Translate

maandag 19 oktober 2020

Mad Max: Fury Road

Laatst was er weer een pareltje op Netflix te zien, Mad Max: Fury Road (2015). Ik ken de Mad Max serie natuurlijk uit mijn jonge jaren en ik heb deze vierde film in het verleden ook wel eens gezien. Maar dit keer keek ik hem met mijn zoon. En tot niemands verrassing was mijn zoon de ideale doelgroep voor deze film. 

Mad Max: Fury Road

Deze Mad Max is gemaakt door George Miller, die jaren geleden de hele serie gestart is (Mad Max). In de hoofdrollen zien we Charlize Theron en Tom Hardy (The Dark Knight Rises, Tinker, Tailor, Soldier, Spy). 

Spoilers

De film opent met een prachtig shot van een volstrekt verlaten, stoffige woestenij (De film zit vol met prachtige shots, een lust voor het oog). En een anonieme verteller (Hardy) komt in beeld en vertelt over de ondergang van de wereld. De verteller is alle binding met een samenleving kwijt en wil alleen maar overleven. 

De verteller had beter niet in nostalgie kunnen wegzinken, want hij wordt onmiddellijk gezien en opgepikt door de Warboys van een naburige Warlord, Immortan Joe (Keays - Byrne, ook in Mad Max). Deze door kanker verteerde Immortan Joe beheerst een waterbron en heeft dat feit volledig uitgebuit. In een Citadel regeert hij absoluut over de wanhopige, arme lui in de omgeving. De (redelijk) gezonde jongens en mannen zijn zijn krijgers, de knappe vrouwen zijn zijn seksslavinnen en de rest leeft ook om hem te dienen, als ze tenminste water willen. 

De verteller wordt medisch onderzocht en aan slavenleger van Immortan Joe toegevoegd. De verteller zit hier niet op te wachten en probeert te ontsnappen in een werkelijk hallucinante achtervolging door de tunnels van de Citadel van Immortan Joe (Nee werkelijk, er missen steeds seconden uit de achtervolging, wat het allemaal een zeer paniekerige sfeer geeft). Het lukt de verteller niet om te ontsnappen en nu wordt hij nog in een kooi opgesloten ook. 

Ondertussen gaat het leven in het Citadel gewoon door. Er moet gehandeld worden om voorraden. De beste chauffeur, Imperator Furiosa (Theron) zal de grootste vrachtwagen van Immortan Joe over de Fury Road naar een naburige nederzetting rijden en daar handelen. Hierbij wordt ze begeleid door een contigent van Warboys van Immortan Joe, als bescherming. Maar de eenarmige Furiosa heeft haar eigen plannen en wijkt af van de afgesproken koers. 

Als snel heeft Immortan Joe door dat Furiosa probeert te ontsnappen. En erger nog, ze neemt zijn vruchtbare vrouwen mee (Kravitz, Huntington - Whiteley, Keough, Lee (The Dark Tower) en Eaton)! Hij zet onmiddellijk de achtervolging in. Dat gaat met een hele hoop Warboys op autos en wapens. Maar ook met een vrachtwagen vol drummers en een blinde gitarist, om zijn eigen mensen op te jagen en slachtoffers angst aan te jagen. Ook de verteller moet mee, vastgebonden voorop een wagen, om de bestuurder, ziekelijke Warboy Nux (Hoult, Deadpool 2) te voorzien van vers bloed. Hiermee heeft hij mooi zicht op alle waanzin. 

Ja, dat is een double-necked gitaar met een vlammenwerper, hoezo?

Furiosa probeert haar achtervolgers voor te blijven en trekt daarmee ook de aandacht van andere aasgieren in de woestenij. Uiteindelijk rijdt ze een enorme zandstorm vol tornado's en onweer in, om aan haar achtervolgers te ontkomen. Alleen Nux is goed genoeg om haar bij te houden, samen met natuurlijk de verteller. Die zit nog steeds vast aan Nux. 

Als de storm gaat liggen, vindt de verteller samen met Nux Furiosa en de vrouwen. Ze weten een alliantie te sluiten en ze trekken verder. Furiosa weet een plek waar nog groen is, en vreedzame mensen wonen. Zij komt daar ook vandaan. Uiteindelijk vinden ze deze plek uit de herinneringen van Furiosa. Maar ook hier heeft het verval hard toegeslagen ook hier kunnen de vrouwen niet langer veilig wonen. De Vuvalini, de vreemdzame vrouwen, willen verder trekken over de Zoutvlakten. In de hoop dat aan de andere kant wel water te vinden is. Maar de verteller, die eindelijk wil vertellen dat hij Max heet, overtuigt de vrouwen ervan dat er aan de andere kant van de Zoutvlakten geen garanties zijn. Het enige water is te vinden in de Citadel van Immortan Joe. Het is waarschijnlijk makkelijker om terug te keren en Immortan Joe te onttronen en zelf beter gebruik te maken van alle water onder de citadel. 

De vrouwen keren terug, weten het gruwelijke regime van Immortan Joe omver te werpen en de regering van de Citadel over te nemen. Maar Max kan niet meer aarden in een samenleving en trekt weer verder. 

Conclusie

Wauw, wat een film! De prachtige, prachtige plaatjes zijn wel een belangrijk onderdeel van de film. Als de ondergang van de wereld er zo uitziet, kan ik niet wachten! De woestijn met het zand, het stof, de zandheuvels en de stofstormen is werkelijk fantastisch in beeld gebracht. Maar ook de auto's en de achtervolgingen zijn allemaal even imposant. 
En dan de karakters! Imperator Furiosa heeft duidelijk een heel leven voor tegenslag achter zich, voor zij zich opwerkte tot belangrijkste chauffeur van Immortan Joe. En hoe is hij geworden tot een gruwelijke tiran, die vrouwen houdt als seksslavinnen en melkkoeien. Hij heeft de War Boys aan zich gebonden met een of andere persoonlijkheidscultus, gebaseerd op de Noorse Mythen. Eigenlijk steekt Max zelf hier maar bleekjes bij af, ondanks dat hij de hele tijd visioenen heeft van de mensen die hij in de steek heeft gelaten. 
En alles wordt omlijst door de passende muziek van Junkie XL, die ook niet te versmaden is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten