mensen niet meer zijn dan een bron van energie voor de machines. De "echte" wereld waar Thomas tot voor kort in dacht te leven was niet meer dan een simulatie om zijn lichaam rustig te houden.
Thomas nu Neo leert de "echte" wereld kennen en zijn positie daarin. Wanneer hij zich daarmee voldoende op zijn gemak voelt, moet hij, zoals iedereen, kennis maken met het Orakel. Morpheus is op zoek naar de One, die voor altijd de machines zou kunnen verslaan. En het Orakel zou deze kunnen herkennen.

Bij het Orakel krijgt Neo te horen wat hij nodig heeft, maar de missie loopt verkeerd door een verrader in de eigen gelederen. Morpheus wordt gevangen genomen en hij weet teveel over het verzet tegen de machines. Een reddingsmissie wordt op poten gezet. Deze verloopt goed, Morpheus wordt gered en Neo laat steeds meer krachten zien, waardoor meer mensen geloven dat hij de voorspelde redder van de mensheid is.
In de echt wereld gaat het verraad echter door. Mensen die aan de Matrix gekoppeld zijn worden een voor een gedood. Maar ook daar lijkt een mirakel plaats te vinden. Neo hervindt zijn krachten en kan nu op gelijke voet met de vertegenwoordigers van de Matrix de strijd aangaan.

Een lange weg ligt nog voor de verzetsstrijders om alle mensen te bevrijden van de Matrix

Conclusie

Na al deze jaren (damn, wat is iedereen nog jong!) heeft deze film nog niets aan impact ingeboet. Tjeee zeg. Het verhaal is lekker compact en het tempo ligt hoog. Desondanks weet het verhaal toch een eindeloze hoeveelheid filosofische vragen op te roepen over de realiteit en onze perceptie van de realiteit. En het was leuk om te zien dat onze oudste kinderen inmiddels ook oud genoeg zijn om dat soort vragen te stellen. 
Verder was de actie ook gewoon ronduit spannend en overdonderend in beeld gebracht. Neo, Morpheus en Trinity hebben eigenhandig een nieuwe vorm van cool geïntroduceerd. En hetzelfde geld voor de bullet-time vechtscenes, die sindsdien eindeloos geparodiëerd zijn, maar toen natuurlijk revolutionair waren. 


Deze film zit op verschillende niveaus heel goed in elkaar, wat nogmaals kijken echt de moeite waard maakt. Als je nog eens de kans krijgt om deze film (weer) te zien, zeker doen. Hij is echt fantastisch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten