Translate

maandag 26 oktober 2020

Dracula

Het is momenteel binnen zitten en films kijken. Dan heb ik gelukkig wel kans om oude klassiekers te kijken als Dracula (1958), de film die in zijn eentje een heel nieuw filmgenre een boost gaf. 


Deze film is van Terence Fisher (The Devil Rides Out) en met belangrijke horror acteurs als Christopher Lee (The Devil Rides Out, Horror Express) en Peter Cushing (Horror Express, Star Wars). In een klein rolletje zagen we ook nog Michael Gough (Batman 1989). 

Spoilers

Het verhaal is natuurlijk gebaseerd op een zeer oude roman uit 1897 en al veel vaker verfilmd (in 1922, in 1992, in 2020). Dus spoilers zouden niet meer nodig hoeven zijn. Desondanks pakt deze film het verhaal net weer even anders in. 

We beginnen met Jonathan Harker (van Eyssen), die arriveert in het Kasteel van Dracula, nabij Klausberg. Daar ontmoet hij een mooie jonge dame (Gaunt), die niets liever wil dan het Kasteel verlaten. Maar dan komt Graaf Dracula (Lee) zelf op het toneel. De vrouw gaat weg en Jonathan wordt geïnstalleerd in zijn kamer. 
Dan blijkt dat Jonathan met een geheime missie naar Klausberg is gekomen. Hij en zijn compaan Van Helsing (Cushing) weten dat Dracula een vampier is. En Jonathan moet hem nu ontmaskeren en hopelijk ook uitschakelen (Maar waarom schrijf je dat allemaal in je dagboek?). Jonathan heeft weer een confrontatie met de vreemde vrouw, maar zij is een vampier! En probeert Jonathan te bijten. Maar dat vindt Graaf Dracula maar niets. Er ontstaat een gevecht om Jonathan, Dracula wint dat uiteraard en de volgende morgen wordt Jonathan wakker in zijn eigen bed. 

Jonathan gaat meteen op zoek naar de schuilplaats van Dracula en zijn vrouw. Hij vindt hen in de Crypte. En dan doet hij wel heel dom. Hij blijft veel te lang koekeloeren naar de mooie vampiervrouw, voor hij haar doodsteekt met een staak. En als hij dan eindelijk tijd heeft voor Dracula, is deze natuurlijk al lang wakker, en gevlucht. Jonathan sterft in de Crypte van Dracula. 

Na een aantal dagen komt Doctor van Helsing aan in Klausberg, hij zoekt zijn assistent Jonathan Harker. Hij vindt het dagboek van Jonathan en de fotolijst waar een fotootje van Lucy Holmwood (Marsh), verloofde van Jonathan in zat. In de Crypte vindt Van Helsing het lichaam van Jonathan, die nu een vampier is. Ook Jonathan wordt permanent uitgeschakeld. Dan moet Van Helsing in Karlstadt aan Arthur (Gough) en Mina Holmwood (Stribling)en Lucy uitleggen dat Jonathan niet meer terug zal komen.
Maar ook Dracula heeft niet stilgezeten. De jonge Lucy is al onder zijn invloed en is ziek en verzwakt. En bij nacht wordt zij bezocht door Dracula, die haar steeds leegzuigt. De inspanningen van haar famili en vrienden om haar te redden zijn voor niets en Lucy sterft. Maar snel herrijst zij weer als gruwelijke vampier. Zij heeft het zelfs voorzien op kleine kinderen. Doctor van Helsing en Arthur Holmwood weten wat hen te doen staat, Lucy moet definitief gedood worden. 

Van Helsing en Holmwood zetten de achtervolging in. Dracula probeert weer terug naar huis te keren en zij willen hem tegenhouden. Maar ondertussen is Mina ook slachtoffer geworden van Dracula. En Dracula blijkt zelfs te verblijven in de kelder van de Holmwoods! Wanneer de helden daar aankomen, is hij al gevlogen natuurlijk, met Mina!
In zijn kasteel in Klausberg komt het tot een strijd tussen Van Helsing en Dracula. Uiteindelijk weet Van Helsing de gordijnen weg te trekken en het zonlicht binnen te laten. Dracula vergaat tot stof!

Conclusie



Tjee wat een film zeg! Erg gemixt. Aan de ene kant was het verhaal nauwelijks eng of geloofwaardig te noemen. De enige twee die echt aan het acteren waren, waren Cushing en Lee. De rest van de cast hing er wat omheen en gedroeg zich als te stom om te overleven. Hoe komt Harker erbij om naar het kasteel van een verdachte te gaan, overduidelijk geen bibliothecaris te zijn en TIJDENS zijn verblijf daar zijn gedachten op te schrijven? En de Holmwoods waren niet veel slimmer. 



Aan de andere kant, het was wel heel erg leuk om een jonge Cushing en Lee te zien, die overduidelijk lol hadden in hun werk en hun best deden. Verder werd alles ook omlijst met zeer indrukwekkende muziek, die de film naar een hoger plan tilde. 

Dus, voor ons, cynische en uitgebluste overlevers van 2020, niet heel spannend. Aan de andere kant, wel een film die je eens gezien moet hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten