Translate

zondag 19 september 2021

Planeet van de Apen

Sander en ik hadden de kans om de klassieke Planet of the Apes  (1968) te kijken. Deze film is van Franklin J. Schaffner en heeft Charlton Heston (The Ten Commandments) in de hoofdrol. Verder zien we nog Roddy McDowall (Evil under the Sun) voorbij komen. 


Spoilers

De film is al erg oud en is gebaseerd op een nog ouder boek, spoilers zouden niet echt meer nodig hoeven zijn. Maar toch, voor de zekerheid. 

Astronaut Taylor is de enige die nog wakker is in een ruimteschip. Zijn collega's Landon (Gunner) en Dodge (Burton) slapen al. Het is een beetje onduidelijk waarom zij de ruimtereis maken. Zij willen kennelijk de planeet aarde ontvluchten en elders opnieuw beginnen. Maar dan is het onduidelijk waarom ze maar één vrouw (Stanley) bij zich hebben.  
Na een lange ruimtereis, die de astronauten slapend doorbrengen, blijkt dat het vrouwelijke teamlid is overleden. De crew heeft niet veel tijd om zich daar zorgen om te maken, want hun ruimteschip stort neer in een meer op een verlaten planeet. Het ruimteschip wordt verlaten en het zinkt naar de bodem van het meer. Er is geen weg meer terug. 
Taylor, Landon en Dodge trekken weg van het meer. Zij verwachten snel te sterven, aangezien het landschap rondom het meer volstrekt dood is. Er groeit geen enkele vorm van leven. Maar al snel treffen zij elders toch vegetatie. Rondom een zoetwater meer is een hoop begroeiing. Dat er ook een soort menselijke lichamen aan een kruis genageld zijn (er zijn dus andere, intelligente en agressieve wezens die dit kunnen doen!), interesseert de mannen weinig. Ze denken dat het veilig genoeg is om hun kleren uit te trekken (dag bescherming tegen hitte, kou, zon en insecten) en te gaan zwemmen (hallo gif, enge ziektes en parasieten en steenkoude onderstromen) in het meer. Uiteraard worden hun kleren gestolen door primitieve, lokale mensen. Taylor, Landon en Dodge voegen zich bij hen en beginnen meteen plannen te maken om de eenvoudige mensen te overheersen en zich als koningen te installeren. 
Maar dan worden deze primitieve mensen overvallen door enorme mensapen, een soort chimpansees. Deze berijden paarden, hebben vuurwapens en gebruiken militaire strategiën. Dodge wordt meteen gedood, Landon en Taylor raken gewond. Taylor belandt in een soort onderzoekscentrum met andere primitieve mensen. Door zijn verwondingen kan hij niet praten. De chimpansees die hem onderzoeken, denken dat hij net als de andere primitieve mensen is. 

Tijdens zijn gevangschap kan Taylor duidelijk maken aan de apen Zira (Hunter) en Galen (King, Invasion of the Bee Girls) dat hij kan praten en duidelijk verfijnder is dan de mensen die nu bestudeerd worden door Zira en Galen. Zira probeert samen met haar partner Cornelius (McDowall) Taylor te laten gaan. Maar haar baas, de Orang Oetan Zaius (Evans) wil dit tegenhouden. Taylor realiseert zich dat Zaius en de andere Orang Oetans meer weten over de vroege geschiedenis van deze planeet, van de herkomst van de mensen en de reden dat zoveel van de planeet onbewoonbaar is. Dit houden zij door middel van religieuze richtlijnen verborgen voor hun mede-apen. 
Uiteindelijk weet Taylor te ontsnappen met hulp van Zira en Cornelius. Hij onthult bij een opgraving van Cornelius dat mensen vroeger over de planeet regeerden. Hij kan niet terugkeren naar de stad van de Apen en vlucht de Verboden Zone in, samen met een nieuw vriendinnetje (Harrison). En daar ontdekt hij een nog veel verschrikkelijker geheim. 

Conclusie

Wat een film! We zitten de hele tijd te kijken naar Charlton Heston en zijn verbeten kop, wat altijd leuk is. En het fijne is ook wel dat Taylor eigenlijk helemaal niet zo een aardige man is. Dat geeft de film een wat scherper randje mee. Hij vindt het prima om de aarde voor altijd te verlaten (terwijl die kennelijk in problemen verkeerd). Hij vraagt zich openlijk af of zijn vrouwelijke mede - astronaut dood niet beter af is, aangezien haar waarschijnlijk een leven lang van seksuele dienstverlening te wachten stond aan Taylor en zijn collega's. Zodra hij de primitieve mensen van de Apenplaneet ziet, is hij meteen van plan hen te exploiteren en zichzelf als koning te installeren. Zijn collega's Dodge en Landon gaan hier helemaal in mee, zij zijn hooguit iets minder dominant en assertief. 

En de film zelf bestaat eigenlijk uit meerdere films. Eerst is het een soort survival film, wanneer de gestrande astronauten door een woest en eenzaam landschap trekken. Dan wordt het een gevangenisdrama, waar Taylor probeert contact te leggen met zijn cipiers, dan wel te ontsnappen. Daarna wordt de film een soort wetenschappelijk rechtbankdrama, waar de ware aard van Taylor geduid moet worden. De reputatie en veiligheid van zijn vrienden Zira en Cornelius staan daarbij op het spel. Dus er gebeurde best veel in één film. 

Al met al best een leuke film, maar bij vlagen wel erg gedateerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten