Translate

vrijdag 17 september 2021

Black Snake Moan

Terwijl Sander met de kinderen weg was naar Zeeland, had ik niet alleen tijd om naar het museum te gaan, ik kon ook film kijken! Black Snake Moan (2006) van Craig Brewer. In de hoofdrollen zien we nog Samuel L. Jackson (Captain Marvel, Django Unchained) en Christina Ricci (Sleepy Hollow). In belangrijke bijrollen komen Justin Timberlake en S. Epatha Merkerson nog voorbij. 



Spoilers

De film draait om twee personen, Lazarus Redd (Jackson) en Rae Doole (Ricci). Lazarus is een gepensioneerde bluesgitarist, die door zijn vrouw in de steek is gelaten. Zij is een affaire begonnen met zijn jongere broer. Lazarus is daar (begrijpelijkerwijs) gepikeerd over en keert zich meer en meer af van zijn familie, vrienden, hobbies en samenleving. Hij is hard op weg een chagrijnige oude man te worden. Rae is samen met Ronnie (Timberlake), maar hij vertrekt omdat zijn zijn legereenheid wordt uitgezonden. Wanneer hij vertrekt, blijkt dat Rae compulsief seks heeft als de stress haar teveel wordt. Maar wanneer zij een opdringerige vriend van Ronnie weigert, slaat hij haar in elkaar en laat haar voor dood achter. De volgende dag wordt ze halfdood gevonden door Lazarus. 

Lazarus besluit Rae in zijn huis te nemen en op te knappen. Als hij erachter komt dat ze problemen heeft met haar seksualiteit, neemt hij zich voor om haar te genezen van haar duivelse impulsen. Hij zorgt dat ze goed gaat eten, koopt nette kleren en ketent haar met een zware ketting aan de kachel (WTF!), zodat ze er niet op uit kan om uit frustratie seks te hebben met alles wat los en vast zit. Maar erg fris is het natuurlijk niet, een jong meisje aan de kachel te ketenen. 
Wanneer vrienden van Lazarus erachter komen, waar hij mee bezig is, proberen ze hem ervan te overtuigen dat jonge vrouwen tegen hun wil in huis vasthouden niet goed is. Hij bevrijdt Rae. Maar Rae blijft inmiddels liever bij Lazarus, aangezien hij een van de eerste mannen in haar leven is, die alleen maar wil dat ze beter wordt. En door de aanwezigheid van Rae komt Lazarus ook wat meer in het reine met het verlies van zijn huwelijk. Hij begint zelfs een schattige romance met de apotheker (Merkerson), die hem voorziet van medicijnen voor Rae. Ook pakt hij zijn werk als gitarist weer op. 

Ronnie keert ook terug van zijn uitzending. Hij heeft ook geestelijke problemen in de vorm van paniekaanvallen. Daarmee is hij voor het leger niet bruikbaar. Wanneer hij Rae vindt bij Lazarus, is hij in eerste instantie erg boos. Maar na wat gesprekken vindt iedereen een nieuw evenwicht. Lazarus blijft een vaderfiguur voor Rae en Rae en Ronnie trouwen.
 

Conclusie 

Dit is eigenlijk een hele sombere film over zeer arme mensen die verstoken zijn van de hulp, die hen verder kan helpen. Rae is als kind seksueel misbruikt, kan zich niet ontworstelen aan de armoede en is afhankelijk van een man, die haar verlaat. Voor Ronnie is de enige manier om een opleiding te kunnen volgen en geld te kunnen verdien, zijn leven riskeren in het leger. 
Rae heeft geen toegang tot passende geestelijke gezondheidszorg en blijft haar destructieve gedrag herhalen, wat ertoe leidt dat ze nauwelijks functionele relaties kan onderhouden, gevaar loopt en bijna sterft. Lazarus probeert haar op te kalefateren, maar kan de onderliggende problemen van het trauma rond het seksuele geweld ook niet oplossen. Bovendien worstelt hij met zijn eigen problemen. Hij kan niet op een gezonde manier omgaan met teleurstelling en woede over het feit dat zijn vrouw hem verlaten heeft. Dit kost hem ook veel vrienden en andere relaties. 
Uiteindelijk weet iedereen wel een modus te vinden om door te kunnen gaan met het leven. Muziek en religie spelen daarbij een belangrijke rol. Maar toch zou ik iedereen graag wat goede therapie gunnen. De muziek speelt trouwens een erg belangrijke rol in de film. Luister dat zeker eens af. 

Verder is de filmposter een beetje jammer. In een film over de langslepende gevolgen van seksueel misbruik en de gevolgen ervan, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de omgeving van het slachtoffer, is het dan toch jammer wanneer het slachtoffer wordt afgebeeld als lustobject aan een ketting. Verder is het beeld van een oudere, zwarte man, die een jong meiske gevangen houdt ook niet echt fris en speelt in op allerlei idiote angsten. Een beetje goedkoop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten