Translate

zaterdag 25 september 2021

De herfst is hier

De herfst is alwaar begonnen. De zon heeft al beduidend minder kracht. Alle planten in de moestuin zijn inmiddels wel geoogst en de dagen zijn alweer aanmerkelijk korter. Het wordt tijd om ons voor te bereiden op de winter.  


Maar de herfst is ook tijd voor lekkere appeltaart. De appels komen bij de groenteman vandaan, maar ik voeg er altijd nog wat lekker ander fruit aan toe. Dit keer zijn het bramen! Met dit heerlijk vochtige voorjaar en zomer heb ik een enorme oogst aan bramen weten binnen te halen. Niet alleen heb ik verschillende keren Jam ervan kunnen maken, er is genoeg over om in een appeltaart te steken. Voor de liefhebber geef ik hier (nogmaals) het recept. 

Benodigdheden

Voor het deeg

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram ongezouten boter in kleine stukjes op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker.
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van 1 schoon geboende citroen
  • snuf zout

Voor de vulling

  • 250 gram zwarte bessen (of bramen, en ander fruit is vast ook heerlijk)
  • 500 gram aan kookappels, ik neem altijd goudreinetten, maar granny smith werkt ook goed.
  • 55 gram basterd suiker
  • 1/2 theel citroensap

Bereiding

Voor het deeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed goed door elkaar.
  • Maak van het deeg een bal, leg het in de kom, zet er een bord op om af te dekken en zet in de koelkast te rusten, minstens een half uur
  • Vet een bakvorm in en bepoeder deze met bloem.
  • Rol het deeg uit en bedek de bakvorm ermee.
  • Laat nogmaals rusten in de koelkast, weer een half uur.
  • Bedek het deeg met bakpapier of aluminiumfolie en vul met gedroogde bonen, en bak blind op 180 graden Celsius voor een minuut of 15 - 20. En daarna nog een paar minuten zonder de bonenvulling.

Voor de vulling

  • Schil de appel en hak in stukjes.
  • Doe de appelstukjes en zwarte bessen in een pan met de suiker en citroensap.
  • Verwarm langzaam tot de appel zacht is en de sappen uit de bessen stromen.
  • Laat uitlekken in een zeef en bewaar het lekvocht.
  • Mik het uitgelekte fruit in de nu gebakken deegvorm.
  • En bak nogmaals een minuut of 30 in de oven.
En als je dan met een lekker stukje taart en warme thee voor het raam naar de vallende blaadjes kijkt, kun je dromen van een hevige winter, of misschien een vroege lente. Net wat je fijn vindt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten