Translate

vrijdag 21 februari 2020

De kleine prins

Tijdens onze vakantie in België bezochten we ook het doolhof in Barvaux. Dat was een groot maisdoolhof en had in dat jaar het thema van Le petit Prince, naar het beroemde boek van Antoine de Saint-Exupéry. Mijn kinderen herkenden het verhaal wel, maar ik had het nog nooit gelezen. Na afloop van de vakantie vond ik dat daar een einde aan moest komen. Met wat hulp van de Bibliotheek, heb ik dat gelukkig kunnen regelen.


Spoilers

Je zou denken dat deze waarschuwing niet nodig was, maar ik had het boek dus ook nog nooit gelezen. 

Het verhaal begint met de verteller, die vertelt over het verschil tussen volwassenen en kinderen. Dan blijk dat de arme man, die geen naam krijgt, is neergestort in de Sahara (net als De Saint-Exupéry zelf). Zijn vliegtuig heeft motorpech en wanhopig probeert hij zijn vliegtuig te repareren, voor het water opraakt. Terwijl hij daarmee bezig is, komt er een kleine prins langswandelen. Het is onduidelijk waar deze vandaan komt, maar hij stelt wel allemaal vragen. 

Er ontstaat een vriendschap tussen de piloot en de prins. De prins komt van een andere planeet. Daar zorgde hij voor zijn roos, maar de relatie was niet heel fijn. De prins vertrok en nu wil hij wat ontdekken van alle werelden. Op zijn reizen komt hij steeds nieuwe mensen tegen en doet steeds nieuwe ervaringen op, waar hij allemaal kinderlijke vragen bij stelt. Maar deze vragen leiden de piloot wel naar allerlei filosofische inzichten over het doel van het leven en het belang van liefde en vriendschap. 

Wanneer de piloot zijn vliegtuig heeft gerepareerd, is het water bijna op. De kleine prins staat op het punt om terug te keren naar huis met hulp van een giftige slang. Wanneer de piloot vertrekt, kan hij de kleine prins nergens meer vinden. Hij hoopt dat deze zijn weg naar huis heeft gevonden.

Conclusie

Het is een dromerig verhaal over het belang van liefde, vriendschap en verwondering. Ook de verschillen tussen volwassenen en kinderen komen aan bod. Op zijn reis door het universum komt de prins steeds volwassenen tegen die vreemde dingen doen, omdat het zo hoort. Of omdat het geld oplevert, of macht. Maar de prins vindt al die doelen maar leeg en zinloos. 

Aan de andere kant eindigt het verhaal wel met de dood van in elk geval het lichaam van de prins. Hij wordt gebeten door de gifslang, zodat hij weer terug naar huis kan keren. Dat was even een schok voor me. 

Vergeet niet dit verhaal te lezen, maar misschien niet voor de allerkleinsten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten