Translate

dinsdag 20 oktober 2020

Frankenstein in Baghdad

Corona is natuurlijk geen lolletje, maar aangezien ik toch bijna nergens heen kan, lees ik wel veel meer. Dus ik ben blij dat mijn Bibliotheek in Malden voorlopig nog open is. Deze keer heb ik daar een boek weggehaald, Frankenstein in Bagdad van Ahmed Saadawi


Spoilers

Zoals de titel al suggereert gaat dit over een lichaam, samengesteld uit de delen van andere lichamen, dat verschrikkelijke dingen doet.

Het verhaal speelt in Bagdad in 2003, kort na de invasie van Irak. De stad verkeert in chaos en we volgen verschillende mensen die proberen om in de ruïnes het dagelijks leven voort te zetten. Een van hen is de voddenraper Hadi Al-Attag. Hij heeft een nieuw handeltje ontdekt, lichaamsdelen van slachtoffers van bomaanslagen verzamelen, deze aan elkaar naaien en dan een "compleet" lichaam verkopen aan het mortuarium. 
Op een avond gaat het mis. De geest van een slachtoffer van weer een andere bomaanslag vaart in een samengesteld lichaam en laat het herrijzen. En het lichaam waart rond in Bagdad en wordt al snel bevangen door de geesten van de lichamen waar het van gemaakt is. En het is uit op wraak. Iedereen die betrokken was bij de dood van een lichaamsdeel, moet ook vermoord worden uit wraak. Maar al snel loopt het plan uit de hand. Het lichaam rot weg, onderdelen moeten vervangen worden door weer nieuwe onderdelen, dus er moet weer meer wraak genomen worden. En na een tijdje is niet meer duidelijk wie slachtoffer en wie dader is. 

Op de omzwervingen van het monster maken we ook kennis met allerlei inwoners van Bagdad, leden van verschillende religies, verschillende etnische groepen en uit verschillende delen van Irak. En zij krijgen allemaal te maken met het monster. maar het meest monsterlijk is nog wel de manier waarop ze moeten overleven in Bagdad. Veel gebouwen liggen in puin, werk is moeilijk te vinden en elk moment kan er weer een aanslag zijn, die onschuldige slachtoffers zal maken. 

Conclusie

Lees dit boek vooral eens voor een nieuwe kijk op het dagelijks leven in oorlogsgebied. Het leven vol waanzin en onzekerheid is monsterlijker voor de inwoners van Bagdad dan het onnatuurlijke monster dat in hun midden waart en bijdraagt aan het dodental. Ik vond het erg indrukwekkend.   



Geen opmerkingen:

Een reactie posten