Translate

zondag 26 september 2021

Doctor Terror's House of Horrors

Via jitsi keken we Doctor Terror's House of Horrors (1965) van Freddie Francis (The Creeping Flesh). In de belangrijkste rollen zaken we Christopher Lee (Horror of Dracula, Sleepy Hollow), Peter Cushing (The Legend of the Seven Golden Vampires, The Hound of the Baskervilles) en Donald Sutherland (The Dirty Dozen). 



Spoilers

De film begint met een treinreis. Vijf mannen stappen in. Uiteindelijk voegt ook Doctor Schreck (Cushing) zich bij hen. Dr. Terror laat zijn tas vallen, waar een pak Tarotkaarten uitvalt. Na wat heen en weer gepraat, zal hij voor iedere man in de coupé de toekomst voorspellen. En zo starten er vijf kleine vignettes over het leven van de mannen in de trein. 

Weerwolf

Het begint met Jim Dawson (McCallum) die terugkeert naar de voorouderlijke woning, om daar voor de nieuwe eigenaresse, Mw. Biddulph (Howells) wat verbouwingen te doen. In de kelder vindt Jim een graf van de eerste eigenaar, die ooit vermoord werd door de voorvaderen van Jim, die daarna het landhuis overnamen. Een legende doet de ronde dat deze Graaf Cosmo als weerwolf zal herijzen om de eigenaar van het huis te vermoorden. Als hij Mw. Biddulph wil beschermd tegen deze onnatuurlijke vijand, blijkt dat zij onder één hoedje speelt met Graaf Cosmo en zelfs zijn weduwe is. Jim verdwijnt in het graf van Graaf Cosmo en Graaf Cosmo kan herrijzen. 

Vleesetende plant

Bill Rogers (Freeman) keert met zijn gezin terug van vakantie en ontdekt een nieuwe plant in de tuin. Deze plant woekert snel en bedreigt eerst de hond, dan de dochter en dreigt zelfs het huis in te groeien. Bill vraagt hulp aan collega - onderzoekers (Lee, M uit alle oude James Bond - films en Kemp). Als zij de plant onderzoeken, wordt deze alleen maar agressiever. Als Bill en zijn familie proberen te vluchten blijkt hoe agressief en intelligent de plant is. 

Voodoo

Biff Bailey (Castle) is een Jazz muzikant die een tijdje in de West Indische eilanden kan spelen. Daar ziet hij een geheim Voodoo ritueel en hij raakt geinspireerd door de muziek. Als hij die heilige en geheime muziek later verwerkt in zijn eigen muziek, wanneer hij weer terug in Londen is, vinden de Voodoo goden dat geen goed idee. De Voodoo goden gebruiken hun machten om hem van zijn muziek te houden en stelen hun muziek weer terug. 

Kruipende hand

Kunstcriticus Franklyn Marsh (Lee) vindt het leuk om slimme opmerkingen te maken, ten koste van de carrière van kunstenaars. Schilder Eric Landor (Gough, The Horror of Dracula) zet uit wraak Marsh een keer goed voor schut. Marsh kan dit echt niet hebben en uit frustratie rijdt hij Landor aan, deze overleeft de aanrijding, maar verliest een hand en daarmee zijn carrière. Hij pleegt later zelfmoord. Ondertussen wordt Marsh gekweld door de los rondkruipende hand van Landor (Een hilarische handschoen met een mechaniekje). Dit leidt uiteindelijk ook tot een auto-ongeluk voor Marsh. 

Vampire

Dokter Bob Caroll (Sutherland) komt met zijn buitenlandse vrouw Nicolle (Jayne) weer thuis van zijn huwelijksreis. Als snel lijkt er een vampier rond te waren in het dorpje. Caroll roept de hulp in van zijn collega - dokter, Blake (Adrian). Samen concluderen zij dat Nicolle de vampier moet zijn. Blake zet Caroll ertoe aan zijn eigen vrouw te doden. Maar wanneer de politie hem afvoert voor vrouwenmoord, zegt Blake van niets te weten. 

De treinpassagiers zijn geschokt dat al hun toekomsten niets dan dood en verderf in het verschiet hebben. Wanneer de trein stopt en zij aangeslagen uitstappen, zien zij dat het station waar zij zijn aangekomen volstrekt leeg en verlaten is. Alleen Dr. Schreck is ook op het station, maar hij blijkt de dood te zijn. De passagiers zijn allemaal al lang dood, overleden tijdens de treinreis.  

Conclusie



Een geinige horrorfilm die door de structuur met de vignettes allerlei horror clichés de revue laat passeren. Verder ook leuk om een hele jonge Donald Sutherland te zien. Maar de verhaaltjes zijn te kort en te vol van clichés om echt vernieuwend te kunnen zijn. Bovendien zijn de effecten ook lachwekkend en halen de meeste protagonisten de problemen zelf op hun eigen nek. 
Leuk om eens te kijken, maar niet heel bijzonder. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten